Στο πλαίσιο ανάπτυξης του εκτοξευτή ρουκετών EuroPULS -που προωθεί το πρόγραμμα συνεργασίας της ισραηλινής Elbit Systems με την KNDS Γερμανίας- η MARS 3, όπως θα είναι γνωστός σε γερμανική υπηρεσία (ως διάδοχος των αρχικών MLRS/MARS), πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο επιτυχημένη βολή νορβηγικής προέλευσης πυραύλου κρούσης NSM, επεκτείνοντας κατακόρυφα την επιχειρησιακή ευελιξία του οπλοσυστήματος.
Να θυμίσουμε ότι ο ισραηλινός ΠΕΠ PULS, που αποτελεί υποψηφιότητα για την Ελλάδα, έχει ήδη στηρίξει την εμπορική επιτυχία του, στην ευελιξία που του προσφέρει η ικανότητα βολής από το ίδιο όχημα ρουκετών και κατευθυνόμενων πυραύλων, ποικιλίας διαμετρημάτων και βεληνεκούς.
Το σύστημα ήδη προωθείται και για επάκτια άμυνα στη διάσταση που μπορεί να υλοποιήσει βολή σε μια θαλάσσια περιοχή όπου υπάρχει εχθρική ναυτική δραστηριότητα, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που φέρουν ισχυρές πολεμικές κεφαλές. Αν και από όσο είναι γνωστό δεν υπάρχουν εκδόσεις πυραύλων στο οπλοστάσιό του για πλήγματα κατά κινούμενων στόχων, όπως πλοία, σε μια τέτοια εφαρμογή θα δημιουργήσει κορεσμό με τους μεγάλους αριθμούς των πυραύλων που θα εκτοξεύονται ακαριαία σε μια μικρή περιοχή, ενώ είναι αμφίβολο ότι τα βλήματα μπορούν να αναχαιτιστούν από οποιοδήποτε σύστημα άμυνας υπάρχει σήμερα πάνω σε ναυτική πλατφόρμα.
ΠΕΠ PULS ή EuroPULS; Μια καλή δυνητική συμφωνία να γίνει καλύτερη
Η ενσωμάτωση του NSM προφανώς προσδίδει μια διαφορετική διάσταση στις ικανότητες του EUROPULS, πολύ πέρα από τις δυνατότητες των συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού και τους παραδοσιακούς χερσαίους ρόλους τους, ακόμη και με τη διάσταση της επάκτιας άμυνας που προαναφέρθηκε, ανάγωντας τη αποφασιστική συμβολή του σε επιχειρήσεις multi-domain.
Ο NSM της Kongsberg, όπως έχουμε γράψει και με άλλες ευκαιρίες, από την εμφάνισή του τη δεκαετία του 2010, άλλαξε σελίδα στον ναυτικό πόλεμο, καθώς εισήγαγε χαρακτηριστικά τεχνολογίας στελθ. με σχεδίαση που μειώνει το ίχνος του έναντι γνωστών βλημάτων προηγούμενης γενιάς, όπως ο Exocet, o Harpoon, o Otomat ή o RBS-15. Συρρικνώνει όμως επιπλέον την πιθανότητα αποκάλυψης και αναχαίτησής του, καθώς ο ίδιος δεν βασίζεται σε ερευνητή ραντάρ για την πρόσκτηση στόχου, αλλά σε συνδυασμό παθητικών αισθητήρων.
Από την άλλη, ο NSM, έχει την ικανότητα να προσβάλει όχι μόνο στόχους επί της ακτής (ή σε πολύ μικρό βάθος από αυτή), όπως είναι και ο ισχυρισμός της MBDA για τον Exocet, αλλά και χερσαίους βαθιά μέσα στην εχθρική επικράτεια, με ικανότητες «καθαρόαιμου» πυραύλου κρουζ. Όπως μάλιστα αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η εμβέλεια του νορβηγικού πυραύλου, που αναφερόταν ως 180-250 km, ίσως υπερβαίνει τα 400 km ή και περισσότερο, με την σοβαρότερη ένδειξη περί τούτου την επιλογή του από το Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό για τα νέα του υποβρύχια αντί των αμερικανικών Tomahawk.
Να σημειώσουμε ότι η ελληνική επιδίωξη απόκτησης PULS είναι ενταγμένη στη φιλοδοξία δημιουργίας της «Ασπίδας του ΑχιλλέαΑ», την ολιστική προσέγγιση αποτελεσματικής αντιμετώπισης εχθρικών εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων απειλών μέσα από έναν πολυεπίπεδο θόλο 5 επιπέδων: αντιαεροπορικής, αντιβαλλιστικής, anti-drone, αντιπλοϊκής και ανθυποβρυχιακής προστασίας.
Οι ΠΕΠ PULS, προφανώς θα μπορούν να επεκτείνουν τις δυνατότητες τις ασπίδας με την προσθήκη NSM.
Πηγή βίντεο: Hartpunkt.