Το Ισραήλ ματαίωσε μια απόπειρα των ΗΠΑ να πουλήσουν το προηγούμενο χρονικό διάστημα πυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome στην Ουκρανία, φοβούμενο πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το «Ynet», Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν πέρυσι να πείσουν Αμερικανούς πολιτικούς να ξεκινήσουν μια διαδικασία πώλησης του συστήματος, μαζί με το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, αλλά απέτυχαν, επειδή το Ισραήλ δεν συμφώνησε. Για την εξαγωγή του Iron Dome απαιτείται συμφωνία του Ισραήλ, έτσι, οι ΗΠΑ δεν προχώρησαν στην πώληση του συστήματος.
Το Iron Dome αναπτύχθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση των επιθέσεων ρουκετών και άλλου τύπου μη κατευθυνόμενων όπλων από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς εναντίον των μεθοριακών αστικών περιοχών του Ισραήλ. Το σύστημα αποτελείται από τον σταθμό BMC (Battle Management and weapon Control), το ραντάρ έρευνας και ιχνηλάτησης ELM-2084 MMR και τρεις έως οκτώ 20πλούς εκτοξευτές για βλήματα Tamir. Τα τελευταία έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές μικρότερο από 10 χιλιόμετρα.
Όταν λέμε “ρωσικές αντιδράσεις” εννοούμε να γίνει η Συρία θανάσιμη ζώνη για τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ή απλά δε θα πάνε Ρώσοι τουρίστες στο Ισραήλ για περιήγηση στους Αγίους Τόπους;
Οχτω 20πλοι εκτοξευτες,δηλαδη 160 βληματα ετοιμα προς εκτοξευση και με εμβελεια 70χλμ..εαν ισχυει οτι μπορει να αντιμετωπιζει και βαλιστικους πυραυλους,πυραυλους cruise,uavs κτλ τοτε μιλαμε για ενα game changer αντιαεροπορικο δοκιμασμενο στη μαχη που μπορει να σφραγισει το Αιγαιο και που σιγουρα αξιζει να ενταξουμε στον αμυντικο σχεδιασμο της χωρας..
Το πάω λίγο μακριά, αλλά το ενδιαφέρον της Ουκρανίας για ΜΕΑ και συστήματα CRAM, μοιάζει να δείχνει πως οι Ουκρανοί έχουν λίγο-πολύ αποδεχθεί την κατάσταση “frozen conflict” που έχει δημιουργηθεί, και αποκτούν τα μέσα για να λειτουργούν εφεξής εντός αυτού του πλαισίου.