23.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣLeonardo Centauro: Έχει θέση στην ΑΣΔΕΝ και τα ελληνικά νησιά;

Leonardo Centauro: Έχει θέση στην ΑΣΔΕΝ και τα ελληνικά νησιά;

- Advertisement -

Τροχός ή ερπύστρια; Το ερώτημα αυτό εν πρώτοις φαίνεται να έχει απαντηθεί, καθώς τα ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου κάθε χώρας. Με μια προσεκτικότερη όμως παρατήρηση, διαπιστώνεται πως τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να παραγνωριστούν.

DARPA: «Έξυπνοι» τροχοί μετατρέπουν όχημα σε… ερπυστριοφόρο και μάλιστα εν κινήσει!

  • Χρειάζονται σημαντικά λιγότερη συντήρηση, καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο, επομένως η χρήση τους ενέχει πολύ χαμηλότερο κόστος.
  • Η τακτική και επιχειρησιακή τους ευκινησία είναι σημαντικά ανώτερη από ένα ερπυστριοφόρο. Αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα σε οδικό δίκτυο, μπορούν να κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις εντός αυτού άνετα, χωρίς αρματοφορείς όπως και να ελίσσονται με εξαίρεση μόνο τον κύκλο στροφής.
  • Έχουν χαμηλότερο βάρος, γεγονός που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο εύρος του επαρχιακού οδικού δικτύου.
  • Εξασφαλίζουν για το πλήρωμα λιγότερη κόπωση, καθώς ο θόρυβος και οι κραδασμοί είναι σαφώς μειωμένοι.
  • Παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στο πλήρωμα κατά ναρκών, καθώς έχουν μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος λόγω του μεγέθους των τροχών.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει σε πολλές από τις σύγχρονες σχεδιάσεις τροχοφόρων, να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά που μέχρι τώρα τα βρίσκαμε μόνο σε κύρια άρματα μάχης. Ένα από αυτά είναι και το Centauro της Ιταλικής εταιρείας Leonardo.

Η ιστορία του Centauro

Τα πρώτα οχήματα μπήκαν σε υπηρεσία το 1991, έπειτα από την απαίτηση του Ιταλικού στρατού για ένα καταστροφέα αρμάτων που θα μπορούσε να συνδυάζει μεγάλη ισχύ πυρός (ουσιαστικά αυτή ενός άρματος μάχης Leopard 1), και αυξημένη στρατηγική ευκινησία.

Επίσημη παρουσίαση στην Ιταλία του Τεθωρακισμένου ”Centauro II” στον Ιταλικό Στρατό.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα όχημα που φέρει ένα πυροβόλο 105 χιλιοστών, 52 διαμετρημάτων, υψηλής πίεσης και χαμηλής ανάκρουσης σε πύργο πλήρους σταθεροποίησης και μπορεί να κάνει χρήση όλων των βλημάτων πιστοποιημένων κατά NATO. Tο σύστημα ελέγχου πυρός TURMS, προήλθε από το άρμα μάχης C1 Ariete, είναι ψηφιακό ενώ η ανεξάρτητη διάταξη και λειτουργία των διπλών οπτικών βοηθημάτων και περισκοπίων που είναι τοποθετημένα, επιτρέπουν την δράση Hunter-Killer, με εκτέλεση έρευνας, σκόπευσης και προσβολής στόχου, από τον πυροβολητή και από τον αρχηγό πληρώματος.

Καταστροφέας Αρμάτων B1 Centauro του συντάγματος ιππικού της Σαβοΐας του Ιταλικού Στρατού.

Η θωράκιση του οχήματος αντέχει σε πλήγματα βλημάτων των 14,5 χιλιοστών περιμετρικά και 25 χιλιοστών στο εμπρόσθιο τόξο ενώ υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης προσθαφαιρούμενης θωράκισης. Το βάρος παραμένει χαμηλά στους 24 τόνους με μέγιστη ταχύτητα επί οδών τα 110 χ.α.ω. Επιχειρησιακά έχει αναπτυχθεί με επιτυχία στις συμμαχικές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Σομαλία, στο Ιράκ και υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο.

Centauro B1 σε υπηρεσία με τον στρατό της Ιορδανίας.

Το όχημα έχει υιοθετηθεί από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιορδανία και το Ομάν, ενώ καθώς φαίνεται αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του τροχοφόρου οχήματος Stryker του Αμερικανικού στρατού, μιας και 16 οχήματα αποκτήθηκαν με leasing για αξιολόγηση από το 2000 μέχρι το 2002.

Ισπανικό Centauro B1.

Centauro II, πιο ώριμο, πιο φονικό

Πυρήνας της αναβάθμισης ήταν η υιοθέτηση πυροβόλου υψηλής πίεσης και χαμηλής ανάκρουσης τρίτης γενιάς, 120 χιλιοστών και 45 διαμετρημάτων, και η επανασχεδίαση σκάφους και πύργου για μεγαλύτερη αντοχή στις νέες απειλές όπως των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (Improvised Explosive Device). Επιπλέον μπορεί να δεχτεί τον τηλεχειριζόμενο πυργίσκο (Remote Weapon System) HitRole.

Παρουσίαση του ”Centauro II” στον Ιταλικό Στρατό, δοκιμές σε λασπώδες τερέν.

Παράλληλα σημαντικές ήταν οι βελτιώσεις στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με πιο σημαντικές την απόκτηση δικτυοκεντρικών δυνατοτήτων μέσω προηγμένου συστήματος διαχείρισης μάχης (Battle Management System) και βελτιωμένων συστημάτων επικοινωνιών. Στα συν η τοποθέτηση συστήματος αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF), οι παρεμβολείς κατά IED και το σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων νέας γενιάς RoSy της Rheinmetall.

Το βάρος του πλέον αγγίζει τους 30 τόνους, λόγω της αύξησης της θωράκισης κάτι που απαίτησε και νέο ισχυρότερο κινητήρα, διατηρώντας έτσι τις επιδόσεις του αναλλοίωτες. Ο Ιταλικός στρατός αναμένεται να παραλάβει 150 μονάδες με κόστος 1,5 δις ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνονται τα κόστη ανάπτυξης, ανταλλακτικά και υποστήριξη από τη Leonardo για 10 έτη.

Centauro II Ver. 3.0

Η πρόσφατη απόφαση περί ομοιογένειας του στόλου τον Centauro με βάση το νέο σύστημα μάχης Siccona του Ιταλικού στρατού, προβλέπει μια σειρά από μικρές βελτιώσεις, κυρίως στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό με σκοπό την αντικατάσταση παρωχημένων συστημάτων, όσο και στη χωροταξία αυτών για καλύτερη εργονομία.

 

Εκτός της αναβάθμισης των παλαιοτέρων αναμένεται και μια παραγγελία για 40 νέα οχήματα. Έτσι, από τα λίγα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (καθώς το πρόγραμμα αποφασίστηκε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και έκτοτε κινείται με πιο αργούς ρυθμούς), πέραν της υιοθέτησης του Siccona, αναμένεται αλλαγή των παρεμβολέων και βελτιώσεις στα πολυφασματικά σκοπευτικά Attila-D του αρχηγού πληρώματος και Lothar-SD του πυροβολητή.

Centauro B2 Ver. 3.0, πηγή Leonardo.com

Το πιο ενδιαφέρον όμως που φημολογείται και μένει να αποδειχθεί, είναι πως οι βελτιώσεις στο σκοπευτικό Lothar-SD, θα δίνουν στον πυροβολητή τη δυνατότητα να κατευθύνει βλήματα Vulcano 127/155 χιλιοστών, που ήδη υπηρετούν στις Ιταλικές ένοπλες δυνάμεις π.χ. με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PZH-2000.

Lothar, πηγή Leonardo.com

Το συγκεκριμένο σκοπευτικό εκτός του αισθητήρα CCD/TV και των δύο θερμικών αισθητήρων TILDE-S και ERICA, φέρει και αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 10 χλμ και ακρίβεια της τάξης των 5 μέτρων.

Lothar, και εμβέλειες αποκάλυψης, πηγή Leonardo.com

Νέος ρόλος για τον καταστροφέα αρμάτων…

…αυτός της ένοπλης αναγνώρισης και κατεύθυνσης πυρών εκτός της γραμμής σκόπευσης (NLOS). Αναφέραμε πως τα Centauro Β2 έχουν δικτυοκεντρικές ικανότητες, άρα μπορούν να λάβουν και να μεταδώσουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Ως εκ τούτου με την αναγνώριση στόχου που απαιτείται προσβολή με κατευθυνόμενο όπλο ή συνδυασμένη προσβολή μεγάλης ισχύος, είναι δυνατή η αποστολή στοιχείων βολής σε πυροβόλα με βλήματα Vulcano και η εκπομπή πυρών σε εμβέλειες έως 100 χλμ. με εξαιρετική ακρίβεια.

Απλές λύσεις εκσυγχρονισμού με μεγάλη απόδοση: Ψηφιοποίηση όλμων – A΄ Mέρος

Το πλεονέκτημα εδώ, με το Centauro σε ρόλο αναγνώρισης/στοχοποίησης, είναι πως το ίδιο έχει ικανοποιητική ισχύ πυρός τόσο για αυτοπροστασία όσο και για να προξενήσει φθορά στις αντίπαλες δυνάμεις. Στον αντίποδα τα προωθημένα οχήματα αναγνώρισης, πάσχουν σημαντικά στον οπλισμό τους καθώς αυτός αποτελείται συνήθως από ένα συνδυασμό πολυβόλου και πολυβομβιδοβόλου.

Το Centauro ως προσθήκη στην ΑΣΔΕΝ

Ως γνωστό και με δεδομένη την τουρκική απειλή προς τα ελληνικά νησιά, ο Ε.Σ. και ειδικά η ΑΣΔΕΝ έχει συμπεριλάβει τη χρήση κύριων αρμάτων μάχης σε κάθε επιχειρησιακό σχέδιο.

Βολές M48A5 MOLF

Από την αντιαρματική άμυνα και την εκκαθάριση προγεφυρωμάτων, έως την προσβολή αποβατικών σκαφών, το μέσο άρμα μάχης, είτε λέγεται Leopard 1, είτε M48a5 MOLF, θα συνεχίσει να προσφέρει ενεργά στην άμυνα των ελληνικών νησιών.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των ελληνικών M60A3TTS και κάποιων M48A5MOLF με μεταχειρισμένα M1128 Mobile Gun System

Ήδη όμως μετρούν πολλές δεκαετίες χρήσης στην πλάτη τους, ενώ ένας πιθανός εκσυγχρονισμός θα έχει μεγάλο κόστος χωρίς να επιλύει όλα τα ζητήματα ηλικίας και φιλοσοφίας κατασκευής. Θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν είναι εφικτό να αποκτηθεί ένας αριθμός μεταχειρισμένων Centauro Β1 από τα ιταλικά αποθέματα (κάπου 250 οχήματα με πυροβόλο 105 χιλιοστών) σε συνδυασμό με νέας κατασκευής και εκσυγχρονισμό των παλαιών.

Centauro II σε δοκιμές επί εδαφικών κωλυμάτων

Το αναβαθμισμένο όχημα είναι ικανό για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα μέσα άρματα μάχης του Ε.Σ. καθώς έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός λόγω του πυροβόλου των 120 χιλ. και του RWS, ενώ στον τομέα των ηλεκτρονικών δεν χωρά καμία σύγκριση. Ακόμη παρέχει γρήγορο χρόνο αντίδρασης και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Ακόμη θα μπορούσαν να προσφέρουν παροχή δεδομένων σκόπευσης σε κάθε όπλο NLOS με τερματική κατεύθυνση laser, εξασφαλίζοντας μεγάλη ακρίβεια προσβολής. Σήμερα τέτοια όπλα έχει στη διάθεσή της η Π.Α. (βόμβες Paveway) και ο Ε.Σ. (βλήματα πυροβολικού Krasnopol 155 χιλ.), ενώ στο εγγύς μέλλον δεν θα ήταν απίθανο να αποκτήσει και το ΠΝ (αν π.χ. δούμε αγορά των ιταλικών φρεγατών PPA ή και υιοθέτηση του συστήματος Vulcano σε υπάρχοντα ή νέα κύρια ναυτικά πυροβόλα).

Συνοπτικά, οι ιδιαίτερες ανάγκες της ΑΣΔΕΝ, που προκύπτουν από το γεωγραφικό χώρο άμυνας και το μέγεθος της τουρκικής απειλής, απαιτούν και ιδιαίτερες λύσεις, ακόμη καλύτερα δε όταν αυτές συνδυάζονται με κατακόρυφη αύξηση δυνατοτήτων και με οικονομίες κλίμακας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

60 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
60 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

13
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 1987: Προσγείωση στην Κόκκινη Πλατεία

6
Ο 19χρονος Γερμανός, ερασιτέχνης πιλότος, Ματίας Ρούστ προσγειώνει το αεροσκάφος του Cessna 172 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προκαλώντας αμηχανία και αναστάτωση στη σοβιετική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ρωσικό ΥΠΑΜ: καταρρίφθηκε ουκρανικό MiG-29 και δεκάδες drone

H ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό, μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 αλλά και 39 drone του Κιέβου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.Παράλληλα, η...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...

Νέες συμβάσεις για Rheinmetall – καπνογόνες χειροβομβίδες, κάννες πυροβόλων και πυρομαχικά AHEAD

Η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε τρεις νέες συμβάσεις τις τελευταίες ημέρες που αφορούν την παραγωγή καπνογόνων χειροβομβίδων DM45 για τον Γερμανικό Στρατό, καθώς επίσης την...