19.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕίδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage

Είδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage

- Advertisement -

Η προχτεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΘΑ σχετικά με την υπογραφή τριών συμβάσεων υποστήριξης για το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM και των Mirage 2000-5Mk2 έδειξε πως αν θέλει το Υπουργείο μπορεί να κινηθεί με διαστημικά γρήγορους ρυθμούς.


Τονίζουμε πως οι συμβάσεις περιλαμβάνουν το σύνολο των αεροσκαφών σε υπηρεσία στην Τανάγρα, και σκοπός είναι η άμεση αποκατάσταση της διαθεσιμότητας όλων των ιπτάμενων μέσων. Η υπογραφή, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αποδεικνύει πως η η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και το ΓΕΑ ήξεραν πολύ καλά τι ήθελαν, πως το ήθελαν και το είχαν κοστολογήσει επακριβώς.
Απλά, μόλις τώρα βρέθηκε κάποιος χριστιανός να πάει την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή. Με που είχε λυθεί πολιτικά το θέμα, η ΓΔΑΕ υπέγραψε άμεσα.


Προκαλεί όμως εντύπωση ένα πράγμα. Ειλικρινά  περιμέναμε πως οι υπογραφές θα γίνουν του χρόνου. Όταν δηλαδή θα ήταν διαθέσιμα πόσα από το νέο Προϋπολογισμό. Θεωρούσαμε πως για κάποιον λόγο, το ΓΕΕΘΑ είχε εξαντλήσει τις πιστώσεις του 2019. Κι όμως, δεν τις είχε και συνεπώς η υπογραφή έγινε νόμιμα εντός του 2019 (δεν είναι νόμιμο να υπογράφονται συμβάσεις χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες πιστώσεις που αναφέρονται στον χρηματοδοτικό πίνακα).
Γεννάται δικαίως η απορία, αφού τα λεφτά υπήρχαν για το 2019, γιατί φτάσαμε στα Χριστούγεννα για να υπογράψουμε; Μήπως ήταν το δώρο που είχε ζητήσει η ΠΑ από το Άγιο Βασίλη και θέλαμε να της δείξουμε μια αίσθηση οικογενειακής θαλπωρής; Εξηγούμαστε.


Το 2019 είναι ένα περίεργο έτος για το ΥΠΕΘΑ. Στη καρέκλα του υπουργού κάθισαν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Στην τελετή αποχώρησης μάλιστα του ενός, πέταξαν και Mirage, όπως ΔΕΝ συνηθίζεται, εκτός κι αν μιλάμε για κεντροαφρικανικές ή λατινοαμερικανικές δημοκρατίες. Αλλά οι δυο υπουργοί δεν έφεραν την σύμβαση FOS, όπως δεν έφεραν, ή έστω δεν ξανάφεραν τη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά για τον εκσυγχρονισμό των F-16, που θα βοηθoύσαν την ΕΑΒ. Δεν πρόλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση; Μια χαρά πρόλαβε να αλλάξει τους ποινικούς κώδικες. Δεν πρόλαβε ο δεύτερος ΥΕΘΑ;
Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε και τον νυν ΥΕΘΑ για καθυστέρηση. Όμως εκ του αποτελέσματος, με την επιτυχή ψήφιση ενός δύσκολου νομοσχεδίου, και για «νέος» ΥΕΘΑ, είναι on time. Μάλιστα, πρέπει να πούμε πως ο νυν υπουργός κος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο κος Αποστολάκης είχε κάνει διάφορες ενέργειες εκτός FOS για τις διαθεσιμότητες των Mirage. Το θέμα είναι πως οι διαθεσιμότητες βαίνουν βελτιούμενες, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα είναι εκεί που θελουμε να είναι.

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;


Απλά, η απαξίωση των Mirage, για οποιοδήποτε λόγο, φανερώνει το πόσο ελαφρά παίρνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία τις θυσίες του ελληνικού λαού σε σχέση με τις αμυντικές επενδύσεις. Όλοι, προκειμένου να κάνουν τα “χατήρια” του ΓΕΕΘΑ/ΓΕΑ αγοράζουν τα αεροσκάφη που ζητούν (ή έστω κλάσμα αυτών), αλλά για να μειώσουν το κόστος δεν βάζουν στην συμφωνία και μια μακροχρόνια FOS. Ή αφήνουν απέξω σημαντικές υποπρομήθειες, όπως τα πυρομαχικά, τα συστήματα αυτοπροστασίας ή δεν ξέρουμε εμείς τι άλλο.

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί πέταξαν μαχητικά Mirage 2000 κατά την αποχώρηση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου;


Τουλάχιστον στη σύμβαση για τα F-16V, η ΠΑ προέβλεψε να βάλει μέσα και μακροχρόνια συντήρηση, αλλά και υπόλοιπα που θα χρησιμοποιηθούν για όπλα ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Αλλά σε όλες τις άλλες, αν εξαιρεθούν τα τελευταία 30 F-16C/D Block 52+Adv, δεν είχαμε μέσα βασικά πράγματα. Τουλάχιστον τα τελευταία ήρθαν με ενσωματωμένο το σύστημα Η/Π.
Αλλά για κάθε άλλο αεροσκάφος, δεν φροντίζουμε να του δίνουμε τα κατάλληλα ανταλλακτικά. Κι αυτό δεν είναι κακοδαιμονία των Μνημονίων, αλλά κακοδαιμονία δική μας. Δεν φταίνει “οι κακοί κσένοι” που εμείς δεν συντηρούμε τα πανάκριβα μαχητικά μας, αλλά εμείς οι ίδιοι που δεν φροντίζουμε να τα διατηρούμε σε 100% επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και κάποιοι έχουν το … θάρρος/θράσος να ζητούν νέα μαχητικά και μάλιστα F-35!

Το θέμα της πτήσης των Mirage δεν είναι οικονομικό αλλά ηθικό και θεσμών


H κατάσταση αυτή θυμίζει πολύ την Luftwaffe του 1944/45, όταν βόλευε πολύ τους Γερμανούς αντί να επισκευάζουν τα αεροσκάφη στις Μοίρες, να ζητούν νέα από τις γραμμές παραγωγής. Φυσικά το αποτέλεσμα για τη Luftwaffe το ξέρουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε μαθήματα ιστορίας…
Η απόφαση για συνολική FOS, για όλα τα Mirage 2000 της ΠΑ δείχνει πως το ΓΕΑ, το ΓΕΕΘΑ και το ΥΕΘΑ βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αφήνουν στην άκρη κραυγές “αγοράστε ανύπαρκτα μεταχειρισμένα μαχητικά Mirage” (γιατί απλά δεν υπάρχουν) και προχωρούν στην άμεση αξιοποίηση των υπαρχόντων μαχητικών, για τα οποία έχουμε όπλα, γνώση συντήρησης, και φυσικά εκπαιδευμένους πιλότους. Η απόδοση της “επένδυσης” της FOS για τα Mirage θα είναι άμεση, και σε λίγο καιρό θα το αισθανθούν και στο “πετσί” τους οι γείτονές μας, όταν προσπαθούν να αποδείξουν πως το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό. Γιατί το Αιγαίο είναι ελληνικό.

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
evaggelos

αντε κ καλη συνεχεια να εχουμε.

Spyros

Μη λέτε πως δεν υπάρχουν μεταχειριζμένα, κάποιοι πιστεύουν πως Ταιβάν και Κατάρ κονταροχτυπιούνταν ποιός θα μας πρωτοπουλήσει τα δικά τους για 10€ το ένα και πως οι Γάλλοι δεν τους άφησαν…

AvoMelkonian

Απορώ γιατί επιμένετε τόσο σε πολιτικό σχολιασμό. Εδω και λίγες μέρες έχετε (δικαιολογημένα) ανεβάσει τουλάχιστον 3 άρθρα για τη FOS των Mirage, απουσιάζει όμως η παραμικρή αναφορά στην συντήρηση/επαναπιστοποίηση των Exocet/MICA/SCALP/Magic.
Η σχετική σύμβαση με την MBDA γιατί αργεί; Κινδυνεύουμε όντως να πετάνε άοπλα Mirage;
Ασχοληθείτε καλύτερα με αμυντικά θέματα και όταν εξαντληθούν, πιάστε και τα πολιτικά

Dimitris

Επιτέλους μια θετική κίνηση από τον Παναγιωτόπουλο και τη κυβέρνηση. Αν είχαμε αγοράσει και τα ταϊβανέζικα Μιράζ θα είχαμε καταφέρει την εξασφάλιση της αεροπορικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο…

Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Είναι λιγο βαρύ να υπονοείτε ολιγωρία απο τον Κο Αποστολάκη. Δεν εχω καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν λόγοι. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καθυστέρησε, για τον Αποστολάκη δεν το πιστεύω. Δημοσιογράφοι είστε, ρωτήστε τους. Αν τα αντισταθμιστικά των viper δεν αλλάξουν τότε και κάποιοι άλλοι θα φέρουν την ευθύνη για την καθυστέρηση.

Γιώργος70
Ted

Οπότε, αν μη τι άλλο, ο ΠΥ του 2020 δεν θα επιβαρυνθεί με το ποσό της FOS, οπότε και με κάποια επιπλέον ένεση (ανάλογα με την εκτέλεση του ΠΥ και την απόφαση για την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών ομολόγων) όλο και κάτι μπορούμε να ελπίζουμε…..

George

Η περιγραφή της κατάστασης μου έφερε στο μυαλό την απάντηση που είχαν δώσει οι Γάλλοι στους Αμερικανούς όταν τους έκαναν κριτική για τη πώληση προηγμένων όπλων στη Λιβύη (επί Καντάφι)
Άδικα ανησυχείτε απάντησαν, οι φύλαρχοι τα πληρώνουν, τα παραλαμβανουν και τα αφήνουν στη τύχη τους σε μια γωνιά στο αεροδρόμιο μέχρι να σαπίσουν….

Γιαννης

Κινδυνευοντας να γινω πιο γραφικος κι απ τα Ζαγοροχωρια θα ηθελα να ρωτησω ξανα. Δεν μπορει να υπαρξει προγραμα εκσυγχρονισμου και για τα αγαπημενα μας δελταπτεριγα που να μην κοστιζει ο κουκος αηδονι? κατι απο Ισραηλ η εστω Κινα. Κατι………..Καποιος….καπου. Δεν το χωραει ο νους μου πως παμε τα BGM για πεταμα

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητή Πτήση, η ανάρτηση θέτει διάφορα θέματα, τα οποία χρήζουν διευκρίνισης. Ως εκ τούτου, μιλώντας προσωπικά και χάριν της διαδικτυακής ενημέρωσης (χωρίς να θέλω να εισέλθω σε οποιαδήποτε μικροπολιτική συζήτηση), θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα, βασιζόμενος κατά κύριο λόγο σε επίσημα δημοσιευθείσες πληροφορίες :
α. Μετά το ναυάγιο του παλαιότερου διαγωνισμού για την εν συνεχεία υποστήριξη των Mirage, διενεργήθηκε τεχνικός διάλογος την άνοιξη του 2018: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/Ω97Τ6-ΞΨΣ Κατόπιν τούτου, τον Ιούνιο 2018, καθορίστηκαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και λίγο μετά ορίστηκε η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες-πλαίσιο, όπως φαίνεται στην δι@ύγεια: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/67ΗΩ6-ΔΩΣ Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν εντός του περασμένου Νοεμβρίου.
β. Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για συμφωνίες-πλαίσιο και όχι για συμβάσεις (οι οποίες απαιτούν πιστώσεις, δεσμεύσεις κλπ), όπως φαίνεται στην αιτιολογική-εισηγητική έκθεση:
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11148901.pdf
https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=5682b236-a41d-46d7-a5e1-ab19016215f2
γ. Η υποστήριξη των όπλων των Μ2000/-5 είναι διαφορετική υπόθεση, με άλλη εταιρεία (την MBDA), και δεν λαμβάνονται υπόψη στις προαναφερθείσες συμφωνίες-πλαίσιο.
Τώρα, θα πρέπει να συναφθούν εκτελεστικές συμβάσεις, για την επισκευή – προμήθεια ανταλλακτικών. Προφανώς, ο αγώνας για την υποστήριξη των Μ2000/-5 μόλις ξεκίνησε…

Tazos

Ολα καλά με την FOS, οι Γάλλοι πήραν το κομμάτι τους, τα ποσά μάλλον είναι σε λογικό πλαίσιο, αλλά μένει ένα μεγάλο ερώτημα. Τα 16 ή 17 m2K EGM με τί όπλα θα πετάνε; Οι MICA IR πιστοποιήθηκαν; ΟΙ Magic 2 τί απέγιναν; Οκ οι ΑΜ-39 μπορεί να διατηρούνται επιχειρησιακοί, αλλά κατα τα άλλα μόνο οι σφαίρες δεν έχουν λήξει απο το οπλοστάσιο των ΕGM.

Spirit

Για τα όπλα δεν ακούγεται τίποτα αλλά και μην ξεχνάμε προς ώρας η FOS ειναι μία συμφωνία-πλαίσιο, πρέπει να εξειδικευτεί και τα προσδιοριστεί τεχνικά με ακρίβεια.

chikichiki

Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο για το μέσο πολίτη, ακόμη και τον ενημερωμένο, να μάθει με βεβαιότητα ποια κυβέρνηση έκανε τι για τέτοια ζητήματα, πόσο μάλλον σε μια χώρα που πάγιες διαδικασίες της λειτουργίας του κράτους έχουν καταλήξει να εξαρτώνται μέχρι κι αυτές αντικείμενο πολιτικής (εξάρτησης, συζήτησης, διαπραγμάτευσης). Δεν είναι φυσικά παράλογη η υπόθεση πως ο ΣΥΡΙΖΑ κωλυσιεργούσε και η ΝΔ για κάποιο λόγο επέλεξε να ξεμπερδεύει. Όπως και είναι επιεικώς γελοίο το αντεπιχείρημα-καρμπόν της αντιπολίτευσης ότι “ήμασταν στο τσακ να τα κάνουμε εμείς αυτά”. Έτσι όμως γεννιούνται τόσα ερωτήματα όσα απαντώνται, αν όχι περισσότερα, και παραμένει μια υπόθεση (εξαιρουμένης της περίπτωσης αξιόπιστης εσωτερικής πληροφόρησης 😉 ). Όσο για τη μεγάλη εικόνα, αυτού του είδους οι κινήσεις του τύπου μικροβελτιώσεων όσο καλό κάνουν δυστυχώς άλλο τόσο κακό κάνουν, αφού αυτές είναι που πείθουν το εκλογικό σώμα να μπει στη λογική του “μη χείρον βέλτιστο” βυθίζοντας τη χώρα στον δικομματικό βάλτο ο οποίος μετά διαπρέπει δια των σκανδάλων του και της ανεπάρκειάς του (“αφήνουν απέξω σημαντικές υποπρομήθειες, όπως τα πυρομαχικά, τα συστήματα αυτοπροστασίας ή δεν ξέρουμε εμείς τι άλλο.”), και απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο ουσιωδών πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι και η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων.

Tango Alpha

Το θέμα είναι όταν η κυβέρνηση/ δήμοι κάνουν ένα διαγωνισμό να απαιτούν στο αντικείμενο του διαγωνισμού και την προμήθεια ανταλλακτικών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Νομίζω το έχω ξαναγράψει αντί να πάρουμε το Χ υλικό να πάρουμε 80% των μονάδων και υπερ-επάρκεια ανταλλακτικών και οπλισμού για πολλά χρόνια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απαντήσεις από ένα απλό αναγνώστη στα απίστευτα πράγματα που γράφετε στο άρθρο σας:
1. Περί προϋπολογισμού και πιστώσεων έτους 2019.
Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το 2019, η εκταμίευση ξεκινάει το 2020. Αν ρίχνατε έστω μια ματιά στο ν/σ (ή σε δημοσιεύσεις άλλων σάιτ) θα το ξέρατε.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11148905.pdf
2. Περί καθυστερήσεων της FOS από τους ΥΕΘΑ.
Εφέτος έγινε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο λόγω της στάσης των Γάλλων.
“Οι Γάλλοι για την πλήρη ανακατασκευή ενός μόνο αεροσκάφους Mirage 2000 είχαν ενημερώσει επισήμως με έγγραφο προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ότι χρειάζονται μέχρι και 18 χρόνια.
Ο τότε Γενικός Διευθυντής, Κυριάκος Κυριακίδης είχε απειλήσει ακόμη και με πάγωμα των όποιων συνομιλιών αφορούσαν Γαλλικά οπλικά συστήματα με αποτέλεσμα να παρέμβει η Γαλλική κυβέρνηση και ο ομόλογός του ώστε να λυθεί το θέμα.
Στη συνέχεια το Δίκαιο της Ελλάδας δεν συμβάδιζε με το Γαλλικό σε ότι αφορά το σύστημα των προμηθειών κι αυτό ήταν ένας ακόμη σκόπελος στη διαπραγμάτευση. Νομικοί από Γαλλία και το υπουργείο άμυνας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία εργάστηκαν πολλές ώρες ώστε να ξεπεραστούν γράμμα- γράμμα κάθε εμπόδιο.”
https://hellasjournal.com/2019/12/to-come-back-gia-ta-mirage-2000-2000-5-pou-kovi-ta-tourkika-ftera/?fbclid=IwAR2DhMk5Kjwo_wKxASupmVbR-KOibW3q2SVQzDSUV4mk6uSaMXiZYFzE88A
Τα παραπάνω έχουν ξαναγραφεί παλαιότερα. Η συμφωνία τελικά ετοιμάστηκε από την ΓΔΑΕΕ – ενδεχομένως να ήταν έτοιμη νωρίτερα αν δεν έδιωχναν νύχτα τον Κυριακίδη για εσωκομματικούς λόγους – και ακολούθησαν οι πολιτικές συμφωνίες με τους Γάλλους και οι υπογραφές. Η διαδικασία μέσα στο 2019 ήταν πολύ γρήγορη, δεδομένων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του συστήματος. Οι 2 τελευταίοι ΥΕΘΑ λοιπόν, δεν καθηστέρησαν σχεδόν καθόλου.
3. Όσον αφορά την αξιοπιστία των ειδήσεών σας: Μπορείτε και καλύτερα!!
Συνεχίζω να σας διαβάζω και να μπαίνω στον κόπο να γράφω σχόλια γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχετε και να προσφέρετε στην ενημέρωση περί αμυντικών θεμάτων. Όμως τα άστοχα άρθρα και οι ανακριβείς πληροφορίες πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και σε ανησυχητικό βαθμό.
Αυτά τα λέω έχοντας επίγνωση ότι δεν είμαι ο πιο γλυκός αναγνώστης. Άλλο σάιτ (που θεωρώ έγκυρο κατά τα άλλα), το κράζω συνέχεια όταν κάνει κομματική προπαγάνδα. Εσείς είστε πιο διακριτικοί και γενικά κρατάτε τα προσχήματα, αλλά φαίνεται πως κάτι στην προετοιμασία των άρθρων δεν πάει καλά. Εύχομαι να το ξεπεράσετε

Dimitrios Kacoliris

Πέρα από την ουσία του άρθρου, έμεινα ενθουσιασμένος κυρίως με το ύφος του. Με αποκορύφωμα τον επίλογο του! “Γιατί το Αιγαίο είναι ελληνικό” !!!

Nikolaos

Με αφορμή το σημαντικό σχόλιο του αναγνώστη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ παραπάνω, ο οποίος αναπαράγει δημοσίευμα του hellasjournal.com, σημειώνω τα εξής – σημαντικά κατά την ταπεινή μου γνώμη – για όλες τις σχετικές διαδικασίες:
Α. “Οι Γάλλοι για την πλήρη ανακατασκευή ενός μόνο αεροσκάφους Mirage 2000 είχαν ενημερώσει επισήμως με έγγραφο προς την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ότι χρειάζονται μέχρι και 18 χρόνια.”
Αυτός ο ισχυρισμός του hellasjournal.com απλά στερείται σοβαρότητας, FB-111A της αμερικανικής Στρατηγικής Αεροπορίας, τα πλέον πολύτιμα assets της χώρας από το 1970 ως το 1985, ανακατασκευάζονταν και κατόπιν συντριβής ακόμη, και παρεδίδοντο σε δύο χρόνια. Αεροσκάφη πέντε φορές πιο περίπλοκα.
Β. “Στη συνέχεια το Δίκαιο της Ελλάδας δεν συμβάδιζε με το Γαλλικό σε ότι αφορά το σύστημα των προμηθειών κι αυτό ήταν ένας ακόμη σκόπελος στη διαπραγμάτευση. Νομικοί από Γαλλία και το υπουργείο άμυνας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία εργάστηκαν πολλές ώρες ώστε να ξεπεραστούν γράμμα- γράμμα κάθε εμπόδιο.”
Το δίκαιο των δημοσίων προμηθειών είναι δημόσιο δίκαιο, και δεν υπόκειται σε επιλογή δικαίου από τα συμβαλλόμενα μέρη. Εφαρμόζεται, για προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου, το ελληνικό δίκαιο, το Γαλλικό είναι αδιάφορο. Εκεί που πράγματι υπάρχει θέμα επιλογής εφαρμοστέου δικαίου από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η σύμβαση, και εννοώ τόσο τη σύμβαση – πλαίσιο, όσο και τις εκτελεστικές αυτής συμβάσεις (τα εξήγησε ο κ. Κων Ζηκίδης μετά λόγου γνώσεως). Εδώ λοιπόν, αν ο αντισυμβαλλόμενος επιμένει στην επιλογή της εφαρμογής αλλοδαπού δικαίου (του Γαλλικού, εν προκειμένω), η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που φυσικά είχε νομικό μια Αντισυνταγματάρχη του Στρατού, θα έπρεπε να πληροφορηθεί τι διαλαμβάνει το γαλλικό δίκαιο για τα θέματα της σύμβασης. Και επειδή δεν είναι αυτονόητο ότι η νομικός γνωρίζει το αλλοδαπό δίκαιο (αν και από προσωπική πείρα οφείλω να πω ότι το Σώμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων στελεχώνεται σε όχι μικρό ποσοστό από αρίστους αποφοίτους των Νομικών μας Σχολών, παρά τη βεβαιότητα της μισθοδοσίας είναι ως φοιτητές ερευνητικά και ανήσυχα πνεύματα, ενώ ασφαλώς και ο πειθαρχημένος στρατιωτικός τρόπος ζωής ευνοεί την αφοσίωση και επίδοση στις σπουδές, πολλοί διαθέτουν και μεταπτυχιακούς τίτλους), θα μπορούσε άμεσα να ζητηθεί νομική συνδρομή από ένα νομικό γραφείο, κατά προτίμηση γαλλικό, με τις κατάλληλες διαδικασίες. Το ζήτημα της γνώσεως των προνοιών του αλλοδαπού δικαίου, αν επιλεγεί η εφαρμογή του, (όπως και τα προβλήματα συμφωνίας περί διαιτησίας) είναι τόσο παλαιό όσο η παραγγελία αμερικανικών πλοίων με τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας, δεν είναι κάτι νέο στις αμυντικές προμήθειες. Στοιχειώδης λογική επιβάλλει να δημιουργείται μια σχετική βάση δεδομένων, για τα δίκαια των χωρών έδρας των συνήθων αντισυμβαλλομένων μας, και να επικαιροποιείται όποτε ανακύπτει θέμα υπογραφής συμβάσεως (διότι όχι απλώς νομοθετική εξέλιξη μπορεί να έχει χωρήσει στο μεταξύ, αλλά και μια νομολογιακή μεταστροφή αρκεί για να αλλάξει τα δεδομένα) με τη σύμπραξη εξωτερικού νομικού συμβούλου.
Αυτά όμως δεν είναι θέματα που θέλουν 18 μήνες για να λυθούν. Θέλουν “πολλές ώρες”, όπως λέγει το άρθρο. Όχι μήνες. Ενθυμούμαι μια από τις πρώτες υποθέσεις που χειρίστηκα ως ανεξάρτητο γραφείο, ήταν η venture capital agreement για ένα μυθικό πλέον σήμερα σχήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μας έκλεισαν (κατόπιν προεργασίας, και με βάση δουλεμένο βέβαια προσχέδιο) σε ένα γραφείο για 48 ώρες μέχρι να “βγει λευκός καπνός”, στο μεταξύ οι χρηματοδότες κατέληξαν ότι θέλουν ως ασφάλεια για την εκπλήρωση της παρεταιρικής συμφωνίας ενέχυρο επί μετοχών αγγλικής εταιρίας που είχαν οι “ιδρυτές”. Τι να κάνουμε, αποσυρθήκαμε σε μια γωνιά, στήσαμε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο μας (για την αναγκαία βιβλιογραφική έρευνα), μάθαμε τι ισχύει για την ενεχύραση μετοχών υπό το αγγλικό δίκαιο, είδαμε ακόμη και νομολογία, σε 4-5 ώρες ήμασταν έτοιμοι ως προς αυτό το θέμα, που ήταν και το μόνο στοιχείο αλλοδαπότητας στη σύμβαση. Δεν είναι σχεδίαση πυραύλων, απλά θέλει ανθρώπους που δεν ακούουν τις έννοιες για πρώτη φορά, έχουν εξοικείωση με αλλοδαπές έννομες τάξεις και γνωρίζουν πού να ερευνήσουν και τι μπορεί να στραβώσει.
Αφήνω ένα ακόμη ενδεχόμενο ανοιχτό: Στο ελληνικό δίκαιο των δημοσίων προμηθειών, που φυσικά είναι εναρμόνιση με ενωσιακή οδηγία, μπορεί να έχει γίνει στο ένα ή στο άλλο ζήτημα πλημμελής εναρμόνιση, και αυτό να ξένισε τους Γάλλους. Δεν είμαι ειδικός σε αυτόν τον κλάδο, αλλά πράγματι φοβούμαι τα χειρότερα. Ιδίως από τότε που το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε, αντί της σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από καθηγητές νομικών σχολών, ανωτάτους δικαστικούς κλπ να αναθέτει την εκπόνηση εναρμονιστικών νομοθετημάτων σε υπαλλήλους των υπουργείων (δεν είναι οικονομία, γιατί τιμής ένεκεν δούλευαν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατά κανόνα, οι εκτός Κλεινού Άστεως δεν έπαιρναν πίσω καν τα οδοιπορικά τους …). Αλλά και η εφαρμογή είναι που σοκάρει. Άκουγα πρόσφατα από θρασύτατο νεαρό εξωτερικό δικηγόρο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, στου οποίου την ομάδα νομικών συμβούλων ανήκω, να με διαβεβαιώνει ότι η κατάπτωση εγγυητικής επιστολής είναι … διοικητική ποινή, και ότι συνεπώς ο πρωτοφειλέτης εργολάβος επί αδικαιολόγητης καταπτώσεως δεν μπορεί να στραφεί κατά της αναθέτουσας αρχής για το ποσό που του χρέωσε η εγγυήτρια τράπεζα, και εκεί κάπου είπα να σχίσω το πτυχίο και το διδακτορικό και να πάω να ασχοληθώ με κάτι φιλήσυχο εφεξής, αν και απέχω πάρα πολύ ακόμη από την ηλικία συνταξιοδότησης ….

ThanosD

H προμηθεια υλικού χωρίς μακροχρονια F.O.S ειναι ελληνική πατέντα γιατί δίνει την δυνατότητα εκτός της πιθανής μίζας της προμηθειας (που είθισται διεθνώς) δημιουργεί και διαδοχικες ευκαιρίες για το ιδιο φαινόμενο σε πιθανά μελλοντικά συμβόλαια υποστήριξης.Η σωστή πρακτική ειναι η υπογραφη τη υποστηριξης μεχρι τελος της επιχειρησιακή χρήσης του μέσου μέσω σαφούς ρήτρας.(νομιζω ειχε γινει στα f-4 επι επταετίας.)

Epam Papas

H πολιτική ηγεσία μετά από τα νέα Ιμια της ΑΟΖ εποχής, είπε αφού δεν έχουμε λεφτά όπως το 96, να δώσουμε ότι περισσεύει πρώτα στις ΗΠΑ και μετά τα ψιλά στη Γαλλία, να στρώσουμε F-16 και Mιράζ (αυτά τα ξέρουν όπως και η κάθε νοικοκυρά), τουλάχιστον να πετάνε οπότε το κάναμε το χρέος μας στην πατρίδα και εκεί τελειώνει το αφήγημα και πλακωθείτε εσείς για ροδάκινα οι μεν και ΑΒ φούμαρα οι δε.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Απριλίου 1967: Πώς στρώθηκε ο δρόμος προς...

22
Τις πρωϊνές ώρες της 21ης Απριλίου 1967 σημειώνεται κίνημα ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα από ομάδα αξιωματικών με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Κινεζικό ραντάρ αντιμετωπίζει 16 βαλλιστικούς πυραύλους σε πραγματική δοκιμή κορεσμού

Όπως μεταδίδει το South China Morning Post, o Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμή αντιπυραυλικής άμυνας στην έρημο Γκόμπι, όπου εκτοξεύθηκαν...

Η καινούργια «Πτήση» Nο 58, Απρίλιος 2025 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 58, Απρίλιος 2025 είναι στα περίπτερα με πλούσια, επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη στο τέλος της εβδομάδας, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ...