Σε γνώριμο ρυθμό κινήθηκαν οι ενημερώσεις των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας για νέα οπλικά συστήματα, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι όποιες προτάσεις των εταιρειών, έχουν συνάφεια με ήδη διακηρυγμένες ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή έρχονται ως ”βελτιώσεις” σε ήδη υπηρετούντα ή υπό απόκτηση συστήματα. Συνοπτικά λοιπόν είχαμε τις εξής παρουσιάσεις ανά κλάδο:
Ελληνικός Στρατός
Στις 20 Μαΐου, η αμερικανική TECMOTIV, παρουσίασε πρόταση συντήρησης – αναβάθμισης του ΤΟΜΠ M113. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην υποστήριξη ερπυστριοφόρων οχημάτων προηγούμενης γενιάς (M48/60, M88, M113, M109), όπως και των τροχοφόρων Commando V150, που αποτελεί τον πρόγονο του δικού μας M1117. Αντίστοιχα στις 21 Μαΐου, η ερευνητική ομάδα ADVANCED MILITARY TECHNOLOGY παρουσίασε τις προτάσεις της επί καινοτόμων εφαρμογών θωράκισης.
Στις 22 Μαΐου η αμερικανική BLUEHALO, παρουσίασε συστήματα αντιμετώπισης drone. Το πλέον γνωστό προϊόν της είναι το υψηλής ενέργειας laser (HEL) με την ονομασία LOCUST. Ακόμη η Ισραηλινή Rafael, παρουσίασε το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) TROPHY, κάτι που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον σε ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό του αρματικού δυναμικού του Ε.Σ., όπως και τις λύσεις της για τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΜΠ Μ113. Τέλος, η Rheinmetall Canada, παρουσίασε την οικογένεια αυτόνομων μη επανδρωμένων οχημάτων (UGV) που κατασκευάζει.
Μια ημέρα μετά, ήταν σειρά της SAAB να παρουσιάσει τις λύσεις που έχει στον τομέα της παραλλαγής και απόκρυψης, μέσω των δικτύων τύπου Barracuda, ενώ η SAFRAN παρουσίασε το drone Lanner. Η γαλλική εταιρεία πέρασε το κατώφλι του ΓΕΣ και στις 24 του μήνα κάνοντας παρουσίαση σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης οπλικού φορτίου όπως και δορυφορικού συστήματος πλοήγησης στα υπό παράδοση στον Ε.Σ. εντός του 2025, UAV Patroller.
Την ίδια μέρα επέλεξε και η γερμανική HENSOLDT για να παρουσιάσει την πρότασή της για την αναβάθμιση των ελληνικών Leopard 2, όπως και η ALDI για την επίδειξη υφασμάτων που προσφέρουν κάλυψη από θερμικά και υπέρυθρα συστήματα παρατήρησης. Στις 28 Μαΐου η AUTOGARANT παρουσίασε την πρότασή της για την αναβάθμιση των αρμάτων Leopard 1 του Ε.Σ και η εταιρεία S.A.L. DYNE το FPV drone αυτοκτονίας, κατασκευής της Λιθουανικής εταιρείας RSI Europe. Πιθανότατα πρόκειται για το σύστημα Shpak με εμβέλεια 25χλμ. και μεταφορά φορτίου βάρους 5 κιλών.
Η δραστηριότητα στο ΓΕΣ έλαβε τέλος στις 30 του μήνα, με την Βρετανική WESCOM να παρουσιάζει τις καπνογόνες βομβίδες 76χιλ και την ΝΙΚ.Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. να ενημερώνει για τα προϊόντα που διαθέτει στον τομέα της αυτοκίνησης.
Πολεμική Αεροπορία
Μικρότερη η επισκεψιμότητα στο ΓΕΑ, αλλά εξίσου σημαντική καθώς η εταιρεία Intertrade, a Collins Aerospace Company παρουσίασε στις 17 Μαΐου, τις δυνατότητές της στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών F-16, C-130 και C-27 που διαθέτει η Π.Α. Στις 23 του μήνα, η BAE SYSTEMS ενημέρωσε τους επιτελείς του ΓΕΑ για τις δυνατότητες του λογισμικού SOCET GXP στον τομέα της ανάλυσης εικόνας, τηλεπισκόπησης, χαρτογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης.
Την Πέμπτη 30 Μαΐου, στελέχη της αμερικανικής Raytheon, παρουσίασαν το ιδιαίτερα εξελιγμένο ατρακτίδιο επιτήρησης και αναγνώρισης νέας γενιάς MS-110, μια αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχό του DB-110, χάρη στο νέο πολυφασματικό αισθητήρα. Θυμίζουμε πως η Π.Α. χρησιμοποιεί το DB-110 για αποστολές εναέριας αναγνώρισης επί αεροσκαφών F-16, έπειτα από την απόσυρση των εξειδικευμένων αεροσκαφών RF-4E. Ο μήνας έκλεισε για την Π.Α. με την παρουσίαση στις 31 του μήνα, του αερομεταφερόμενου συστήματος αποστολής ελικοπτέρων, της εταιρείας Trakka Systems.