9.6 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑH «Πτήση» Nο41, Οκτώβριος 2023, κυκλοφορεί!

H «Πτήση» Nο41, Οκτώβριος 2023, κυκλοφορεί!

- Advertisement -

Κυκλοφορεί πανελλαδικά  

και διαθέσιμη ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Athens Flying Week 2023, το Ελληνικό Αεροπορικό Πανόραμα

To F-35A υπήρξε αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού Athens Flying Week με την παρουσία όχι μόνο πολλαπλών JSF, αλλά και την επίδειξη του Lightning II Demonstration Team, σε μια πληθωρική εμφάνιση του στελθ μαχητικού στο ελληνικό κοινό. Στο παρασκήνιο αυτής της «γνωριμίας» βρισκόταν η επικείμενη  υπογραφής τής διακρατικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της εκπεφρασμένης πρόθεσης αγοράς του αεροσκάφους από την Πολεμική Αεροπορία. Πυρήνας του ελληνικού airshow ήταν φυσικά, όπως πάντα, τα εναέρια μέσα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, των αρκετών ομάδων επιδείξεων, είτε μεμονωμένου αεροσκάφους, είτε σμηνών αλλά και πολλών άλλων συμμετοχών, μικρό δείγμα των οποίων παρουσιάζουμε στις σελίδες μας.

Ανάλυση: Lockheed Martin F-35 Block 4, στην εποχή της ωριμότητας!

Στο τέλος Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό από το F-35 JPO (Joint Program Office) ότι το F-35 ολοκλήρωσε τις δοκιμές JSE (Joint Simulation Environment), δηλαδή την αξιολόγηση του VLO (Very Low Observable) μαχητικού σε ποικιλία ρεαλιστικών σεναρίων μάχης, με τα αποτελέσματά τους να συμπληρώνουν την τελική αναφορά του αρμόδιου φορέα DOT&E (Director Operational Test & Evaluation) προς το Πεντάγωνο. Μέχρι και την εξέλιξη αυτής η εκκρεμότητα των δοκιμών JSE καθυστερούσε την υποβολή της αναφοράς, γεγονός που είχε μια σειρά καθοριστικών επιπτώσεων στο πρόγραμμα του JSF συσσωρεύοντας καθυστερήσεις, οι οποίες προέρχονται επίσης  από το υπόβαθρο TR-3 (Technical Refresh 3) σε ένα σκηνικό που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Επανερχόμαστε έτσι με μια ανασκόπηση της κατάστασης, επικαιροποιώντας τις παλαιότερες αναφορές μας την άνοιξη, μετά και την επίσκεψη της «Πτήσης» στη γραμμή συναρμολόγησης του F-35 στο Fort Worth του Τέξας. Επίκαιρη παρά ποτέ η αναφορά μας θα λύσει όλες τις απορίες σας σχετικά με το τρέχον αλλά και μελλοντικό καθεστώς του προγράμματος καθώς το Block 4 -επιτέλους- εισέρχεται σε τροχιά ωριμότητας. 

Northrop Grumman B-21, το νέο «πρόσωπο» του Raider  

Η 12η Σεπτεμβρίου 2023 ήταν μια σημαντική ημέρα στην πορεία περαιτέρω αποκάλυψης του B-21 της USAF, καθώς, τόσο η Αμερικανική Αεροπορία όσο και η κατασκευάστρια Northrop Grumman, αποδέσμευσαν μερικές νέες φωτογραφίες, για πρώτη φορά και από άλλες οπτικές γωνίες, δείχνοντας καινούρια «πρόσωπα» του στρατηγικού βομβαρδιστικού. Αναλύουμε όλα τα νέα στοιχεία και επικαιροποιούμε τη γνώση μας για το πρόγραμμα.

Armee de lair et lEspaceEC1/2 Cigognes, οι «Πελαργοί» της Αεράμυνας με Mirage 2000-5F

Μια επίσκεψη στην Base Aerienne 116, την έδρα της EC1/2 Cigognes, μιας μονάδας μάχης της Γαλλικής Αεροπορίας και Αεράμυνας που, σε αντίθεση με αυτές των Rafale, ειδικεύεται αποκλειστικά στην αεράμυνα, αποδεικνύει ότι τα Mirage 2000-5F που αξιοποιεί μπορεί να μην είναι νέα σε ηλικία, αλλά σίγουρα παραμένουν ικανά στον ρόλο τους.

Forca Aerea de Chile, Panteras Negras de los Andes

To Grupo de Aviacion 9 της II Brigada Area της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής-FACh (Forca Aerea de Chile), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Pudahuel μέσα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Comodoro Arturo Merino Benitez του Σαντιάγκο, είναι μια πολύ ιδιαίτερη μονάδα, όπως ανακαλύψαμε στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μας και μέσα από τη δυνατότητα να πετάξουμε με όλα τα μέσα του, στο «εξωτικό» θέμα του τεύχους.

355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, CL-215 στην πρώτη γραμμή της αεροπυρόσβεσης

Το ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι του 2023 με τις εκατοντάδες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές έφερε και πάλι στο προσκήνιο την 355ΜΤΜ και την αποστολή της, δυστυχώς φέτος και μέσα από την απώλεια δύο αεροπόρων της στη συντριβή τού CL-215 «1055». Το αφιέρωμά μας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα πολλά (αλλά ποτέ ευκαιριακά) που έχουμε δημοσιεύσει, το προγραμματίζαμε αρχικά για το τεύχος Αυγούστου, αλλά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να περιμένει, στη σκιά του δυστυχήματος της 25ης Ιουλίου. Αφιερώνεται σε όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν στην 355ΜΤΜ αλλά και στην 383MEEA, όπως και στη ΜΣΑ, και φυσικά αποτελεί φόρο τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον «πόλεμο» της αεροπυρόσβεσης. Δεν αποτελεί μόνο προβολή του έργου τους, αλλά παροχή γνώσης για την αποστολή τους για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

109 Airlift Wing-139 Airlift Squadron, Αρκτικοί μεταφορείς

Η 139η Μοίρα Αερομεταφορών, κάτω από τη διοίκηση της 109ης Πτέρυγας της Αεροπορικής Εθνοφρουράς-ANG (Air National Guard) της πολιτείας της Νέας Υόρκης, είναι πιθανώς η μοναδική επιχειρησιακή μονάδα που πετά και στις δυο άκρες του κόσμου, καθώς υποστηρίζει ερευνητικές δραστηριότητες του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών και στις δυο πολικές περιοχές και πλέον αφιλόξενες τοποθεσίες του πλανήτη, την Αρκτική και την Ανταρκτική. Η «Πτήση» ταξίδεψε στη Γροιλανδία, για να μάθει περισσότερα για τις μοναδικές προκλήσεις που ενέχει η αποστολή της.

 

USS Bataan, το US Navy αντιμέτωπο με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης

Η αυξανόμενη δραστηριότητα του Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης καθώς και του τακτικού Ναυτικού του Ιράν με καταλήψεις και «κατασχέσεις» εμπορικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοφόρων στα διεθνή ύδατα, στο νότιο Ιράν, ανάγκασαν την αμερικανική διοίκηση CENTCOM (Central Command) να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην περιοχή. To πλοίο αποβατικής κρούσης του Αμερικανικού Ναυτικού USS Bataan στην τρέχουσα ανάπτυξή του στον Περσικό Κόλπο έχει μια νέα αποστολή: την καταστολή της δραστηριότητας και της απειλής που προβάλλει το IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps). Στο άρθρο μας  εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των νέων καθηκόντων του.

 USAF, αποτροπή του IRGC με F-35Α, F-16C και A-10C

U.S. Air Force

Παράλληλα με το Αμερικανικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διατάχθηκε από το Πεντάγωνο να αποτρέψει τις προσπάθειες του Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης να παρενοχλήσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο. Αναλύουμε τις επιχειρήσεις της USAF από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Α/Τ κλάσης Charles F. Adams, το πέμπτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (DICA) που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και των ΗΠΑ στις 8 Ιουλίου 1990,  περιλαμβάνονταν η παραχώρηση στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αρχικά με τυπικό καθεστώς δανεισμού και αργότερα με πλήρη μεταβίβαση τεσσάρων αντιτορπιλικών κλάσης Charles F. Adams, καθώς και τριών φρεγατών κλάσης Knox. Αυτή είναι η ιστορία τού… πέμπτου Α/Τ Adams του ΠΝ.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA...

114
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Δεκεμβρίου 1914: Ναυμαχία των Φώκλαντ, εκδίκηση του...

1
Μοίρα του γερμανικού αυτοκρατορικού Ναυτικού υπό τις διαταγές του Μαυάρχου, κόμητος Μαξιμίλιαν φον Σπέε, επιτίθεται κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη βάση ανεφοδιασμού του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

PM Mitsotakis meets with acting Dutch PM Rutte at The Hague

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis met with acting Prime Minister of The Netherlands Mark Rutte at The Hague on Friday.Their talks focused on the agenda...

Turkish President Erdogan’s on-flight statements about his visit to Athens

Turkish President Recep Tayyip Erdogan told the press during his return flight from Athens that he proposed to Greece the extension, as he said,...

Κυρ. Μητσοτάκης – Μαρκ Ρούτε: Συζήτησαν για Ουκρανία, προσαρμογή δημοσιονομικού πλαισίου και διεύρυνση ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Χάγη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η ατζέντα του...