36.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «Πτήση & Διάστημα» Νοεμβρίου 2016!

Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Νοεμβρίου 2016!

- Advertisement -

pd366

Κυκλοφορεί 01 Νοεμβρίου

και εδώ

Αεροπλανοφόρο «Kuznetsov», Ήλθαν οι Ρώσοι και δια θαλάσσης

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων της Ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία κατά του ISIS και την ταυτόχρονη υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, σειρά έχει τώρα η Αεροπορία του Ρωσικού Ναυτικού να συμβάλει στους στόχους της Μόσχας στην περιοχή με την έλευση του αεροπλανοφόρου Kuznetsov στη Μεσόγειο.

 Eurofighter Centurion, Typhoon New Gen

Έπειτα από 498 παραδόσεις αεροσκαφών, 747 παραγγελίες και σχεδόν 15 χρόνια υπηρεσίας το Eurofighter Typhoon είναι πλέον ένα πρόγραμμα ώριμο για την επόμενη φάση του. Οι εξελίξεις, βέβαια, στο «Ευρωμαχητικό» θα έπρεπε να βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» της κοινοπραξίας των χωρών που το γέννησαν. Με τη διαφοροποίηση όμως αναγκών και προτεραιοτήτων, σε μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης στη γηραιά ήπειρο, οι προσπάθειας υπάρχουν αλλά είναι αποσπασματικές και περιορισμένες.

 Wonsan 2016, μέσα στην Αεροπορία της Βόρειας Κορέας

Η Πιονγκγιάνγκ άνοιξε -για πρώτη φορά στην ιστορία τής ΛΔΚ- τις πύλες τής αεροπορίας της με ένα airshow και φυσικά η Π&Δ δεν μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εξέλιξη. Σας παρουσιάζουμε τα μέσα της Αεροπορίας του Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και με την ευκαιρία ανασκοπούμε τα γνωστά στοιχεία της ιστορίας της αλλά και τη σημερινή της σύνθεση.

61ο Stormo, Αλλαγή σελίδας στη LecceGalatina

Στη «φτέρνα» της ιταλικής «μπότας» η αεροπορική βάση Lecce-Galatina είναι η «Καλαμάτα» της πολεμικής αεροπορίας της γειτονικής χώρας. Το 61ο Stormo που εδρεύει εκεί με τρία Gruppi και αποτελεί τον κύριο πυλώνα της αεροπορικής εκπαίδευσης της ΑΜΙ βρίσκεται σε φάση ευρείας αναδιοργάνωσης και αλλαγής σελίδας, καθώς αξιοποιεί σε υπηρεσία το νέο Leonardo-Finmeccanica Τ-346A (όπως είναι πλέον γνωστή η κοινοπραξία στην οποία έχει συγχωνευτεί η Alenia Aermacchi), την ιταλική έκδοση του M-346A Master. Το άρθρο μας που εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια παρουσίασης των εξελίξεων στη στρατιωτική αεροπορική εκπαίδευση- είναι η εισαγωγή ενός αφιερώματος στο θέμα, μιας και η Π&Δ πέταξε με το ιταλικό εκπαιδευτικό και το σχετικό άρθρο θα είναι και θέμα επόμενης αναφοράς μας.

Tουρκική Αεροπορία, «αναγέννηση» μετά το πραξικόπημα;

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και τα όσα ακολούθησαν μετά την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ισχυροποιήσει την εξουσία του έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με μέγεθος που αποτελεί παγόβουνο, αφού μικρό μόνο μέρος τους είναι προς το παρόν εμφανές. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ήταν ο κλάδος που επλήγη περισσότερο απ’ όλους με μαζικές εκκαθαρίσεις προσωπικού, που απομείωσαν σημαντικά την ισχύ της. Η προσπάθεια αναγέννησης της ΤΗΚ περνά μέσα από την εκπαίδευση νέων χειριστών, τομέας που τα τελευταία χρόνια δημιούργησε υποδομές υποσχόμενες ανάκαμψη. Το πόσο ταχεία όμως μπορεί να είναι αυτή, αποτελεί ένα άλλο μεγάλο ερώτημα στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση.

ΚΥΠΡΟΣ-ΝΕΜΕΣΙΣ 2016: Φύλακες-άγγελοι της Μεσογείου σε δράση

Η εμφάνιση του ISIS στη Λιβύη και τη χερσόνησο του Σινά από το 2014 έχει μεγιστοποιήσει την ανησυχία επέκτασης της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και οι χώρες της περιοχής προετοιμάζονται ανάλογα με εκπαίδευση και διεξαγωγή πολλών ασκήσεων συνεργασίας. Μια από αυτές διεξάγεται τακτικά μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου με αντιτρομοκρατικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και των διαστάσεων που αφορούν την Έρευνα-Διάσωση, MEDEVAC και αποστολές ελέγχου θαλάσσιας ρύπανσης ύστερα από τέτοια περιστατικά.

F-16 AutoICAS, Τεχνολογία που σώζει ζωές

Πίσω από το προσκήνιο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων συνεχείς έρευνες σε νέες τεχνολογίες θωρακίζουν την ασφάλεια πτήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η απώλεια ελέγχου, ο κίνδυνος πρόσκρουσης στο εδαφικό ανάγλυφο και οι εναέριες συγκρούσεις.

Airpower 2016, Χαμηλές πτήσεις στις αυστριακές Άλπεις

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το καλύτερο ίσως airshow στην ηπειρωτική Ευρώπη και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, το Airpower 2016, στην αεροπορική βάση Zeltweg στην Αυστρία. Το σόου από την πλευρά των συμμετοχών μπορεί να μην έσπασε τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών, οι διοργανωτές όμως έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα εντυπωσιακό θέαμα που ευχαρίστησε και τους πιο «σκληροπυρηνικούς» θεατές.

Ramex Delta, Τελευταία παράσταση

Χωρίς περίπλοκο ακροβατικό πρόγραμμα ή εντυπωσιακό διάκοσμο (με εξαίρεση το κύκνειο άσμα του), το ζευγάρι των Mirage 2000N ήταν από τις πιο δημοφιλείς ομάδες επιδείξεων στην κοινότητα των ευρωπαϊκών αεροποριών. Και στο φετινό RIAT η Ramex Delta έκανε την τελευταία της επίδειξη, κλείνοντας μια καριέρα δέκα και πλέον ετών με την ελπίδα των φίλων τής Αεροπορίας ότι ένα άλλο διάδοχο δίδυμο θα γεννηθεί σύντομα με ένα ζευγάρι Rafale.

 Grob G520NG, Eye in the sky

Η Grob είναι μια εταιρεία που πιστώνεται πολλές αεροπορικές καινοτομίες, ανάμεσά τους τη χρήση σύνθετων υλικών στη γενική αεροπορία. Το G520 EGRETT ΙΙ συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα σ’ αυτές και τώρα, σχεδόν τρεις δεκαετίες από την πρώτη πτήση του, επανέρχεται με νέες εκδόσεις για να υπηρετήσει έναν ρόλο στον οποίο υπήρξε πρωτοπόρο: την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών από μεγάλα ύψη.

 ΑΒ Λάρισας, Αεροπορικοί θησαυροί στην 110ΠΜ

Το 1995 η Π&Δ επισκέφτηκε την 110ΠΜ και κατέγραψε για πρώτη φορά τα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της. Είκοσι ένα χρόνια μετά επιστρέφουμε στη Λάρισα για μια δεύτερη ματιά στους αεροπορικούς θησαυρούς της. Το ενδιαφέρον μας αυτήν τη φορά εστιάζεται όχι μόνο στα αεροσκάφη της Πτέρυγας, αλλά και στη συλλογή αεροσκαφών της 140 ΣΕΠΗΠ (Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών Ηλεκτρονικού Πολέμου) πρώην ΜΑΦΚ (Μικτό Αεροφωτογραφικό Κέντρο), που βρίσκεται εντός της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας και του γειτονικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας).

SpaceX, Θα αποικίσουμε τον Άρη… το 2022!

Ακόμη και πριν από μία δεκαετία τα όσα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ στο 67ο Διεθνές Αστροναυτικό Κογκρέσο θα μπορούσαν να είναι αποκυήματα φαντασίας ή ένα… καλό σενάριο ταινίας science fiction. Οι περισσότεροι όμως απ’ όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό, όπως και πολλά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, πιστεύουν ότι ο Μασκ είναι αρκετά φιλόδοξος για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Κάποιοι μάλιστα αρχίζουν να… μαζεύουν τα 100.000 δολάρια, που κατά τον πολυδισεκατομμυριούχο επιχειρηματία θα κοστίζει -τελικά- το εισιτήριο χωρίς επιστροφή Γης-Άρη. Το όραμά του όμως είναι ακόμη πιο μεγάλο, με έναν στόλο 1000 διαστημοπλοίων που θα ξεχυθούν για να αποικίσουν το ευρύτερο ηλιακό σύστημα.

 Stratolaunch SystemsOrbital ATK, Συμμαχία τροχιακών εκτοξεύσεων

Οι Orbital ATK και Stratolaunch Systems ανακοίνωσαν στις αρχές Οκτωβρίου τη συνεργασία τους στην προσφορά υπηρεσιών τοποθέτησης δορυφόρων σε τροχιά, ολοκληρώνοντας το πλαίσιο που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2011. Έτσι, το όραμα του πολυδισεκατομμυριούχου Πολ Άλεν για τη σχεδίαση και την κατασκευή ενός γιγάντιου αεροπλάνου-φορέα, που θα μεταφέρει πυραύλους σε ύψος για άφεση και πυροδότηση, έχοντας περάσει από αρκετές συμπληγάδες, φαίνεται να βρίσκεται πλέον σε πιο ήρεμα νερά, χωρίς όμως να έχει αποφύγει όλους τους σκοπέλους της εξαιρετικά δυναμικής αγοράς υπηρεσιών δορυφορικών εφαρμογών.

Ρωσία-Τουρκία, Αναγκαστική συμμαχία διαφορών παρά συγκλήσεων…

Με κοινό χαρακτηριστικό τη διεθνή απομόνωση η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να συγκλίνουν σε μια ιδιότυπη συμμαχία διαφορών. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται σε στρατηγικό επίπεδο με αφορμή τη Συρία, ενώ το Κρεμλίνο έχει ως κυρίαρχη στρατηγική τη δυναμική επιστροφή του στις διεθνείς εξελίξεις μέσω υλοποίησης περιφερειακών κινήσεων γεωπολιτικής δυναμικής.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4/16 Ιουλίου 1822: Μάχη του Πέτα, η μεγάλη...

1
Ελληνικές δυνάμεις 3.000 ανδρών υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου ηττώνται και υποχωρούν διαλυμένες και με μεγάλες απώλειες, ύστερα από μάχη κοντά στο χωριό Πέτα.Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Απάντηση ΥΠΕΘΑ στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας

Όπως αναφέρει καυστικά το ΥΠΕΘΑ "Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει»...

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή...

ΓΕΕΘΑ: Διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα για «Αποστολή ομάδας της Ζ΄ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα»

Διαψεύδει κατηγορηματικά το ΓΕΕΘΑ τους ισχυρισμούς δημοσιεύματος για «Αποστολή ομάδας της Ζ΄ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα», αλλά και άλλα που ανέφεραν φαντασιοπληξίες για εκπαίδευση της...