22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Πόσο κοστίζει ο κάθε SM-2, ESSM, RAM, Harpoon, NSM για το...

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Πόσο κοστίζει ο κάθε SM-2, ESSM, RAM, Harpoon, NSM για το USN (η απάντηση στην ερώτηση «τιμούλα;»)

- Advertisement -

 

Πολλά έχουν γραφτεί για το κόστος των νέων πολεμικών πλοίων που θέλει να αγοράσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Οι περισσότεροι από εμάς προσθαφερούν οπλισμό, χωρίς όμως να έχουν στο μυαλό τους το κόστος των όπλων. Έτσι, ενώ για παράδειγμα οι γαλλικές Belh@rra κοστίζουν περίπου 750 εκ ευρώ, φτάνουν το 1 δις με όπλα. Αντίστοιχα, οι βρετανικές Type 31 κοστίζουν 350 εκ λίρες, αλλά με τα βασικά όπλα φτάνουν λίγο πάνω από τα 500 εκ ευρώ. Οι MEKO A200 έχουν επίσης κόστος λίγο πάνω από τα 500 εκ. ευρώ, αλλά οπλισμένες πάνε αρκετά παραπάνω. Οι MMSC επίσης κοστίζουν κοντά στα 500 εκ. ευρώ αλλά με όπλα, και FOS αυξάνουν σημαντικά την τιμή τους. Σήμερα όμως, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πόσο κοστίζει το κάθε όπλο (πύραυλος) στην “χονδρική”. Δηλαδή, πόσο αγοράζει τους πυραύλους του το Αμερικανικό Ναυτικό. Προσοχή, στις τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται κόστος υποδομών, εκπαίδευση, συντήρηση, εγχειρίδια, όργανα υποστήριξης κοκ. Είναι “ξεροί” πύραυλοι.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Η πιο πρόσφατη σταχυολόγηση κοστολόγιων για πύραυλους κάθε είδους είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με βάση στοιχεία που παρουσίασε το γνωστό μας The War Zone. H αμερικανική ιστοσελίδα βέβαια δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τα κόστη που συνέλεξε δεν μπορούν να είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά για μεμονωμένα όπλα ξεχωριστά, καθώς για την διαμόρφωση της τελικής τιμής παίζουν ρόλο πολλές παραμέτροι όπως ο συνολικός αριθμός των προς πώληση όπλων, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, το συνολικό πακέτο κτλ.

Οι τιμές παρουσιάζονται παρακάτω λοιπόν αφορόύν το κόστος ανά ένα πύραυλο, στρογγυλοποιημένο σε δολάρια και για πύραυλους που προμηθεύτηκε το αμερικανικό Ναυτικό κατά το οικονομικό έτος 2021, όπως εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα του προϋπολογισμού.

Πυραύλοι επιφανείας-αέρα:

Ειδική έκδοση Standard Missile 2 (SM-2) Block IIIAZ – 1.200.000 $
Αυτό είναι το κόστος του κιτ μετατροπής ανά πύραυλο για τη μετατροπή των υπαρχόντων πυραύλων SM-2 Block IIIA στην έκδοση Block IIIAZ, η οποία προορίζεται ειδικά για τα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt του Navy. Προσοχή, το κόστος ενός SM-2 είναι μεγαλύτερο, η τιμή αφορά μόνο την μετατροπή.

Κιτ μετατροπής του Standard Missile 2 (SM-2) σε Block IIIC – 2.349.000 $
Αυτή η τιμή μονάδας αφορά το κόστος του κιτ μετατροπής για τη μετατροπή των υπαρχόντων πυραύλων SM-2 Block IIIA και Block IIIB στην έκδοση Block IIIC με ενεργό ραντάρ. Προσοχή, το κόστος ενός SM-2 είναι μεγαλύτερο, η τιμή αφορά μόνο την μετατροπή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της κλάσης Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Standard Missile 3 (SM-3) Block IB – 11.830.000 $
Η χρηματοδότηση αυτών των πυραύλων προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας (MDA), αν κι οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν από το Αμερικανικό Ναυτικό. Εδώ να θυμηθούμε πως κάποιοι φίλοι μας ήθελαν να αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ τους … SM-3 για την Ελλάδα. Πύραυλος σε τιμή αεροσκάφους!

Standard Missile 3 (SM-3) Block IIA – 36.387.000 $
Τα κεφάλαια για την προμήθεια αυτών τους πυραύλων προέρχονται επίσης από τον προϋπολογισμό της MDA. Ναι, έχει το κόστος μεταχειρισμένου Rafale!

Εντός του έτους η πρώτη δοκιμή SM-3 Block IIA κατά αληθινού ICBM

Standard Missile 6 (SM-6) – 4.318.632 $
Αυτή η τιμή μονάδας είναι ένας μέσος όρος για ολόκληρη την προβλεπόμενη παραγγελία του 2021, που περιλαμβάνει εκδόσεις SM-6 Block I και Block IA.

Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) – 1.795.000 $
Αυτή η τιμή μονάδας αφορά έναν μέσο όρο για ολόκληρη την προβλεπόμενη αγορά του έτους 2021, η οποία περιλαμβάνει τις εκδόσεις ESSM Block I και Block II.

Rolling Airframe Missile (RAM) – 905.330 $
Αυτή η τιμή μονάδας είναι ένας μέσος όρος σε ολόκληρη την προβλεπόμενη αγορά του έτους 2021, η οποία περιλαμβάνει πολλές εκδόσεις RAM, μεταξύ των οποίων πύραυλοι των Block II και IIA.

ThinkOutOfTheBox: Μετατροπή 2 ή και 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ σε αντιαεροπορικές φρεγάτες με πυραύλους SM-2, με περιορισμένο κόστος

Πύραυλοι κρούσης και επιφάνειας – επιφάνειας:

Tactical Tomahawk BGM-109 (TACTOM) Block V – 1.537.645 $
Αυτή είναι η τιμή μονάδας για τη βασική έκδοσης κρούσης στόχων εδάφους του γνωστού πύραυλου πλεύσης. Επισημαίνεται ότι για το κιτ μετατροπής MST (ο Tomahawk σε αυτή την έκδοση γίνεται αντιπλοϊκός) ανέρχεται σε κόστος ανά μονάδα περίπου 889.681 $. Μεταξύ μας, το κόστος είναι αρκετά χαμηλό για να τους “γλυκοκοιτάξουμε”. Σίγουρα, είναι φθηνότεροι από τους SCALP Naval.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 2), Harpoon Blk2 , Exocet MM40 Blk3, NSM, Gabriel MkV

Naval Strike Missile (NSM) – 2.194.000 $
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το αμερικανικό Ναυτικό αιτήθηκε χρηματοδότηση για την αγορά μόνο 15 από αυτούς τους πυραύλους στον προϋπολογισμό του 2021. Όπως διαπιστώνουμε, η τιμή του όπλου είναι σχετικά “αλμυρή”. Αλλά το USN τους θέλει για τον εξοπλισμό των LCS.

Harpoon: Το αμερικανικό Ναυτικό δεν αιτήθηκε χρηματοδότηση για νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ούτε αναβαθμίσεις σε υπάρχουσες εκδόσεις εκτοξευόμενες από αέρα, θάλασσα ή από υποβρύχια Block IC κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2021. Ουσιαστικά θα βασιστεί στο υπάρχον απόθεμα.

Griffin – Ο κλάδος δεν ζήτησε χρηματοδότηση ούτε για την αγορά επιπλέον πυραύλων Griffin, με τους οποίους είναι εξοπλισμένα τα περιπολικά σκάφη κλάσης Cyclone. Ωστόσο, το οικονομικό έτος 2019 που έγινε η τελευταία αγορά, το κόστος ανά μονάδα ήταν περίπου 127.333 $.

Ξεκινά η παραγωγή των πρώτων αντιπλοϊκών πυραύλων NSM για το ναυτικό των ΗΠΑ

Vertical Launch Anti-Submarine Rocket (VL-ARSOC) – Η αίτηση προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021 δεν περιλάμβανε χρηματοδότηση για νέα ανθυποβρυχιακά όπλα VL-ASROC. Περιλάμβανε όμως κιτ γενικής συντήρησης για ορισμένα από αυτά, το καθένα από τα οποία κόστισε περίπου 490.909 $. Το κόστος του όπλου είναι φυσικά μεγαλύτερο.

Όπως είναι αντιληπτό, η άμυνα ακριβό «σπορ». Ο δε πρωταθλητισμός στην άμυνα, ειδικά όταν μιλάμε για την υπερδύναμη του πλανήτη είναι ακόμα πιο ακριβό. Αν τώρα υπολογίσουμε μόνο το φόρτο μιας φρεγάτας πολλαπλών ρόλων, με 32 ESSM Block 2 (περίπου 64 εκ. δολάρια), με 21 πυραύλους RAM Block II (21 εκ. δολάρια), 8 NSM (20 περίπου εκ. δολάρια), τότε ξεπερνάμε τα 100 εκ. ευρώ ανά σκάφος μόνο για τον βασικό φόρτο μάχης.

Αν προστεθούν επιπλέον βλήματα για δοκιμές, ασκήσεις, εξοπλισμός αναλωσίμων (NULKA), πιθανά όπλα που δεν έχουμε σκεφτεί (πχ VL-ASROC), τορπίλες, πυραύλους και τορπίλες για το οργανικό ελικόπτερο, το κόστος μόνο των όπλων και πυρομαχικών εύκολα φτάνει τα 150 εκ. ευρώ. Και σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθούν υποδομές συντήρησης, ελέγχου, ειδικά εργαλεία, και εκπαίδευση. Συνεπώς, ο οπλισμός για 4 φρεγάτες, μόνο τα όπλα, μπορεί να φτάσει τα 600. εκ ευρώ.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

133 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
133 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

H πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης Istanbul δοκιμάζει φόρτωση 16 πυραύλων Atmaca

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση οπλικών συστημάτων στην τουρκική φρεγάτα TCG Istanbul, την πρώτη της ομώνυμης κλάσης, όπου μετά την εγκατάσταση και δοκιμή εκτόξευσης...

Γιατί ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αναστολή των δημόσιων καθηκόντων του

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να...

Πολωνία: Έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επαναπατρίσει τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο να επιστρέψουν στην Ουκρανία οι άνδρες που είναι σε...