20.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΝ. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι αυτάρκεις απέναντι σε πολλές προκλήσεις,...

Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι αυτάρκεις απέναντι σε πολλές προκλήσεις, όχι μόνο στρατιωτικές

- Advertisement -

«Προσπαθούμε να χτίσουμε μια δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι αυτάρκεις και αυτόνομες απέναντι σε πάρα πολλές προκλήσεις που έρχονται, που δεν είναι μόνο αμιγώς στρατιωτικές. Έχουν να κάνουν και με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα παρεμβολών στις επικοινωνίες, έχουν να κάνουν με πάρα πολλά πράγματα».

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στο podcast της athensvoice.gr στην οποία αναφέρθηκε επίσης στην «Ατζέντα 2020-2030», στην επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα και στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα:

– Για την επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα ανέφερε ότι είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που οργανώνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, «σε πρώτη φάση ένας στόλος τεσσάρων φρεγατών, με πλοία υποστηρίξεως, στα οποία θα προστεθούν κι άλλα πλοία με μια μεγάλη συμμετοχή διαφόρων χωρών με προσωπικό». Παράλληλα επανέλαβε τους λόγους συμμετοχής της χώρας μας στην επιχείρηση, αναφέροντας ότι «η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας πνεύμονας από τον οποίον αναπνέει η ελληνική οικονομία» και εάν το Σουέζ δεν λειτουργεί, δεν λειτουργούν τα λιμάνια μας και έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στη θάλασσα.

– Για την τελευταία πρόκληση των Τούρκων απέναντι τους Καλύμνιους ψαράδες στα Ίμια, σχολίασε ότι «τη Συνθήκη της Λοζάνης μπορούν να τη διαβάζουν εύκολα οι Τούρκοι και εμείς, το πως ό,τι είναι πέρα από τρία μίλια της Τουρκίας είναι ελληνικό το ξέρουν πάρα πολύ καλά, το ξέρουμε και εμείς. Άρα προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα νησιών για να έχουν μία δεύτερη γραμμή άμυνας στην απολύτως έωλη πρώτη γραμμή τους άμυνας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δημιουργούν δηλαδή και μία δεύτερη αμφισβήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή».

– Για την επίσκεψη ο Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια και αν αυτό κλονίζει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, επανέλαβε ότι «η υπογραφή της Ελληνο – Αιγυπτιακής συμφωνίας είναι η απάντηση του Δικαίου απέναντι στο παράλογο που συνιστά το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο…και οι κατανοήσεις τους με την Αίγυπτο είναι σαφέστατες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργήσουν σχέσεις με την Τουρκία. Ποτέ εμείς δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά ή αποκλειστικά. Αλλά πρέπει να ξέρουν πάντα ότι οι πρώτοι, ειλικρινείς και διαρκείς φίλοι τους είναι η Ελλάδα».

– Για τη διαπίστωση ότι έχουν συμβεί και συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές τα τελευταία τριάντα χρόνια, χωρίς η Ελλάδα να έχει υποστεί κάποια φοβερή ζημιά, υπενθύμισε ότι «εάν είχε παραμείνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην ηγεσία της Αιγύπτου και είχε υπογράψει η Αίγυπτος με την Τουρκία -όπως ήταν πάρα πολύ κοντά- ανάλογο εξάμβλωμα όπως το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο, τότε η Ελλάδα θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση. Δεν αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι εντός των συνόρων τους μόνο. Πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά και σχέσεις με την ευρύτατη, όχι την ευρύτερη περιοχή τους…

Ζωτικός χώρος της Ελλάδας είναι και η υποσαχάρια Αφρική, και όχι μόνο για το μεταναστευτικό. Αλλά το μεταναστευτικό είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μπορεί να δημιουργήσει μία κρίση στην Ελλάδα».

– Για την ατζέντα 2020-2030 επανέλαβε ότι «πρέπει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν στην καινούργια εποχή και αυτό είναι απαραίτητο ,δεν είναι πολιτική επιλογή, δεδομένης της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Η Τουρκία του τέλους του προηγούμενου αιώνα, δεν είχε κανένα drone. Ή αν είχε ήταν σε πειραματικό στάδιο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να παρατάξει ατέλειωτα σμήνη και δυνατότητες παραγωγής και εξέλιξης. Δεν είχε το ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει σήμερα. Δεν ναυπηγούσε ελικοπτεροφόρα. Δεν διεκδικούσε ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, τι άλλο σηματοδοτούν τα ελικοπτεροφόρα; Τι άλλο σηματοδοτεί το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο; Απέναντι σε αυτά η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα μείνει απλός παρατηρητής και θα κάνει το σταυρό της;».

-Για τον χρόνο που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κατασκευάζει μαζικά drones και οπλικά συστήματα ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να μπω σε μια αυτοδέσμευση ημερολογιακή, την οποία δεν θα μπορούσα να κάνω… είμαστε πάρα πολύ πίσω. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που παλιά ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση κρατικών συμφερόντων, αντί να βοηθάει την προσπάθεια της χώρας κατανάλωνε χρήματα και όλα τα μεταγωγικά αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εκεί και περιμένουν να επισκευαστούν. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται σωστά; Βεβαίως. Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Καθυστερεί λίγο αλλά προχωρά, αλλά χρειάζεται μια καινούργια προσπάθεια για να φτάσει στο σημείο που είπατε πριν. Πότε μπορεί να παράξει; Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Η χώρα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προσδιόρισα, αυτών των έξι χρόνων θα φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί με επάρκεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που περιμένουμε ότι θα δημιουργηθούν».

– Για το αν θα έπρεπε κάποια στιγμή να έχουμε επαγγελματικό, μόνο, στρατό στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «εμείς βασιζόμαστε στη συμμετοχή κάθε Έλληνα πολίτη στην ιερή υποχρέωση της άμυνας της χώρας του. Το θέμα είναι: μπορούμε να έχουμε μια χρήσιμη θητεία η οποία να μετατραπεί σε ευκαιρία για τον οπλίτη και σε ευκαιρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Η οποία σε εθελοντική βάση μάλιστα να μετακαλεί τον οπλίτη σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει την κρίσιμη μάζα που χρειάζεται».

– Για το αν στους καιρούς που έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη χώρα, ανέφερε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι ούτως ή άλλως χρήσιμες διότι οι προκλήσεις πλέον δεν είναι μόνο το δίπολο πόλεμος-ειρήνη. Είναι ένας πολύπλοκος κόσμος και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μπορούν να συμπαρασταθούν στην κοινωνία. Ετοιμάζουμε έναν ολόκληρο μηχανισμό, με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν συντεταγμένα, εκπαιδευμένα, με μία σειρά από μονάδες, να στηρίξουν την Πολιτική Προστασία της χώρας».

– Για το αν η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας ανέφερε: «Νομίζω ναι. Και τις βασικές επιλογές η κοινωνία τις στήριξε. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι συμφωνίες που επέτρεψαν στη χώρα να έχει μια υπεροχή τουλάχιστον στον αέρα. Υπεροχή αποτρεπτική, γιατί η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση, δεν διεκδικεί οτιδήποτε από την Τουρκία…διεκδικούμε να έχουμε το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητά μας, πάντα, να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε. Και αν μπορούμε να αποτρέψουμε, δεν θα χρειαστεί να αμυνθούμε. Δεν μπορεί να βασιζόμαστε μόνο στις συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχα την τιμή να υπογράψω, ούτε στις συμφωνίες με τη Γαλλία για την οποία είμαι εξαιρετικά περήφανος, ούτε στη συμφωνία με τα Εμιράτα, ούτε στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ούτε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο…

Και αυτό προσπαθούμε να χτίσουμε. Μια δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι αυτάρκεις και αυτόνομες απέναντι σε πάρα πολλές προκλήσεις που έρχονται και που ξαναλέω, δεν είναι μόνο αμιγώς στρατιωτικές. Έχουν να κάνουν και με τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα παρεμβολών στις επικοινωνίες, έχουν να κάνουν με πάρα πολλά πράγματα».

– Για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη δήλωση Τραμπ είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες και στη νομοθετική εξουσία και έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι συμμαχίες έχουν τεράστιο αποτέλεσμα. Πρέπει λοιπόν να διατηρήσουμε την επαφή μας και με τους Ρεπουμπλικάνους και με τους Δημοκρατικούς».

– Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τις ίσες αποστάσεις απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα, όταν η Τουρκία παρανομεί, επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιληφθεί δύο πράγματα στην εξέλιξή του. Πρώτον, ότι είναι μια συμμαχία αξιών. Δεν είναι μόνο μία συμμαχία κρατών. Δεν είμαι βέβαιος ότι το έχει καταλάβει απολύτως. Αντίθετα, στην προσπάθειά του να εξευμενίσει την Τουρκία ή να κρατήσει την Τουρκία εντός των ορίων της συμμαχίας, ανέχεται ιστορικά συμπεριφορές που είναι στα όρια του απαράδεκτου».

– Για το αν εξυπηρετεί την Ελλάδα η Τουρκία να συνεχίσει να είναι στο ΝΑΤΟ ανέφερε: «Δεν θα ήθελε η Ελλάδα να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Δυτικού κόσμου απέναντι σε μία φονταμενταλιστική ισλαμική χώρα δίπλα της, η οποία θα πηγαίνει από κρίση σε κρίση, από πρόβλημα σε πρόβλημα και από σύγκρουση σε σύγκρουση… βεβαίως, το ότι δεν είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε διεκδικήσεις που είναι πολλές φορές και πέραν της λογικής, όχι μόνο πέραν του δικαίου, αυτό είναι αυτονόητο. Ποιος άνθρωπος στα συγκαλά του θα συμφωνούσε με το Τουρκο – Λυβικό μνημόνιο; Ποιος άνθρωπος στα συγκαλά του θα δεχόταν ότι τα ελληνικά νησιά κάθονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας;».

– Για το ποια θεωρεί ότι είναι η μεγαλύτερη παρανόηση ή μη κατανόηση που πρέπει να αφήσει στην άκρη ο ελληνικός λαός για να γίνουν όλα αυτά που λέει, ανέφερε «την αίσθησή της ασφάλειας που του έδωσε η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ναι, είναι σημαντική, ναι, είναι μεγάλη πρόοδος. Εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια για τη χώρα; Όχι. Πρέπει η χώρα να μπορεί να αμυνθεί.

Το αμυντικό δόγμα της χώρας είναι της αποτροπής. Δηλαδή να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τα σύνορά μας, την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία αμφισβητούνται από την γειτονική μας κατ΄ αρχήν Τουρκία. Από κει και πέρα όμως ζούμε σε μία περίοδο στην οποία συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα πρέπει να έχει τις δυνατότητες που απαιτούν οι καιροί. Δεν μπορούμε να υπολειπόμαστε των αναγκών μας».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποια θα ήθελε οπωσδήποτε να τα έχει κάνει, γιατί έτσι θα νιώθει ότι έχει εκπληρώσει το χρέος του απέναντι τους Ένοπλες Δυνάμεις και άρα στη χώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε να έχει αλλάξει η δομή, όχι κατ’ ανάγκη να έχουν παραγγελθεί, αλλά επιλεγεί οι τύποι των οπλικών συστημάτων υπό ευρεία έννοια. Να υπάρχει δηλαδή ολόκληρο το οικοσύστημα καινοτομίας που χρειάζεται για να υποστηρίξει σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις. Και να έχει δημιουργηθεί μία εφεδρεία η οποία να μπορεί να ενισχύσει τον στρατό, το στράτευμα συνολικά, τους ώρες τους κρίσης αλλά και στην ειρήνη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε...

23
Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1961: Γιούρι Γκαγκάριν, η πρώτη έξοδος...

3
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί τροχιακή πτήση με την κοσμοκάψουλα «Βοστόκ 1». Ο αγώνας του διαστήματος μεταξύ ΗΠΑ...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε την τεράστια δαπάνη;

Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...

Ρουμανικό Ναυτικό: 500 με 600 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών

Σύμφωνα με το Defense Romania, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας θέλει να υλοποιήσει έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των δύο φρεγατών Type 22R, ένα πρόγραμμα το...

Ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας...