Το “Αμυντικό Μνημόνιο 2024”, δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, στο οποίο περιγράφει την ανάγκη επανεξοπλισμού της χώρας, ενόψει των νέων απειλών, κυρίως της επιθετικής εξωστρέφειας της Ρωσίας, αλλά και δυνητικά της Κίνας, όπως βέβαια και πολλών ασύμμετρων κινδύνων με “στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα”.
Στο θέμα είχαμε αναφερθεί ήδη, στο σκέλος όπου ανακοινώθηκε η συγκρότητηση μιας Eπιλαρχίας βαρέων αρμάτων Leopard 2A8, που θα είναι τα πρώτα νέα άρματα της χώρας μετά από δεκαετίες. Πέρα από αυτή την ενίσχυση όμως, προβλέπονται τα εξής:
- Προμήθεια ακόμη 2 ανθυποβρυχιακών φρεγατών ASWF, ώστε συνολικά να φθάσουν τις 4 για το Ναυτικό της χώρας. Σήμερα έχουν ήδη παραγγελθεί 2 από την Ολλανδία και 2 από το Βέλγιο. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν μήκος 145 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα, εκτόπισμα 6.400 τόνων και πλήρωμα 117 στελεχών. Ο εξοπλισμός αποτελείται από συνδυασμό ραντάρ SM400 και APAR 2. Ο κύριος οπλισμός θα περιλαμβάνει πυροβόλο 127 χιλιοστών, 2 συστήματα κάθετης εκτόξευσης Mk41 (16 κελιά συνολικά) για αντιαεροπορικούς πυραύλους, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους NSM, δύο πυροβόλα 40 χιλιοστών και ελαφρές τορπίλες Mk54.
- Τουλάχιστον εξι νέα μαχητικά F-35A τα οποία θα προστεθούν στα 52 που έχουν παραγγελθεί. Η χώρα επενδύει σημαντικά στο νέο μαχητικό στο οποίο έχει και μέρος της παραγωγής του, με συμμετοχή των εταιρειών Fokker, PM Aerotec, Thales κ.α. Η Αεροπορία θα λειτουργεί 3 Μοίρες με F-35A και σχεδιάζεται η “επαύξηση της μαχητικότητας τους” και με νέα όπλα.
- Έξι νέα ελικόπτερα NH-90 που θα προστεθούν στα υπάρχοντα 19. Η Ολλανδία έτσι συνεχίζει να στηρίζει το πρόγραμμα των συγκεκριμένων αεροσκαφών, τα οποία προορίζει για ναυτική και αεροαποβατική χρήση.
- Επένδυση 260 εκατ. ευρώ για εκπαίδευση και προσέλκυση προσωπικού.
- Επένδυση σε ψηφιακές υποδομές και δικτύωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων όπως τα ελικόπτερα Chinook, τα τεθωρακισμένα Boxer, συν προμήθεια νέων, όπως τορπιλών Μκ48, αλλά και “όπλου anti-drone”.
Συνολικά ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 2,4 δις ευρώ για να φθάσει τα 24 δις σε ετήσια βάση, όπου η χώρα θα έχει ξεπεράσει το νατοϊκό όριο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες καθ’ έτος. Παρά τα παραπάνω, η ολλανδική ανάλυση αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να “συνέλθει” η αμυντική ικανότητα της χώρας, ενώ προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας που θα συνεισφέρει σε αυτή.