Η ομάδα σύνταξης της ΠΤΗΣΗ έχει συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, και που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 13 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα,οι εκτιμήσεις οι δικές μας το φέρνουν περίπου στα 5+ δις ευρώ (κι όχι 10 δις), θα έχει τη μορφή κατεπείγοντος. Δηλαδή, οι όποιες λύσεις δεν θα χάνονται κάπου στο μέλλον, ίσως και μετά το 2025, αλλά θα έχουν άμεση επίπτωση στη μαχητική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μητσοτάκης στη «Figaro»: Αγοράζουμε 4 φρεγάτες, τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2021
Όπως έχουμε ήδη γράψει, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΓΕΕΘΑ θέλουν ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων και σε αχρηστία ή παροπλισμό συστημάτων, αλλά και την εισαγωγή σε υπηρεσία κάποιων game changer. Όλα αυτά, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, και με την μεγαλύτερη επίπτωση στην αύξηση της μαχητικής μας ικανότητας. Τελικά η νέα πολιτική για την Άμυνα έχει κάνει αντιληπτό πως ο εκούσιος αφοπλισμός της τελευταίας δεκαετίας, και το “θα το ρισκάρουμε” έφεραν τον πόλεμο προ των πυλών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…
Καταρχάς, γίνονται απίστευτες προσπάθειες για να έχουμε τα πρώτα αεροσκάφη Rafale στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αρχικά θα οπλιστούν με όσα όπλα ήδη υπάρχουν, αλλά θα έρθουν άμεσα Meteor, AASM αλλά και νέοι SCALP EG. Ταυτόχρονα οι Έλληνες πιλότοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση στις αρχές του 2021, έτσι ώστε τα ελληνικά Rafale να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατόν.
Η έκπληξη έρχεται από τα MH-60R, που ενώ περιμέναμε παραδόσεις μετά το 2024, φαίνεται πως το ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ θέλει να έχει ελικόπτερα πολύ νωρίτερα, καθώς ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι το βασικό μέλημα των Επιτελών του ΠΝ. Γίνονται προσπάθειες να πιεστεί η αμερικανική πλευρά και να παραδόσει ελικόπτερα που προορίζονται για το USN, ακόμη και το 2021!
Ξαναγυρίζοντας στην ΠΑ, το ΑΓΕΑ είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη του προγράμματος των F-16V, αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τον στόλο των μεταγωγικών. Το ΥΠΕΘΑ σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο άμεσης επανεργοποίησης των C-130H, ενώ για τα C-27J θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω του προβληματικού διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πρόβλημα με δύσκολες λύσεις είναι και η περίπτωση των Super Puma/Cougan της ΠΑ, καθώς πολλά λικόπτερα έχουν παραμείνει χρόνια στην ΕΑΒ, για αδικευκρίνιστους λόγους.
Σε ότι αφορά τα Mirage 2000-Mk2, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι όλα επιχειρησιακά , ενώ τα Mirage 2000EGM/BGM θα φύγουν πετώντας από Τανάγρα για Γαλλία. Η ΠΑ θέλει να πετύχει αξιοποίηση των Mirage το συντομότερο, και να είναι ένας σταθερός πυλώνας ισχύος πλάι στα Rafale. Τα Mirage 2000EGM θεωρείται πως είναι πλέον εύκολος στόχος σε ένα θερμό Αιγαίο, και χωρίς πλέον σοβαρές δυνατότητες BVR, ενώ δεν μπορούν να δέχονται ή να μοιράζουν πληροφορία. Συνεπώς, για μια άλλη χώρα θα είχαν αξία, στο Αιγαίο όμως όχι. Σήμερα απλά καλύπτουν ανάγκες διατήρησης αριθμών κατά κύριο λόγο. Η ΠΑ αναμένει ένα ποσό γύρω μέχρι 200 εκ. ευρώ από τα παλιά αυτά αεροσκάφη.
Το Ισραήλ έχει ήδη δώσει δυνατότητες και χρονοδιαγράμματα για την παράδοση διαφόρων κορυφαίων οπλικών συστημάτων όπως τα SPIKE NLOS αλλά και τα Rampage. Οι Ισραηλινοί έχουν αντιδράσει θετικά στα ελληνικά αιτήματα για παραδόσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα από την υλοποίηση των παραγγελιών. Περισσότερα θα μπορούμε να γράψουμε μετά την υπογραφή των συμβάσεων.
Ξαναγυρίζοντας στο ΠΝ, έχουμε καλά αλλά και κακά νέα. Ξεκινώντας από τα τελευταία, θα πούμε πως παρά το γεγονός ότι το θέμα των τορπιλών έχει ουσιαστικά “κλείσει”, εντούτοις τορπίλες δεν μπορούν να έρθουν άμεσα καθώς απλά δεν υπάρχουν! Χρειάζονται να μπουν στη γραμμή παραγωγής, ενώ είναι ένα υπερπολύτιμο υλικό που δεν θα ήθελε να αποχωριστεί κανένα ναυτικό. Το συμβόλαιο των τορπιλών θα υπογραφεί άμεσα. Θα μας επιτρέψετε να μην γράψουμε ακόμη για το ποιος κέρδισε… Θα το κάνουμε με την ανακοίνωση της υπογραφής.
Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο
Αν και ο πρωθυπουργός μίλησε για 4 νέες φρεγάτες, όπως έχουμε ήδη γράψει, το πρόγραμμα συνδέεται άρρηκτα πλέον και με τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πιστεύουμε πως με τους ρυθμούς που κινούνται τα πράγματα, δεν είναι αδύνατο να έχουμε θετικές εξελίξεις πριν το τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα. Για ένα τόσο σύνθετο πρόγραμμα, με τόσες μεταβλητές, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει το ΥΠΕΘΑ σε αποφάσεις τόσο γρήγορα. Οι ανάγκες όμως είναι πλέον τόσο πιεστικές, που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Αυτό που θα δούμε εντός του 2021 είναι η “Ενδιάμεση Λύση” για το ΠΝ. Είναι προφανές πως το ΠΝ χρειάζεται τουλάχιστον 2 ως 4 πλοία, που θα επιτρέψουν τις παλιές S να αποσυρθούν, αλλά και να καλύψουν το κενό των ΜΕΚΟ200ΗΝ όταν αυτές εκσυγχρονίζονται. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, το ΠΝ εξετάζει πλέον το πρόγραμμα των 4 νέων πλοίων, των ΜΕΚΟ200ΗΝ αλλά και την Ενδιάμεση Λύση ξεχωριστά αλλά και σαν Ενιαίο. Δηλαδή, συζητά τα ΠΑΝΤΑ, χωρίς να αποκλείει τίποτα.
Κλείνοντας θα πούμε πως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια τα Επιτελεία στη Μεσογείων δεν είχαν τόσο πολλή δουλειά όσο αυτή την περίοδο. Πάντα είναι πιεστική η κατάσταση, αλλά αυτή την περίοδο η πίεση έχει…απογειωθεί. Ο χρόνος που πέρασαν οι Επιτελείς μέσα στο Υπουργείο χάρη στον Ερντογάν, και το δύσκολο καλοκαίρι, δεν χάθηκε. Αντίθετα, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, και όταν γράφουμε πως “έχει γίνει πολλή δουλειά”, εννοούμε “ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κλάσμα αυτών που έχουν προχωρήσει και πάλι είναι απίστευτα!
Για ένα ευχάριστο Σαββατόβραδο, θα κλείσουμε με την εξής πληροφορία. Το πρόγραμμα των Rafale θα κόστιζε λιγότερο από 1,5 δις ευρώ, για 18 αεροσκάφη. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ όμως έχουν πάρει άδεια να αυξήσουν το ποσό όσο χρειαστεί, προκειμένου η μικρή δύναμη των 18 αεροσκαφών, να είναι τόσο αξιόμαχη, ετοιμοπόλεμη, και κατάλληλα οπλισμένη έτσι ώστε κάποιοι να μην κοιμούνται. Αυτό σημαίνει πολλά! Υποσχόμαστε να επανέλθουμε άμεσα στο θέμα!