16.2 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

- Advertisement -

Κυκλοφορεί!

 

ΓΕΑ: Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης

«Έχουμε τις δυνατότητες και ικανότητες να επιχειρούμε όπου θέλουμε και όποτε θέλουμε!» Αυτή ήταν η κατακλείδα της ενημέρωσης εφ’ όλης της ύλης στην οποία προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις 30 Οκτωβρίου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ, παρουσιάζοντας το γενικότερο πλαίσιο δράσεων, επιδιώξεων και στόχων της Πολεμικής Αεροπορίας στη παρούσα φάση. Πλήρες ρεπορτάζ!
 

Blue Flag 2019, «Η Ισχύς εν τη Ενώσει»

Με το παραπάνω σύνθημα, που παραμένει διαχρονικά κρίσιμο, υλοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 14 Νοεμβρίου η τέταρτη άσκηση Blue Flag 2019 στην αεροπορική βάση Ovda, στο νοτιότατο άκρο του Ισραήλ. Η συνεκπαίδευση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια είναι η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση του είδους για την Ισραηλινή Αεροπορία-IAF (Israeli Air Force) με συνεχή ανοδική πορεία. Η έκδοση του 2019 είχε συμμετοχή 70 αεροσκαφών, αν και στην πλειοψηφία τους ισραηλινών, και περίπου 1000 στελεχών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη Blue Flag που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των χωρών που έλαβαν μέρος ήταν μικρότερος του 2017.
 

Μεγάλος πρωταγωνιστής, που δεν είχε εμφανιστεί παλαιότερα και έκανε τη διαφορά, ήταν τα F-35, ενταγμένα σε δυο διαφορετικές αεροπορίες, τα οποία και συνάντησε η δικά μας 335Μ.

 

Φάκελος Belh@rra, Στο μικροσκόπιο η προμήθεια νέων φρεγατών

Η υπογραφή της «επιστολής προθέσεων»-LΟΙ (Letter Of Intend) στις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι, για την προμήθεια δύο φρεγατών Belh@rra σηματοδοτεί και δρομολογεί επίσημα πλέον τη δυνητική σχετική αγορά. Είχαμε όμως υπογραμμίσει ότι η επιστολή, αν και αποτελεί μια μορφή ελληνικής δέσμευσης, σχετίζεται κυρίως με την υποβοήθηση περαιτέρω διαπραγματεύσεων και διαδικασιών, οι οποίες ελπίζεται να ευοδωθούν τους επόμενους μήνες. Στο άρθρο μας γίνεται μια εμπεριστατωμένη προσπάθεια αποσαφήνισης των πραγματικών εξελίξεων και με μια ακριβή εικόνα των πληροφοριών για όσα ισχύουν, ενώ, καθώς ολοκληρώναμε την ύλη του παρόντος τεύχους μας, εμφανίστηκε στον ορίζοντα και η πιθανότητα απόκτησης δυο DDG Arleigh Burke.
 

Arleigh Burke το ΠΝ, Ασπίδα DDG μέσα στο 2020

Το ενδεχόμενο απόκτησης δυο αντιτορπιλικών κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης Arleigh Burke από το ΠΝ και μάλιστα μέσα στην επόμενη χρονιά ανοίγει νέες προοπτικές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Παρουσιάζουμε όλες τις πληροφορίες, αναλύουμε τις πτυχές θέματος και καταγράφουμε τους προβληματισμούς.
 

Aeronautica Militare 6ο Stormo, Πετώντας με Tornado ECR σε αποστολή SEAD

H Π&Δ βρέθηκε στο 6ου Stormo, στη βάση του Ghedi της Ιταλικής Αεροπορίας, που συγκεντρώνει όλα τα εναπομείναντα ιταλικά Tornado για να επικαιροποιήσει τις γνώσεις τόσο για τη μονάδα όσο και τον τύπο με κορυφαία στιγμή μια πτήση με Tornado ECR, οπλισμένα με AGM-88E AARGM σε αποστολή SEAD.
 

Airbus LOUT: ένας απόρρητος ευρωπαϊκός στελθ «ρόμβος»

Όσοι πιστεύουν ότι στον καιρό του παγκόσμιου διαδικτύου και της «διαφάνειας» που… επιβάλλει δεν υπάρχουν πλέον απόρρητα προγράμματα, διαψεύστηκαν πρόσφατα από τις αποκαλύψεις τής Airbus Defence and Spaceγια ένα «μαύρο» πρόγραμμα αεροσκάφους τεχνολογιών VLO (Very Low Observable), που επιδιώκει για περισσότερο από μία δεκαετία.
 

Eurofighter ECR για τη Luftwaffe;

Καθώς η ημερομηνία της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης για την αντικατάσταση των Tornado στις τάξεις της Luftwaffe πλησιάζει, η βιομηχανία συνασπίζεται για να ισχυροποιήσει την πρόταση του Eurofighter ως διάδοχης κατάστασης, που προτείνεται να περιλαμβάνει και ειδική έκδοση ECR για αποστολές ηλεκτρονικής αναγνώρισης και SEAD, απέναντι στο Super Hornet/Growler.
 

Enhanced Air Policing, Black Shield 2019

H Ιταλική Πολεμική Αεροπορία αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήρια στο πλαίσιο της Αεροπορικής Αστυνόμευσης που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της διάστασης των αποστολών Enhanced Air Policing. H επιχείρηση Black Shield την έφερε πρόσφατα «μαζί και εναντίον» ρουμανικών LanceR.
 

Aeronavale CEPA/10S, Επιχειρησιακή αξιολόγηση Rafale F3R

Σε συνέχεια του πρόσφατου άρθρου μας για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του προτύπου Rafale F3R από την Armee de l’Air αναφερόμαστε στη συμβολή του κλιμακίου CEPA/10S της Αeronautique Navale, που συμμετέχει στη διαδικασία για τον έτερο χρήστη του τύπου στο στερέωμα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, το Γαλλικό Ναυτικό.
 

KLu, Τα ολλανδικά JSF επιτέλους στην έδρα τους!

Δεκαεπτά χρόνια μετά τη συμφωνία με την οποία η Ολλανδία έγινε μέλος του προγράμματος Joint Strike Fighter και έπειτα από πολλές περιπέτειες υλοποίησής της, το πρώτο F-35Α της KLu, που θα εδρεύει σε ολλανδικό έδαφος, προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση Leeuwarden στις 31 Οκτωβρίου, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την αεροπορία της χώρας.
 

ΑΜ 70º Stormo Scuola Volo Basico, «Ιταλίδες δασκάλες»

H Αεροπορική Βάση Latina «Enrico Comani», έδρα του 70ου Stormο, έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην προετοιμασία χειριστών τής Ιταλικής Αεροπορίας αλλά και ιπταμένων άλλων κλάδων των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και κρατικών φορέων της γειτονικής χώρας. Τα τελευταία χρόνια η Πτέρυγα έχει σημειώσει κάποιες εξελίξεις εκσυγχρονισμού, αν και οι περισσότερες βρίσκονται στον ορίζοντα. Αποκτήσαμε πρόσφατα πρόσβαση στις δραστηριότητές της στον αέρα και το έδαφος με τα Aermacchi T-260 τα οποία αξιοποιεί.
 

Airpower 2016, Φτερά με φόντο τις αυστριακές Άλπεις

Το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανήκει παραδοσιακά σε ένα από τα καλύτερα airshow στην Ευρώπη, το αυστριακό Airpower. Φέτος ο καιρός στην Αεροπορική Βάση Zeltweg δεν βοήθησε τους παρευρισκόμενους και προκάλεσε κάποια απρόοπτα, έδωσε όμως και ενδιαφέροντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, μιας και το πρόγραμμα ήταν πλούσιο με πολλές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων πέντε ομάδες επιδείξεων, solo display αεροσκάφη με τους πρωταγωνιστές του φετινού καλοκαιριού, το βελγικό και το ελληνικό Viper, και φυσικά σύσσωμο τον στόλο των Flying Bulls που «έπαιζαν» στην έδρα τους.

 

Sloboda 2019, Η Σερβία επιδεικνύει νέα όπλα

H στρατιωτική επίδειξη Sloboda 2019 (Ελευθερία 2019) των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων (Vojska Srbije-VS), που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Αεροπορική Βάση «Pukovnik-pilot Milenko Pavlovic» στην Batajnica κοντά στο Βελιγράδι, υπήρξε το βήμα παρουσίασης νέων όπλων και συστημάτων.

Πολλά από αυτά, βέβαια, προορίζονται  και  για εξαγωγές, σε μια εντατική προσπάθεια αναζωογόνησης της τοπικής πολεμικής βιομηχανίας που υπήρξε κραταιά σε αυτόν τον τομέα προς χώρες του Τρίτου Κόσμου την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
 

Gulfstream G700, Savanah business spaceship

Ο αμερικανικός κολοσσός στον χώρο των επιχειρηματικών αεροσκαφών έριξε το γάντι στον ανταγωνισμό, κυρίως προς την Bombardier, παρουσιάζοντας το G700, την καινούργια ναυαρχίδα του στόλου του, που διεκδικεί τα επίζηλα σκήπτρα του μεγαλύτερου business jet στην κατηγορία, αλλά και του αεροπλάνου που θα καλύπτει σκέλη 13.900 χιλιομέτρων!

Skydweller MAPS, To Solar Impulse 2 ως«ψευδοδορυφόρος»!

H τελευταία πράξη του άθλου της αεροδιαστημικής τεχνολογίας που πέτυχε το πρόγραμμα Solar Impulse με την πτήση γύρω από τον πλανήτη χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια γράφτηκε στις 26 Ιουλίου 2016, όταν προσγειώθηκε στο Άμπου Ντάμπι. Παρά τη δημοσιότητα στους 16 μήνες που διήρκεσε συνολικά το εγχείρημα, σήμερα λίγοι θυμούνται το ταξίδι που κράτησε το αεροπλάνο στον αέρα 558,7 ώρες. Μια νεοφυής εταιρεία που συγκεντρώνει πίσω της στελέχη με μεγάλη εμπειρία στον χώρο των ΜΕΑ υψηλών επιδόσεων και την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κολοσσού Leonardo στοχεύει να δώσει στο γιγάντιο αεροσκάφος έναν νέο ρόλο, αυτόν του MAPS (Medium-Altitude Pseudo-Satellite).
 

Boeing CST-100 Starliner, Δοκιμή διαφυγής και προετοιμασία για το Διάστημα

Η επιτυχημένη δοκιμασία διαφυγής (στο πλαίσιο διαδικασιών έκτακτης ανάγκης έπειτα από ματαίωση της εκτόξευσης) του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing στις 4 Νοέμβριου ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση της αξιολόγησης, που θα φέρει το CST-100 στο Διάστημα για προσέγγιση και σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στον Δεκέμβριο.
 

Διπλωματία-Γεωστρατηγική: ΗΠΑ-Ουκρανία-Τουρκία & Ντόναλντ Τραμπ όπως… Ταγίπ Ερντογάν
Η έρευνα των Δημοκρατικών για την παραπομπή τού Τραμπ αναφορικά με την υπόθεση της Ουκρανίας και την καθυστέρηση της χορήγησης της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο και η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο κυριάρχησαν στη διεθνή σκηνή τον μήνα που μας πέρασε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέα ιταλική φρεγάτα FREMM EVO: πως το καλό γίνεται καλύτερο και πόσο θα κοστίσει

Το σχέδιο των φρεγατών FREMM, ιταλικών, γαλλικών και στην αμερικανική «μεγάλη» εκδοχή τους ως Constellation, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό, καθώς έχει πετύχει και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

110
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου 2014: Η κρίση στην Κριμαία ξεκινά...

18
Στη συνέχεια της μακράς Ουκρανικής κρίσης στα εδάφη κυρίως της κριμαϊκής χερσονήσου, κεκαλυμμένη ρωσική επέμβαση λαμβάνει χώρα με την εμφάνιση των «μικρών πράσινων ανθρώπων».Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Πτήση» Nο 45, Φεβρουάριος 2024 κυκλοφορεί!

Το  καινούργιο μας Τεύχος Φεβρουαρίου 2024 κυκλοφορεί από το Σάββατο 03-02-2024 και πανελαδικά από τη Δευτέρα 05-02-2024 με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα,...

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανική φρεγάτα παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Φρεγάτα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, η οποία συμμετέχει στη διεθνή επιχείρηση για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, παραλίγο να καταρρίψει - κατά...

FM Gerapetritis speaks at high-level meeting of the UN Human Rights Council

Greece's candidacies as a non-permanent member of the UN Security Council (2025-26) and as a member of the Human Rights Council (2028-2030) will focus...