30 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

- Advertisement -

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 01-02-2019

 

«Αντισταθμιστικά» F-16V, η Αλήθεια!

Ο εκσυγχρονισμός των Fighting Falcon της ΠΑ στο επίπεδο F-16V είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο σχετικό πρόγραμμα στην ιστορία της ΠΑ αλλά και το πιο σημαντικό εγχείρημα που αναλαμβάνει η ΕΑΒ. Η συγκεκριμένη διάσταση του προγράμματος περιέπεσε στις αρχές Ιανουαρίου στις μυλόπετρες της κυβερνητικής προχειρότητας από την μία και της στείρας αντιπολιτευτικής αντιμετώπισης με άφθονη σκανδαλολογία από την άλλη. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια για την ανάθεση έργου που σχετίζεται με το πρόγραμμα των F-16V στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και πόσο ακριβείς είναι οι κατηγορίες περί «επιστροφής των αμαρτωλών ΑΩ από το παράθυρο» που προσάπτει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
 

Η-20 & JH-XX: στελθ στη χώρα του Δράκου

Μια νέα εκτίμηση της αμερικανικής DIA επιβεβαιώνει ότι η Κίνα έχει σε ανάπτυξη όχι ένα αλλά δυο στρατηγικά βομβαρδιστικά και ίσως έπεται συνέχεια. Παραθέτουμε τα όσα γνωρίζουμε για την κινεζική δραστηριότητα στον κρίσιμο αυτό τομέα σε σχέση με τις σημερινές δυνατότητες της PLAAF αλλά και τις κρίσιμες τεχνολογίες που πρέπει να αφομοιωθούν.
 

ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19»

Με ευρύ φάσμα αποστολών και σεναρίων που περιλάμβαναν διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά και υποστήριξη μαχητικών αεροπλάνων και επιθετικών ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκε η ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» ή «ALEXANDER THE GREAT 19» (ATG-19). Η δραστηριότητα μεταξύ 6-12 Ιανουαρίου 2019 στην περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και την ηπειρωτική Μαγνησία με Έλληνες πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και 300 πεζοναύτες της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών των ΗΠΑ (22 Marine Expeditionary Unit) επισφράγισε τα 50 χρόνια ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. Η Π&Δ ήταν εκεί!
 

Κροατική Αεροπορία, Τα Kiowa Warrior του Ζάγκρεμπ

Η Κροατική Αεροπορία και Αεράμυνα HRZ (Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo) ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο την επίτευξη Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (IOC) στα OH-58D, που εξασφάλισε ως υλικό EDA (Excess Defense Articles) από τις ΗΠΑ, έναν μόλις χρόνο από την έναρξη ουσιαστικής εκπαίδευσης στον τύπο. Η Π&Δ στις παραμονές της παραλαβής των Kiowa Warrior από την Αεροπορία Στρατού της βαλκανικής χώρας την επισκέφτηκε για να δει από κοντά τις εξελίξεις.
 

Χιλιανή Ναυτική Αεροπορία, Κυριαρχία στον Νότιο Ειρηνικό

Με έναν από τους πιο ισχυρούς αεροπορικούς βραχίονες στη Νότια Αμερική η Armada de Chile συνεχίζει να επενδύει στον συγκεκριμένο τομέα, ανάμεσά σε άλλα και με εκσυγχρονισμένα P-3ACH II, μαζί με την ενίσχυση του στόλου επιφανείας και υποβρυχίων σε μια «ανήσυχη» περιοχή του πλανήτη. Στο πλαίσιο της επιδίωξης… εξωτικών αεροπορικών θεμάτων πετάξαμε με τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση μιας από τις μακρύτερες ακτογραμμές του κόσμου.
 

CRUZEX 2018, Αερομαχίες στον Σταυρό του Νότου

Περισσότερα από 100 αεροπλάνα, πάνω από 2000 στελέχη και 13 χώρες ήταν τα στοιχεία ταυτότητας της άσκησης Cruzeiro do Sul για το 2018, της μεγαλύτερης του είδους στη Νότια Αμερική που διοργανώνει η Βραζιλία και πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2018. Για δύο εβδομάδες στους ουρανούς πάνω από την αδιαπέραστη ζούγκλα της Αμαζονίας αλλά και τον απέραντο νότιο Ατλαντικό μια δύναμη μαχητικών, ελικοπτέρων, μεταγωγικών και αεροσκαφών ειδικών αποστολών από τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Περού, τις ΗΠΑ και την Ουρουγουάη συνεργάστηκε σε σενάρια σύγχρονου αεροπορικού πολέμου. Η Π&Δ βρέθηκε στη Natal AFB για να μιλήσει με τους συμμετέχοντες και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις από τη δράση και τη δυναμική της CRUZEX 2018.
 

Point Blank 18-3, Πρεμιέρα UK Lightning Force

Στις 10 Ιανουαρίου 2018 το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τα F-35B της Lightning Force επιχειρησιακά για αποστολές από ξηρά. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα τα στελθ μαχητικά της 617ης Μοίρας «Dambusters» είχαν λάβει για πρώτη φορά μέρος στην άσκηση Point Blank 18-3, προσκεκλημένα της 48ης Πτέρυγας της USAFE, στη διάρκεια της οποίας συνάντησαν εκτός από τα F-15E της οικοδέσποινας και Rafale της Armee de l’Air.
 

Hawgsmoke 2018, Σύναξη «Κάπρων του Πολέμου»!

Αν και συνήθως είναι τα B-2A που κλέβουν την παράσταση στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μισούρι, στα μέσα Οκτωβρίου 2018 ήταν η σύναξη των A-10, που έκαναν προσωρινή «κατάληψη» για τη διεξαγωγή της Hawgsmoke 2018, με οικοδέσποινα την 303η Μοίρα Μαχητικών, μια μονάδα Warthogs ενταγμένη στο 442ο Operations Group που εδρεύει εκεί.
 

Ολλανδικά ΝΗ90 NFH, πορεία προς μέγιστη ικανότητα

H Ολλανδία υπήρξε εταίρος του αρχικού προγράμματος των NH90 μέσω της βιομηχανικής κοινοπραξίας στην οποία μετέχει η Fokker Aerostructures μαζί με την Airbus Helicopters και τη Leonardo. Το 2000 το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 20 NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter), γνωστά και ως μοντέλα N5, για να αντικαταστήσουν τον γερασμένο στόλο των Westland Lynx σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό της χώρας από το 1976. Το πρωτότυπο πέταξε το 2007 και το αρχικό ελικόπτερο του τύπου μπήκε σε υπηρεσία το 2010 καθιστώντας την Ολλανδία πρωτοπόρο στην αξιοποίηση της ναυτικής έκδοσης του NH90. Αν και το NFH δεν αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα του χερσαίου NH90, χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να αποκτήσουν τα νέα ολλανδικά ελικόπτερα το μέγιστο των ικανοτήτων τους. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας να γνωρίσουμε την επιχειρησιακή αξιοποίηση των ελικοπτέρων της NHI σε διάφορους χρήστες, μετά τη γαλλική Aeronavale παρουσιάζουμε την ολλανδική εμπειρία.
 

CRAIC CR929, Σινορωσική ανάταση προοπτικών

Το σινορωσικό πρόγραμμα ανάπτυξης μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών εμφάνισε μια υπεραισιόδοξη προοπτική στη διάρκεια του China Air Show που πραγματοποιήθηκε στο Zhuhai τον Νοέμβριο του 2018 (Π&Δ 392). Αναλύουμε το καθεστώς της σινορωσικής σχεδίασης που προορίζεται να σπάσει το δίπολο Airbus-Boeing στην αγορά.
 
 

Change-4, Η Κίνα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Το Πρόγραμμα της Σεληνιακής Εξερεύνησης που επιδιώκει το Πεκίνο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε μια σημαντική επιτυχία, όταν στις 3 Ιανουαρίου 2019 το όχημα προσσελήνωσης Chang’e-4 και φορέας του ρόβερ Yutu-2 «πάτησε» με επιτυχία στην αθέατη από τη Γη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μέχρι σήμερα στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
 

ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ελληνική λύση HEPS

Η ηλεκτρική ενεργειακή επάρκεια αναδεικνύεται σε μείζονα απαίτηση στη σχεδίαση νέων «οικογενειών» αυτοκινούμενων μέσων μάχης αναζητώντας λύσεις σε τεχνολογίες αιχμής. Η IDE (INTRACOM Defense Electronics), πρωτοπορώντας κυριολεκτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναπτύξει και προσφέρει μια δοκιμασμένη λύση HEPS (Hybrid Electric Power System), θέτοντας υποψηφιότητα για μεγάλα διεθνή προγράμματα που μπορεί να αποκτήσουν ελληνική ενεργειακή «καρδιά».
 
 

Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου, θησαυροί της ΠΑ

Στο έβδομο μέρος της σειράς άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη», μετά την 110ΠΜ (Π&Δ 366), την 111ΠΜ (Π&Δ 370), την 113ΠΜ (Π&Δ 374), την 112ΠΜ (Π&Δ 382) και την 116ΠΜ (Π&Δ 390), βρεθήκαμε στον τελικό προορισμό και χώρο εναπόθεσης των περισσότερων αεροσκαφών που αποσύρει η ΠΑ, στο Αεροπορικό Φυλάκιο Αγρινίου.
 

Διπλωματία-Γεωπολιτική

Προσύμφωνο των Πρεσπών, Βασικοί λόγοι νομικής ακυρότητας!

Η κύρωση διακρατικών συμφωνιών ή προσυμφώνων και η εξέλιξή τους σε συμφωνίες υπό την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων προϋποθέτει ακριβώς την εκπλήρωση των όρων αυτών και την ικανοποίηση των προβλεπομένων από τη Συμφωνία της Βιέννης (1969) για το Δίκαιο των Συνθηκών. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως συνέβη με το Προσύμφωνο των Πρεσπών, υπάρχει υπόβαθρο βασικής νομικής ακυρότητας ab initio με τις επακόλουθες συνέπειες σε ποινικό και πολιτικό επίπεδο…

 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις...

23
Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουλίου 1923: Λωζάννη, η βάση των σύγχρονων...

8
Υπογράφεται στη Λωζάννη της Ελβετίας η ομώνυμη συνθήκη που τερμάτιζε οριστικά τις εχθροπραξίες μεταξύ του κράτους της νέας Τουρκίας με τους αντιμαχομένους της από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις ΗΠΑ

Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Peter Huis in’t Veld, η Ολλανδία θέλει συνεργασία με την Ελλάδα σε εξοπλισμούς και αμυντική καινοτομία και παραγωγή

Στις 15 Μάιου φέτος έλαβε χώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ημερίδα DEFEA Conference 2024, με κύριο θέμα ''Βιομηχανία Άμυνας και...

Στη Βουλή η πρόταση για τη διοίκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του ΓΕΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε χτες, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, την πρόταση σύστασης της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.ΚΑ.Φ.ΚΑ) κατά...