24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των ΠΑΟ 106mm της ΑΣΔΕΝ με τεθωρακισμένα M1128 με πυροβόλο...

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των ΠΑΟ 106mm της ΑΣΔΕΝ με τεθωρακισμένα M1128 με πυροβόλο των 105 mm

- Advertisement -
Soldiers from 1st Stryker Brigade COmbat Team, 25th Infantry Division perform maintenance on the mobile gun system of a Stryker Jan. 11, 2017 at Fort Irwin, Ca. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Sean Brady)

Η σελίδα μας εδώ κι αρκετό καιρό έχει γράψει για μια μεγάλη -κατά την άποψή μας- ευκαιρία ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού, με το τροχοφόρο τεθωρακισμένο M1128 Mobile Gun System (MGS) του Αμερικανικού Στρατού. To M1128 MGS είναι ουσιαστικά το γνωστό τεθωρακισμένο 8×8 Stryker (τώρα οι ΗΠΑ στέλνουν τα πρώτα οχήματα στην Ουκρανία), οπλισμένο με ένα πυροβόλο Μ68 των 105 χιλιοστών, το ίδιο με αυτό που φέρουν τα άρματα μας Μ48Α5 και Μ60Α1/Α3. Με κάποιες διαφορές, όπως το σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας που έχει το Μ1128.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ελληνικό ενδιαφέρον για τα M1128 MGS, για ταχυκίνητες δυνάμεις ελιγμού

Γενικά όμως παρατηρούμε μια αδιαφορία στην Ελλάδα για το Μ1128, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την αποδέσμευσή του σαν EDA (υλικό που μπορεί να διατεθεί ως αποσυρόμενο). Δεν έχει ακόμη εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των ελληνικών M60A3TTS και κάποιων M48A5MOLF με μεταχειρισμένα M1128 Mobile Gun System

Η “αδιαφορία” προέρχεται ίσως από τα Τεθωρακισμένα, που δικαίως ίσως δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι διαφορετικό από την… ερπύστρια. Άλλωστε, άλλο οι δικές μας ιδέες, άλλο η εμπειρία δεκαετιών στον Έβρο, σε ασκήσεις κ.ο.κ. Μπορεί τώρα όλες οι μονάδες του Στρατού να έχουν αγκαλιάσει τα νεοεισερχόμενα Μ1117, αλλά η εγχώρια εμπειρία σε τροχοφόρα είναι μικρή, και υπάρχει ίσως μια επιφύλαξη.

Soldiers with Headquarter and Headquarters Company, 5th Battalion, 20th Infantry Regiment, 1-2 Stryker Brigade Combat Team, 7th Infantry Division, Joint Base Lewis-McChord, Wash., prepare a Mobile Gun System Stryker variant for gunnery at Yakima Training Center, Yakima, Wash., Feb. 22. Soldiers with 5-20th Infantry Regiment participated in weeklong company level training exercise to prepare for future operations. (U.S. Army photo by Sgt. Cody Quinn/28th Public Affairs Detachment)

Για να μην χαθεί όμως αυτή η ευκαιρία, ενώ μέχρι σήμερα προτείναμε την αντικατάσταση των τελευταίων σε ελληνική υπηρεσία αρμάτων Μ60Α3 TTS με τα Μ1128, τώρα προσθέτουμε μια ακόμη ιδέα. Όπου το Μ1128 μπορεί να παίξει στον Ελληνικό Στρατό, το ρόλο που έπαιζε στον Αμερικανικό. Εκεί που υπηρετούσε, όχι στις δυνάμεις τεθωρακισμένων αλλά στο Αερομεταφερόμενο Πεζικό! Με αποστολή του την κάλυψη με πυρά υποστήριξης αλλά και αντιαρματικά, των μονάδων που κινούνταν με Stryker.

Πολλοί θεωρούν πως το Πεζικό είναι ακάλυπτο, και χρειάζεται άρματα μάχης για να αντιμετωπίσει επίθεση από εχθρικά τεθωρακισμένα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι απόλυτα ακριβές. Το Πεζικό έχει και τα δικά του όπλα για να πολεμήσει τα άρματα. Το είδαμε και στην Ουκρανία, φάλαγγες ρωσικών τεθωρακισμένων να καταστρέφονται από Πεζικό και Πυροβολικό, με τα ουκρανικά τανκς να φυλάσσονται για χρήση τους σε άλλη φάση.

Leonardo Centauro: Έχει θέση στην ΑΣΔΕΝ και τα ελληνικά νησιά;

To Ελληνικό Πεζικό τώρα, έχει αρκετά μέσα αντιαρματικής άμυνας. Είτε σε επίπεδο λόχου, με τη διμοιρία υποστήριξης, είτε σε επίπεδο Τάγματος, με το Λόχο Υποστήριξης. Όσοι όμως έχουν υπηρετήσει σε ΛΥΤ, θα γνωρίζουν πως εκτός από τους εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων MILAN 2 & AT-4 Fagot, υπηρετούν και τα… αρχαιοπρεπή Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) των 106 χιλιοστών. Δεν θέλουμε να ρωτήσουμε πόσοι φίλοι, που έχουν υπηρετήσει με τα πυροβόλα αυτά, έχουν ακόμη προβλήματα ακοής!

Ουκρανία: Πιθανή αποστολή αρμάτων Challenger & τεθωρακισμένων Stryker ενόψει μεγάλης ρωσικής επίθεσης

Το ΠΑΟ ήταν για την εποχή τους ένα επαναστατικό όπλο. Σήμερα όμως είναι ένας αναχρονισμός. Βέβαια, σε έναν πόλεμο όπως αυτός της Ουκρανίας, θα δούμε μέχρι και ΠΑΟ στην πρώτη γραμμή. Αλλά τα όπλα αυτά, δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, με τον αντίπαλο να έχει στον αέρα δεκάδες ΤΒ2 Bayraktar. Εκτός αυτού, το όπλο είναι “γυμνό”, στερεωμένο πάνω σε αθωράκιστα οχήματα Mercedes, και μετά την πρώτη βολή λίγες βολές πολυβόλου αρκούν για να το κάνουν να σωπάσει.

Πάντως τα M40A1 106 χιλιοστών υπηρετούν σε μεγάλους αριθμούς στον Ελληνικό Στρατό, ίσως και πάνω από 500 κομμάτια παραμένουν ακόμη ενεργά. Η σκόπευση γίνεται με… τυφέκιο μιας σφαίρας, πάνω στο πυροβόλο. Πυροβολεί το τυφέκιο, βλέπει ο χειριστής αν η σφαίρα έπεσε πάνω στο στόχο, και μετά πυροδοτεί το ΠΑΟ. Τόσο προηγμένης αντίληψης και σύλληψης!

Δοκιμές τεθωρακισμένων Stryker με αντιαεροπορικό laser από τον Αμερικανικό Στρατό

Η αποστολή του στους ΛΥΤ είναι η παροχή πυρών υποστήριξης, σε ευθείες βολές, αλλά και η αντιαρματική άμυνα. Οι ελπίδες να κάνει ζημιά σε ένα σύγχρονο άρμα μάχης είναι μηδαμινές, αλλά το αρχαίο αυτό όπλο ίσως να σταματήσει ένα ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ του αντιπάλου. Και μιας και μας αρέσουν τα μεγάλα διαμετρήματα (μπηχτή για το πυροβόλο των 73 χιλιοστών του ΒΜΡ-1 ήταν αυτή), μπορεί θεωρητικά να κάνει ζημιά και σε κάποιο άμοιρο ΑΒΑΚ, με αυτοκτονικές τάσεις, που θα έρθει να κάνει απόβαση χωρίς πρώτα να έχει ισοπεδωθεί η ακτή απόβασης.

Video: Καταστροφή ρωσικού τεθωρακισμένου από… αντιαρματικό πυροβόλο

Πάνω κάτω, -όχι με αυτή τη λογική και… τεχνολογία- την ίδια δουλειά κάνουν, ή μάλλον έκαναν, τα Μ1128 στις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες του Αμερικανικού Στρατού. Προσβάλουν το στόχο, παρέχοντας κάλυψη στα φίλια τμήματα, κι αν χρειαστεί, εμπλέκουν κι άρματα μάχης του εχθρού. Η δύναμη πυρός του Μ68 μπορεί να νικήσει σχεδόν κάθε θώρακα μη δυτικού άρματος μάχης, αλλά τα καταφέρνει και κόντρα στα Μ48Α5, Μ60Α3, Μ60Τ, ενώ ακόμη και Leopard 2A4 είναι ικανό να σταματήσει. Αυτός είναι κι ο λόγος άλλωστε που υπηρετούν ακόμη τα ελληνικά Leopard 1A5, με το πυροβόλο L7 (είναι το αρχικό πυροβόλο βρετανικής κατασκευής, που υιοθέτησαν οι Αμερικανοί σαν Μ68).

Συγχαρητήρια σε 96 ΑΔΤΕ, ΑΣΔΕΝ, ΓΕΣ, λίγες μέρες από την παραλαβή των Μ1117, είναι επιχειρησιακά!

H πρότασή μας είναι η εξής “απλή”. Καθώς τα Τάγματα στην ΑΣΔΕΝ παραλαμβάνουν τώρα ικανό αριθμό Μ1117 στη θέση των απαρχαιωμένων οχημάτων Μ8 αλλά και των ΒΜΡ-1 στους Ειδικούς Μηχανοκίνητους Λόχους (ΕΜΛ), παράλληλα με Μ113Α2, γίνονται περισσότερο ευέλικτα και ταχυκίνητα, ικανά να αντιμετωπίσουν ξαφνικές αντεπιθέσεις ή παράλληλα μέτωπα. Είναι προφανές όμως πως τα τζιπάκια GD240 με τα ΠΑΟ Μ40Α1 των 106 χιλιοστών δεν μπορούν ούτε για αστείο να προσφέρουν στην όλη “κατάσταση”. Αντίθετα, σε περίοδο κρίσης θα αποτελούν περισσότερο πρόβλημα, παρά λύση.

Αν όμως στη θέση τους τοποθετηθούν 4 Μ1128 MGS, τότε “το παιχνίδι αλλάζει”. Ο Λόχος Υποστήριξης μπορεί να κινείται μαζί με τον ΕΜΛ, και να συνεισφέρει στην ενεργή εφεδρεία του Τάγματος, να κλείνει κενά, να καταστρέφει αεροπρογεφυρώματα, να ενισχύει θέσεις που έχουν “λυγίσει” κάτω από το βαρύ εχθρικό πυρ, αλλά και να κάνει αντεπιθέσεις. Κάθε ένα Μ1128 αξίζει όσο πολλά ΠΑΟ των 106 χιλιοστών, ενώ η ακτίνα εμπλοκής του Τάγματος έχει σαφώς βελτιωθεί.

Ίσως η θέση των Μ1128 να είναι με τα Τάγματα Πεζικού τελικά, και η αρχική μας θεώρηση για εξοπλισμό ουλαμών των Τεθωρακισμένων με αυτά τα οχήματα να μην ήταν και τόσο αποδοτική. Αν προχωρήσει -το ευχόμαστε- αυτή η ιδέα, για προμήθεια των Μ1128 για το Πεζικό μας, τότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κάποια άσκηση σε νησί, με Μ1128 να εκτελούν βολές εν κινήσει, καλύπτοντας επίθεση πεζικαρίων.

Αναποτελεσματική η προηγμένη θωράκιση των ρωσικών αρμάτων στην Ουκρανία

Γενικότερα, δεν γίνεται να σκεφτόμαστε για πυραύλους SPIKE NLOS, αλλά να έχουμε ΠΑΟ των 106 χιλιοστών πάνω σε αθωράκιστα τζιπάκια. Όλα πρέπει να γίνουν, και η λύση των μεταχειρισμένων είναι σε πολλές περιπτώσεις η μοναδική διέξοδος. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα προλάβουμε, και δεν θα δούμε τα αμερικανικά Μ1128 να πολεμούν με ρωσικά Τ-72 στις στέπες της Ουκρανίας. Η αξία τους για την άμυνά μας είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

71 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
71 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

1
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Nεκρός Επισμηνίας της Αεροπορίας στη βάση της Τανάγρας

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης, όπου επιβεβαιώνει τον θάνατο 45άχρονου Επισμηνία χθες, εντός της 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα....

Η Raytheon αυξάνει την παραγωγή των πυραύλων SM-3 & SM-6

Πρόσφατα, η Raytheon έκανε τα εγκαίνια μιας επέκτασης του εργοστασίου ολοκλήρωσης πυραύλων, στο Redstone. Το έργο είναι αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων και θα αυξήσει...

«Πράσινο φως» από τη Γερουσία των ΗΠΑ για νέα βοήθεια στο Ισραήλ

Έπειτα από διακόσιες και πλέον ημέρες εχθροπραξιών, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη σήμερα πως θα σταματήσει σύντομα, καθώς...