Βρετανία και Γαλλία ξεκινούν να βομβαρδίζουν στόχους στην Αίγυπτο προσπαθώντας να εκβιάσουν το εκ νέου άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ. Σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, οι δύο υπερδυνάμεις εξαπολύουν αεροναυτική επιχείρηση για την κατάληψη και έλεγχο της Διώρυγας.
Η Κρίση του Σουέζ, όπως ονομάστηκε, είχε τις ρίζες της στην μεταπολεμική οπτική των παλιών αποικιακών δυνάμεων, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που έβλεπαν τη διεθνή ισχύ τους να αποκαθηλώνεται ηθικά αλλά και πρακτικά. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος απέδειξε πως η ισχύς των κρατών αυτών είχε μειωθεί, ενώ ακολούθησε μια μεγάλη οικονομική κρίση, από την οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανακάμψουν, τουλάχιστον στην ιστορική τους αίγλη της Βικτωριανής εποχής.
Άλλλωστε, οι διακηρύξεις περί ελευθερίας και δικαιοσύνης που αντήχησαν στη διάρκεια του πολέμου βρήκαν ευήκοα ώτα στις αποικίες τους, με σειρά διεκδικήσεων για ανεξαρτησία. Έτσι οι χρόνοι από το 1945 ως το 1965 είναι γεμάτες με παραδείγματα αυτού του τύπου και η Αίγυπτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Ειδικότερα, η Βρετανία αναθεώρησε σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητές της στη δεκαετία του 1950. Με τις Ινδίες να έχουν χαθεί, το ενδιαφέρον πολιτικό και οικονομικό, συγκεντρώθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Μέσης Ανατολής στις οποίες, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο ελέγχου. Η διώρυγα του Σουέζ, που κατασκεύασαν Γάλλοι και διαχειρίζονταν Βρετανοί μετά από συμφωνίες του 19ου αιώνα, ενισχύθηκε με την ανάπτυξη στην περιοχή βρετανικών βάσεων και 80.000 στρατιωτών και εργαζομένων για την προστασία τους, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ξένων στρατευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αιγυπτιακή αντίδραση δεν άργησε. Το 1951 στη χώρα άρχισε να ενισχύεται ο ισλαμικός φονταμεταλισμός με εθνικιστικό προσωπείο, στο πρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τόσο ο βασιλιάς Φαρούκ όσο και οι Βρετανοί προσπάθησαν να την καταστείλουν χωρίς αποτέλεσμα. Προσπαθώντας να διατηρήσει τις ισορροπίες, η κυβέρνηση του Καΐρου κατήγγειλε μονομερώς την Αγγλο-Αιγυπτιακή συνθήκη του 1936 που προέβλεπε την απόσυρση των βρετανικών αρχών από την Αίγυπτο, εκτός της διώρυγας του Σουέζ, ως το 1956. Η Βρετανία αρνήθηκε το τετελεσμένο και νέα κρίση εκκίνησε μεταξύ τους που κατέληξε ακόμα και σε αιματηρά περιστατικά.
Η συνέχεια στο Military History