30 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «Πτήση & Διάστημα» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017!

Η νέα «Πτήση & Διάστημα» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017!

- Advertisement -

 

Κυκλοφορεί!

και εδώ
και διαθέσιμη ηλεκτρονικά (εδώ)

B-2 Vs ISIS, Τα «Πνεύματα του Μισούρι» χτυπούν στη Λιβύη

Έξι χρόνια μετά την τελευταία παρουσία τους σε επιχείρηση τα B-2A της 509ης Πτέρυγας Βομβαρδισμού της USAF από την Whiteman AFB στο Μισούρι συμμετείχαν στις 18 Ιανουαρίου σε αποστολή εναντίον του ISIS στη Λιβύη. Το παρασκήνιο και όλες οι λεπτομέρειες της 30ωρης+ αποστολής.

CVN-69, Μια μέρα με την CVW-3 «Battle Axe»

Βρεθήκαμε για δεύτερη φορά στο USS Dwight D. Eisenhower στην ζώνη ευθύνης (AOR) του 6ου Στόλου στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον αγώνα κατά του ISIS και καταγράψαμε τον παλμό των επιχειρήσεων της Αεροπορικής Πτέρυγας CVW-3 «Battle Axe».

Αγορά μαχητικών, Η Μέση Ανατολή εξοπλίζεται!

Στην παγκόσμια Αγορά Μαχητικών η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των σχετικών εξοπλισμών στον πλανήτη. Αν προσθέσει κανείς τις αναδυόμενες απειλές, την καχυποψία ανάμεσα στα μεσανατολικά καθεστώτα και τον πόλεμο συμφερόντων των κατασκευαστών, το σκηνικό γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον όσο και εκρηκτικό! Αναλύουμε τις πρόσφατες αλλά και παλαιότερες αγορές επιλεγμένων χωρών στην περιοχή.

RSAF F-15SA, Τα νέα «σπαθιά» του Βασιλείου

Καθυστερημένες -κατά δύο περίπου χρόνια- ξεκίνησαν οι παραδόσεις των νέων σαουδαραβικών F-15SA, των ικανότερων Eagle -σύμφωνα με πολλούς- που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, και που ανεβάζουν τις δυνατότητες της RSAF σε άλλο επίπεδο απέναντι σε όλους τους αντιπάλους του Βασιλείου στην περιοχή. Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην αγορά μαχητικών στη Μέση Ανατολή ανασκοπούμε τις εξελίξεις του σχετικού προγράμματος.

RSAF Typhoon, O πέμπτος πυλώνας του Eurofighter

Η Σαουδική Αραβία με την επιλογή του «ευρωμαχητικού» αποτέλεσε τον πέμπτο -και για κάποιους- έναν από τους ουσιαστικότερους πυλώνες του Typhoon. Παρά την αποτυχία των αρχικών προθέσεων για εγχώρια συναρμολόγηση η υποστήριξη του προγράμματος συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα και επιπλέον, με τις επιχειρήσεις του Βασιλείου στην Υεμένη, η RSAF έχει πιθανότατα την ευρύτερη πολεμική εμπειρία με τον τύπο.

F-35B, Τελικές δοκιμές πάνω στο USS AMERICA

To Σώμα των Πεζοναυτών κήρυξε –ίσως εσπευσμένα- το F-35B αρχικά επιχειρησιακό (IOC, Initial Operational Capability) τον Ιούλιο του 2015. Οι δοκιμές όμως συνεχίζονται σε μια διαδικασία που είναι συνυφασμένη με τις νέες πρακτικές που έχει εισάγει το πρόγραμμα του JSF και έτσι επτά συνολικά STOVL Lightning επέστρεψαν στα καταστρώματα και βρέθηκαν πάνω στο USS America (LHA 6) για την τρίτη φάση των εξελικτικών δοκιμών DT-III (Developmental Test). Παρακολουθώντας συνεχώς τα δρώμενα στο πρόγραμμα του F-35 αναφερόμαστε στη σχετική δραστηριότητα.

Τουρκική GBAD, Eξελισσόμενες απειλές για την ΠΑ και την ΑΣ

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν σταδιακά δυνατότητες επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας που παλαιότερα ήταν σχετικά παραμελημένες και οι οποίες θα αυξηθούν δραματικά με την υλοποίηση πολλαπλών εγχώριων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των πυραυλικών συστημάτων χαμηλού ύψους HISAR-A και μέσου ύψους HISAR-O. Αναλύουμε τους κλιμακούμενους κινδύνους για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορία Στρατού στην κρίσιμη αποστολή παροχής Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης.

355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, «Δράκοι» και πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες που δεν σταματούν ποτέ… μόνο ξαποσταίνουν για λίγο καιρό. Ακριβώς σε αυτή τη φάση συναντήσαμε τους άνδρες και τις γυναίκες της 355MTM, μονάδα της ΠΑ που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι περισσότεροι Έλληνες θυμούνται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα μόνο το καλοκαίρι στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών. Εμείς όμως δεν χρειαζόμαστε… δικαιολογία για να επισκεφτούμε τη Μοίρα της 112ΠΜ που με έτος ίδρυσης το 1947, στα 70 της χρόνια, συνεχίζει να είναι πρωταγωνίστρια στο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Πολεμική μας Αεροπορία επιχειρώντας καθημερινά στα δύσκολα καθήκοντά της.

FAMET BHELEME II Cougar, Πετώντας με τους Ισπανούς αεροπυροσβέστες

Η Ιβηρική χερσόνησος (όπως και οι περισσότερες παραμεσόγειες περιοχές) δοκιμάζεται σκληρά από δασικές πυρκαγιές, κατάσταση που επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια από τα όλο και θερμότερα καλοκαίρια ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός UME (Unidad Militar de Emergencias) είναι η μικτή στρατιωτική υπηρεσία που έχει την ευθύνη υλοποίησης της αεροπυρόσβεσης στην οποία εντάσσονται όλα τα εναέρια μέσα των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων CL-415 της Ejercito del Aire και των ελικοπτέρων με τα οποία συμβάλλει η ισπανική αεροπορία στρατού FAMET (Fuerzas Aeromoviles del Ejercito de Tierra). Εξετάζουμε αυτή την πτυχή της ισπανικής δύναμης αεροπυρόσβεσης.

Ασφάλεια Πτήσεων 2016, Ρεκόρ με… υποσημειώσεις

Το 2016, αν και «χειρότερο» στατιστικά συγκρινόμενο με το 2015, προβάλλει ένα πραγματικό ρεκόρ ασφάλειας πτήσεων τόσο στον τομέα του Safety όσο και του Security. Τα περιστατικά βέβαια που εμπίπτουν στον τελευταίο εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον σχετικό απολογισμό, αλλά η απουσία τους (με το ερωτηματικό που παραμένει για την Πτήση «MS804» της EgyptAir) είναι μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη.

Iridium NEXT, Η επιστροφή της SpaceX

Πριν από έναν χρόνο πολλοί πίστευαν ότι η ανακοίνωση για νέα εκτόξευση της SpaceX έχει γίνει πλέον ρουτίνα ώστε να μην αποτελεί καν είδηση. Τα όσα μεσολάβησαν στη δραστηριότητα της εταιρείας, που πρωτοπορεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα, με το καταστροφικό συμβάν τον Σεπτέμβριο του 2016 έκαναν την αποστολή τής 14ης Ιανουαρίου 2017 ιδιαίτερα σημαντική. Η επιστροφή όμως του φορέα Falcon 9 FT σε δράση συνδυάστηκε και με την έναρξη υλοποίησης ενός άλλου πρωτοπόρου προγράμματος, τις πρώτες τροχιακές τοποθετήσεις των δορυφόρων τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς Iridium NEXT.

Tupolev Tu-144, Μέρος Β’ Μπροστά από την εποχή του, στη σκιά του Concorde

Η αναμέτρηση του Tupolev Tu-144 με το Concorde κατά τη δεκαετία του 70 είχε ως αφετηρία το στοίχημα της πολιτικής αεροπορίας να γεφυρώσει ηπείρους εντός ολιγόωρων πτήσεων, προσφέροντας στους εκατό και πλέον επιβάτες της καμπίνας τη «μαγική εμπειρία» των 2 Mach. Σύντομα, κι εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, η αντιπαράθεση εξέλαβε διαστάσεις σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων: Ανατολής και Δύσης. Ταυτόχρονα, «διανθίστηκε» απ’ όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα εκείνης της εποχής: κατασκοπίες και ιστορίες συνομωσίας, ιλιγγιώδη κόστη ανάπτυξης και δοκιμών, άφθονο αίμα και φυσικά ρεκόρ, πολλά αεροπορικά ρεκόρ, με την ταχύτητα να αποτελεί για πρώτη (και τελευταία) φορά την κύρια παράμετρο σχεδίασης εμπορικών αεροσκαφών.

ΗΠΑ: Σύγχρονο πολωτικό θρίλερ γεωπολιτικών προεκτάσεων

«Σκιώδης» κυβερνοπόλεμος: Ο Τραμπ, ο Βρετανός κατάσκοπος κι ο Πούτιν… Σκληρό παιχνίδι (διεθνών) συμφερόντων, πολιτικής, στρατηγικής και γεωπολιτικής επιρροής με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να προσδιορίζεται στο σκοτεινό παρασκήνιο διεξαγωγής των προεκλογικών προεδρικών εκστρατειών στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού και οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν αντιρωσικά. Ωστόσο, το σημερινό διεθνές σύστημα απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις ωμού ρεαλισμού έναντι της πολιτικής ακαμψίας των συμφερόντων που έχει προκαλέσει σύγχυση πολιτικών ιδεολογιών..!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις...

23
Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουλίου 1923: Λωζάννη, η βάση των σύγχρονων...

8
Υπογράφεται στη Λωζάννη της Ελβετίας η ομώνυμη συνθήκη που τερμάτιζε οριστικά τις εχθροπραξίες μεταξύ του κράτους της νέας Τουρκίας με τους αντιμαχομένους της από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις ΗΠΑ

Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Peter Huis in’t Veld, η Ολλανδία θέλει συνεργασία με την Ελλάδα σε εξοπλισμούς και αμυντική καινοτομία και παραγωγή

Στις 15 Μάιου φέτος έλαβε χώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ημερίδα DEFEA Conference 2024, με κύριο θέμα ''Βιομηχανία Άμυνας και...

Στη Βουλή η πρόταση για τη διοίκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του ΓΕΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε χτες, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, την πρόταση σύστασης της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.ΚΑ.Φ.ΚΑ) κατά...