17 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΙσραήλ: Η πρώτη μάχη που δίνουν οι γυναίκες αρχηγοί πληρώματος τανκ είναι...

Ισραήλ: Η πρώτη μάχη που δίνουν οι γυναίκες αρχηγοί πληρώματος τανκ είναι αυτή εναντίον του ισραηλινού Στρατού! 

- Advertisement -

Έχουν εκπαιδευτεί για να πολεμήσουν με το άρμα τους και να νικήσουν όμως πρώτα θα πρέπει να νικήσουν τις προκαταλήψεις. Οι πρώτες γυναίκες αρχηγοί πληρώματος τανκ του ισραηλινού Στρατού διεκδικούν δικαστικώς το δικαίωμά τους να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των συντηρητικών ορθοδόξων Εβραίων αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματικών.
Δύο από τις ενάγουσες ζητούν από το δικαστήριο να διατάξει τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να τους επιτρέψουν να υπηρετήσουν σε μάχιμες θέσεις στα Τεθωρακισμένα. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο θα έφερνε τις IDF σε πολύ δύσκολη θέση καθώς υπάρχουν και άλλες προσφυγές που εκκρεμούν, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος Αβίβ Κοχαβί ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ένταξης γυναικών σε μονάδες τεθωρακισμένων στα σύνορα.

Ήταν και ένα μήνυμα προς όλους πως η απόφαση για το ποιος θα υπηρετήσει και πού ανήκει στον Αρχηγό, όχι στους ραβίνους. «Οι μόνοι που αποφασίζουν για τις διαταγές, τους κανονισμούς και τι συνηθίζεται στις IDF είναι οι αξιωματικοί, των οποίων ηγούμαι εγώ» είχε δηλώσει ο Κοχαβί τον περασμένο Οκτώβριο κατά την τελετή αποφοίτησης μιας εκπαιδευτικής σειράς αξιωματικών. Η τελική απόφαση αναμένεται κάποια στιγμή στα μέσα του 2022, κατά την λήξη της θητείας του ως Αρχηγού, όμως το μήνυμα παραμένει.
Παρά τις απειλές των ραβίνων και την ανοικτή αντίθεση θρυλικών Διοικητών του Όπλου, οι γυναίκες στα τεθωρακισμένα όπως φαίνεται θα νικήσουν. Και σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, θα νικήσουν επειδή πρακτικά οι IDF δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να αποφύγουν την ταπείνωση από μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εις βάρος τους.

Το αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα για την υπηρεσία γυναικών στα Τεθωρακισμένα είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του νυν Αρχηγού, Στρατηγός Γκάντι Άϊζενκοτ. Οι IDF είχαν κρίνει ότι το διάρκειας έξι εβδομάδων πρόγραμμα εκπαίδευσης 15 γυναικών –τέσσερεις από τις οποίες ολοκλήρωσαν το σχολείο αρχηγών πληρωμάτων– είχε επιτυχία. Όμως στο παρασκήνιο ξέσπασε… αρματομαχία.
Ορισμένοι βετεράνοι Διοικητές, συμπεριλαμβανομένων και Στρατηγών εν ενεργεία, δεν έβλεπαν ευνοϊκά το πρόγραμμα όχι για θρησκευτικούς λόγους διαχωρισμού των φύλων αλλά για επιχειρησιακούς. Όπως υποστήριζαν, η ικανότητα των γυναικών να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες της υπηρεσίας στα τεθωρακισμένα «δεν έχει αποδειχτεί».

Επίσης, ο πονοκέφαλος που προκαλεί το θέμα στις IDF είναι μεγαλύτερος του οφέλους της δημιουργίας μιας ίλης στελεχωμένης με γυναίκες που θα αποδέσμευε άνδρες συναδέλφους τους από θητεία σε λιγότερο απαιτητικά πόστα, π.χ στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφήνοντάς τους περισσότερο χρόνο για εκπαίδευση. Τα επιχειρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική των IDF για άνοιγμα όλων των θέσεων στις γυναίκες –εφόσον πληρούν τις φυσικές και επαγγελματικές προϋποθέσεις.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι ο Στρατός δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ενώπιον δικαστηρίου την απαγόρευση της υπηρεσίας γυναικών σε μονάδες τεθωρακισμένων αφού και οι τέσσερεις υποψήφιες αρχηγοί πληρώματος πέρασαν με επιτυχία το σχετικό σχολείο. Μια εξ αυτών μάλιστα αναδείχθηκε ως η καλύτερη της (μεικτής) εκπαιδευτικής σειράς της.

Η απόφαση να συνεχιστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών στα τεθωρακισμένα θα φέρει περισσότερες από αυτές στις μονάδες –και περισσότερη γκρίνια από τους υπερσυντηρητικούς ορθόδοξους Εβραίους και φανατικούς Σιωνιστές ραβίνους, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Haaretz. Όμως το πιλοτικό πρόγραμμα απέδειξε ότι οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να υπηρετήσουν στα τεθωρακισμένα.
Η επόμενη φάση θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας, με την συμμετοχή 30 έως 40 γυναικών, έχοντας και μεγαλύτερη διάρκεια. Ο Στρατός θα πρέπει να ασχοληθεί με ορισμένα λεπτά θέματα, προβαίνοντας στις αναγκαίες αλλαγές όσον αφορά την υγεία, την διατροφή και την σωματική εκπαίδευση των υποψηφίων και θεσπίζοντας παράλληλα όρια βάρους και ύψους καθώς στο πιλοτικό πρόγραμμα υπήρξε οδηγός άρματος η οποία δυσκολευόταν να φθάσει τα πεντάλ.
Υπάρχουν σχέδια προσφοράς θέσεων εργασίας στον Στρατό για τις αρχηγούς πληρώματος που ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους θητεία, πιθανώς ως εκπαιδεύτριες της νέας γενιάς. Το νέο σχήμα αναμένεται να γεφυρώσει το επαγγελματικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών αρματιστών όσον αφορά συγκεκριμένες ασκήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη σωματική δύναμη.

Στο Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άνδρες και γυναίκες –οι άνδρες υπηρετούν δύο χρόνια και οκτώ μήνες ενώ οι γυναίκες δύο. Το 83% των θέσεων στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των μαχίμων μεταθέσεων, στελεχώνονται από γυναίκες οι οποίες παρόλο που μπορούν να υπηρετήσουν στο Γενικό Επιτελείο, σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ, πολλές επιλέγουν το Πεζικό, την Συνοριακή Αστυνομία και άλλες μάχιμες θέσεις.
Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 1/5 των μαχίμων που υπηρετούν την θητεία τους. Όμως στις μονάδες συνοριακής άμυνας, σε Τάγματα ελαφρού πεζικού όπως π.χ το ‘Karakal’ και συλλογής πληροφοριών μάχης, οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικώς. Στο μέλλον ίσως γίνει έτσι και το Όπλο των ισραηλινών Τεθωρακισμένων.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις των καιρών

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε στην Αθηναϊκή Λέσχη στις 17 Απριλίου 2024 σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Απριλίου 1989: Πολύνεκρη έκρηξη στο θωρηκτό USS...

8
Ο Νο 2 πύργος του θωρηκτού USS “Iowa” BB-61 ανατινάσσεται κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων γυμνασίων. Ως αποτέλεσμα, 47 μέλη του πληρώματος που ήταν στο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Τριπλή πτώση από τη στρατόσφαιρα με αλεξίπτωτο, ένα νέο ρωσικό ρεκόρ

Από τις καλές ειδήσεις σήμερα, το ρεκόρ που πέτυχαν 3 Ρώσοι αλεξιπτώτιστές, οι Mikhail Korniyenko, Alexander Lynnik και Denis Yefremov σε ελεύθερη πτώση από...

ΝΑΤΟ: Δεσμεύτηκε να παράσχει νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα να εφοδιάσουν το Κίεβο με πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά...

Αερομαχίες μεταξύ F-16, αλλά το ένα… χωρίς πιλότο!

Σημαντική είναι η εξέλιξη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πέρυσι ολοκληρώθηκε ένα σετ δοκιμών της DARPA (της μυστικοπαθούς αμερικανικής...