Σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Μάλτας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησαν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την οικονομική ανάκαμψη, τη μετανάστευση, καθώς και ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία και τη Ρωσία.
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε όλα τα σημεία της ατζέντας, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Κύπρος για την αναγκαία εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.
Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, επισημαίνοντας εκ νέου την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της ξεκάθαρης θέσης της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας για επανένωση της Κύπρου – στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ – και των τουρκικών αξιώσεων για λύση δύο κρατών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη την ανάγκη διατήρησης από πλευράς Τουρκίας της αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα πως τυχόν συνέχιση των τουρκικών τετελεσμένων στα Βαρώσια θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε επί θαλάσσης είτε επί εδάφους.
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συνεχείς μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο μέσω Τουρκίας, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σημείωσε, επίσης, πως η ‘Αγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ενέργεια, η οποία, επίσης, αποτελεί ακόμη μια παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ.