Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα ULAQ, τα μη επανδρωμένα οπλισμένα μικρά σκάφη του τουρκικού ναυπηγείου Ares. Τα οποία δοκιμάζονται ήδη με διάφορα φορτία όπλων και αισθητήρων. Στον ίδιο χώρο τώρα μπαίνει όμως και η Aselsan, η οποία συνεργάζεται με το ναυπηγείο Sefine στην Γιάλοβα. Και εδώ στόχος είναι να παραχθεί ένα οπλισμένο, μη επανδρωμένο σκάφος, σε δύο παραλλαγές, ένα για επιχειρήσεις επιφανείας (armored unmanned surface vessel, AUSV) και ένα για ανθυποβρυχιακές. H Aselsan άλλωστε ήδη έχει σχετική εμπειρία στην παραγωγή μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, καθώς φτιάχνει τα Albatros, που αξιοποιούνται ως στόχοι ασκήσεων, προσφέροντας υψηλότερο επίπεδο ρεαλισμού, ενώ θέλει να τα εξελίξει ακόμη περαιτέρω σε δράση ως σμήνη.
Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του πρώτου της μη επανδρωμένου πλοίου “ULAQ”
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah, η πρώτη εκδοχή είναι σε φάση κατασκευής του πρωτοτύπου στο Sefine, ενώ το δεύτερο (το ανθυποβρυχιακό) έχει επίσης μόλις ξεκινήσει η συναρμολόγηση του, με πρόθεση και τα δύο να καθελκυστούν εντός του 2021 ώστε να ξεκινήσουν δοκιμές. Το σκάφος επιχειρήσεων επιφανείας θα εξοπλιστεί με πυργίσκους όπλων της Aselsan, όπως τον STAMP ενώ θα μπορεί να δεχθεί και εκτοξευτές πυραύλων UMTAS της Roketsan. Η χρήση του μπορεί να είναι τόσο αμυντική, π.χ. σε φύλαξη λιμένων και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως εξέδρες εξόρυξης (προφανές εδώ το ελληνικό ενδιαφέρον…) αλλά και πιο επιθετική, ως αναγνωριστικό, προετοιμασίας απόβασης, κ.λπ. Όσο για την ανθυποβρυχιακή παραλλαγή, αυτή θα έχει ένα sonar της Armelsan ενώ μάλλον θα φέρει τορπίλες και ανθυποβρυχιακές ρουκέτες (άρα εδώ μπορεί να δούμε χρήση των εκτοξευτών ελαφριών τορπιλών ORKA της Roketsan).
Η αυτονομία και των δύο σκαφών εκτιμάται στα 600 ναυτικά μίλια, θα διαθέτουν ραντάρ, ενώ εξελιγμένα ηλεκτρονικά και οπτικά θα επιτρέπουν τη μετάδοση εικόνας σε πραγματικό χρόνο και την τηλεκατεύθυνση τους.