19.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΌπλα made in USA: Πόσο κοστίζουν και είναι τελικά ακριβότερα από τα...

Όπλα made in USA: Πόσο κοστίζουν και είναι τελικά ακριβότερα από τα ευρωπαϊκά;

- Advertisement -

Υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση τα τελευταία χρόνια πως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι σαφώς ακριβότερα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά. Αυτή προκύπτει τόσο από τις κατά καιρούς ανακοινώσεις προμηθειών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσο και από την συστηματική δημοσιοποίηση που ακολουθουν ο ΗΠΑ για ζητήματα κόστους, σε σύγκριση πάντα με την Ευρώπη. Που πολύ σπανιότερα ανακοινώνονται ακριβή κόστη προμήθειας, πόσο μάλλον ανάλυση τους.

Ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην πεποίθηση αυτή, είναι η άγνοια του πως συντάσσεται μια τυπική αμερικανική Επιστολή Αποδοχής σε Αίτημα Απόκτησης (LOA σε LOR), ενός οπλικού συστήματος. Όπου το σύνηθες είναι να περιλαμβάνει το μέγιστο δυνατό όπλων, υπηρεσιών και παροχών που μπορεί να ζητηθούν, άρα το συνολικό κόστος εμφανίζεται υψηλό, ενώ το τελικό μπορεί να είναι και σημαντικά μικρότερο.

Δένδιας για F-35: Πολύ πρώιμα όσα ακούγονται για το κόστος τους

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα αγοράς πυραύλων JASSM για την Πολωνική Αεροπορία. Στο Letter Of Acceptance που ανακοινώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, το εκτιμώμενο κόστος για 40 βλήματα, συναφή εξοπλισμό και αναβάθμιση λογισμικού σε αεροσκάφη F-16, ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια. Τρεις μήνες μετά, στην υπογραφή του συμβολαίου, το τελικό κόστος έφτασε τα 250 εκατομμύρια δολάρια και το 33% αφορούσε την αναβάθμιση λογισμικού (σε επίπεδο M6.5) των πολωνικών F-16.

Είναι λοιπόν χρήσιμο, να δούμε ορισμένα στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από τη διαφωτιστική μελέτη που δημοσίευσε το αμερικανικό ίδρυμα μελετών CSIS (Center for Strategic & International Studies). Με βασικό τον παρακάτω πίνακα, κόστους προμήθειας όπλων ανά μονάδα (σε δολάρια), για κάθε κλάδο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για το διάστημα 2020-2024.

Cost and Value in Air and Missile Defense Intercepts, πηγή csis.org

Βλέπουμε λοιπόν στον πίνακα ότι π.χ. ο πύραυλος αέρος-αέρος AMRAAM στοιχίζει 708 χιλιάδες δολάρια και ο αντιαεροπορικός Patriot Pac3, 3,9 εκατομμύρια. Αντίστοιχα σε όπλα του Ναυτικού, που έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ένας αντιαεροπορικός πύραυλος ESSM κοστίζει 1,6 εκ. ο μεγάλου βεληνεκούς SM-2 αγγίζει τα 2,2 εκ. και ο πολύ σύγχρονος SM-6 τα 4,3 εκατομμύρια.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Πόσο κοστίζει ο κάθε SM-2, ESSM, RAM, Harpoon, NSM για το USN (η απάντηση στην ερώτηση «τιμούλα;»)

Στα αεροπορικά που έχουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον εν αναμονή της LOA για τα όπλα των F-16, βλέπουμε πως το κόστος ενός πυραύλου αντιραντάρ AARGM είναι 1,6 εκ. και ενός JASSM 1,3 εκατ. ενώ οι πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας νέας γενιάς, έχουν μεταξύ τους παρεμφερές κόστος με τον JSM να φτάνει τα 3 εκατ. και τον LRASM τα 3,1. Εντύπωση προκαλεί πως το κόστος του πυραύλου NSM (επιφανείας-επιφανείας), φτάνει τα 1,7 εκατ., δηλαδή σημαντικά χαμηλότερος από τον JSM, που όμως είναι το ίδιο όπλο αλλά σε έκδοση που εκτοξεύεται από αεροσκάφη.

Άφεση LRASM σε δοκιμές από F-18

Στα αντιαρματικά όπλα τώρα ο fire and forget και επιπλέον με ικανότητες top attack, πύραυλος Javelin στοιχίζει 168 χιλιάδες δολάρια ανά μονάδα, όταν ο Tow-2 φτάνει τις 104 χιλιάδες, ενώ ο Hellfire κοστίζει το ”ταπεινό” ποσό των 85 χιλιάδων δολαρίων.

Στο πυραυλικό πυροβολικό, στα όπλα που φορτώνονται στους εκτοξευτές MLRS και HIMARS, μια κατευθυνόμενη ρουκέτα GMLRS στοιχίζει 223 χιλιάδες δολάρια, ενώ τα προηγμένα βλήματα μεγάλης εμβέλειας ATACMS και PrSM 1,1 και 2,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Να σχολιάσουμε εδώ πως η κατευθυνόμενη GMRLS πράγματι είναι ακριβή αλλά μπορεί να πλήξει μόνη της στόχο υψηλής αξίας, π.χ. ένα άρμα μάχης, έναν εκτοξευτή, ένα αυτοκινούμενο ραντάρ, οπότε αιτιολογεί το μεγάλο κόστος προμήθειας.

Lockheed Martin successfully tested its next-generation long-range missile designed for the Army’s Precision Strike Missile (PrSM) program March 10, 2020, demonstrating a flawless second performance following the missile’s inaugural flight in December 2019, shown here.

Τα κόστη πέφτουν αντί να αυξάνονται

Μείωση κόστους σε βάθος χρόνου προκύπτει από τον δεύτερο πίνακα, που αποτυπώνει την μεταβολή τιμής στα βασικά αντιαεροπορικά βλήματα του Αμερικανικού Ναυτικού, τα ESSM, SM-2, SM-6 και τις προηγμένες εκδόσεις τους, από το 2013 έως σήμερα. Η μόνη αξιόλογη διαφορά και μάλιστα αρκετά προς τα πάνω, αφορά τον πύραυλο SM-6 Block IB, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ ακριβός, λόγω νέου κινητήρα δευτέρου σταδίου για την αύξηση της εμβέλειας. Καίριοι, αλλά όχι μόνοι, παράγοντες που ερμηνεύουν αυτή την σταδιακή μείωση τιμής -παρά την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών- είναι η αμερικανική τακτική πολυετών συμβάσεων που διασφαλίζουν τον πωλητή ότι θα έχει έργο για πολύ καιρό και φυσικά οι μεγάλοι αριθμοί παραγωγής, που πετυχαίνουν οικονομία κλίμακος.

Cost and Value in Air and Missile Defense Intercepts, πηγή csis.org

Σε κάθε μία των περιπτώσεων θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η δημοσίευση μιας αντίστοιχης μελέτης που θα αφορά την αποτύπωση του κόστους των ευρωπαικών όπλων σε βάθος ετών, ώστε να υπάρχει πραγματική σύγκριση. Ενώ πάντα υπάρχει και ένα παράλληλο κόστος, που αφορά την συντήρηση των όπλων (επιθεωρήσεις, επαναπιστοποιήσεις, μετασκευές), το οποίο μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά το “τι πληρώνει ο τελικός χρήστης”.

Τελικά ποιά όπλα είναι ακριβότερα; Τα αμερικανικά ή τα ευρωπαϊκά; Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά τα αμερικανικά έχουν τα εξής σημεία υπέρ τους: Πρώτον η μεγάλη παραγωγή που όπως είπαμε προσφέρει οικονομία κλίμακας. Στη συνέχεια η δυνατότητα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να τα αγοράσουν σε σχεδόν ίδιες τιμές με εκείνες που τα προμηθεύονται οι Ένοπλές Δυνάμεις των ΗΠΑ, μέσω συμβάσεων FMS, δηλαδή διακρατικών συμφωνιών. Τέτοιες γίνονται και με ευρωπαϊκά κράτη, αλλά σπανιότερα και όχι με μεγάλη ευελιξία. Τρίτον οι ΗΠΑ έχουν πετύχει σε αρκετά όπλα (όχι σε όλα) να τυποποιήσουν το σύστημα υποστήριξης τους και να το απλοποιήσουν όσο γίνεται, κάτι που επίσης μειώνει το κόστος “μετά την αγορά”.

Τι έχουν να αντιπροτείνουν οι Ευρωπαίοι; Σε κάποιες περιπτώσεις ποιοτική τεχνολογία, όπώς π.χ. ο πύραυλος NSM που γίνεται τώρα βασικό βλήμα κατά πλοίων και στο Αμερικανικό Ναυτικό, αλλά είναι νορβηγικής προέλευσης. Επίσης απλούστερη διαδικασία προμήθειας αν και αυτό αφορά κυρίως τρίτες χώρες (εκτός ΝΑΤΟ), ενώ κατά περιόδους “τρέχουν” συνεργατικά προγράμματα παραγωγής-σχεδίασης οπλικών συστημάτων, π.χ. όπως οι πύραυλοι Aster. Εκεί βέβαια είναι σημαντικό να μετέχεις από την αρχή, επιμεριζόμενος και το κόστος εξέλιξης, ώστε να απολαύσεις το όφελος συμπαραγωγής στο τέλος και τα όποια έσοδα απο διεθνείς πωλήσεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

37 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόλεμος Ιράν-Ισραήλ, η κλιμάκωση για τη μεγάλη “αλλαγή” στη Μέση Ανατολή

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Πως σαφώς είναι πρωτοφανής η κλιμάκωση στην αντιπαράθεση Ιράν και Ισραήλ, με την χθεσινή εξαπόλυση "για πρώτη φορά" όπως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Απριλίου 1746: Μάχη του Κάλοντεν, η συντριβή...

0
Οι Σκωτσέζοι που υποστηρίζονται από Γάλλους Ιακωβίτες ηττώνται από τα αγγλικά στρατεύματα του Οίκου του Αννόβερου στο βάλτο του Κάλοντεν, κοντά στην πόλη του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν φτάσουν στο Ισραήλ!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...

Πόσο κοστίζει ετησίως ένα F-35Α; Νέα στοιχεία από ΗΠΑ μαζί με διαθεσιμότητες

Μια νέα μελέτη του GAO, δηλαδή του Ελεγκτικού Γραφείου της Αμερικανικής Κυβέρνησης, μια υπηρεσία που υπάγεται στο Κογκρέσο, παρουσιάζει στοιχεία για το τρέχον κόστος...

Βίντεο: Οι Ρώσοι χτυπούν ραντάρ TRML-4D και εκτοξευτή IRIS-Τ, ή ομοιώματα τους;

Στιγμιότυπα που δημοσιοποιήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 14 Απριλίου, δείχνουν μια επίθεση εναντίον –όπως αναφέρεται- ενός εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων IRIS-T και ενός...