15.8 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

Η Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

- Advertisement -

Η Ιταλία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την πώληση στην τελευταία δύο φρεγατών FREMM καθώς οι τοπικές συγκρούσεις και διαμάχες για τον έλεγχο θαλασσίων ζωνών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πολλαπλασιάζονται.
Οι συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν αυτόν τον μήνα από τον υπουργό Αμύνης της Ιταλίας, Luigi Di Maio και τον διευθυντή της Fincantieri, Giuseppe Bono, μετά από μέρες φημολογιών και υποθέσεων στον Τύπο πως μια συμφωνία μεταξύ τους ήταν στα χαρτιά.

H φρεγάτα Carlo Bergamini F 590 πρώτη της κλάσης ιταλικών FREMM ανήκει στα πλοία GP του ιταλικού ναυτικού. Όμοιας διαμόργωσης αλλά καινούριες θα είναι και οι αιγυπτικές “Bergamini” εφόσον οι συνομολίες ευοδωθούν.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι εν λόγω φρεγάτες είναι σχεδόν έτοιμες, αφού οι Ιταλοί δείχνουν πρόθυμοι να πωλήσουν στους Αιγυπτίους την 9η και 10η FREMM που ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή για το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, ετοιμάζοντας νέα συμφωνία με την Fincantieri για ναυπήγηση δύο φρεγατών μετά από αυτές για αντικατάστασή τους σε ιταλική υπηρεσία.

Καθελκύστηκε η 10η ιταλική FREMM


Οι φρεγάτες για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι δύο τελευταίες από τις 10 FREMM που ναυπηγούνται για το ιταλικό ναυτικό και ανήκουν στην έκδοση Γενικών Καθηκόντων. Πρόκειται για τις Emilio Bianchi (F 589), που καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και πρόκειται να παραδοθεί το 2021 και την Spartaco Schergat (F 598), που καθελκύστηκε το 2019 και πρόκειται να παραδοθεί σε μερικού μήνες.
Το Ιταλικό Ναυτικό είχε παραγγείλει 10 φρεγάτες FREMM σε μια κοινή βιομηχανική ανάπτυξη με τη Γαλλία, επιλέγοντας τη σύνθεση του οπλισμού και των ηλεκτρονικών τους συστημάτων σε ιταλικές εταιρίες κατά κύριο λόγο, πεδίο που οι Ιταλοί έχουν μεγάλη παράδοση. Από τις 10, 6 είναι γενικών καθηκόντων (GP) και 4 ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Με την πώληση των δύο GP η Ιταλία σχεδιάζει να παραγγείλει άλλες δύο φρεγάτες της έκδοσης ASW αποκαλύπτοντας τις νέες προτεραιότητες στη Μεσόγειο καθώς η ένταση ανεβαίνει.
Η Αίγυπτος διαθέτει ήδη μια φρεγάτα FREMM γαλλικής προέλευσης με πακέτο εξοπλισμού κατά την επιλογή του Γαλλικού Ναυτικού. Οι ιταλικές FREMM εκτοπίζουν 6,700 τόνους, έχουν μήκος 144 μέτρα και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 27 κόμβων.

Η φρεγάτα Virginio Fasan F 591 ανήκει στην έκδοση ASW των ιταλικών FREMM

Αν η συνομιλίες ευοδωθούν, η Αίγυπτος θα αποκτήσει σε πολύ σύντομο χρόνο δύο ιδιαίτερα ισχυρά πολεμικά πρώτης γραμμής έναντι 1.2 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Η είδηση των συνομιλιών ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Ιταλία, τόσο για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για τις επιδόσεις της Αιγύπτου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Giulio Regeni. Ο τελευταίος βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Κάιρο το 2016 μετά από τη σύλληψη, κράτηση και βασανισμό του από τις αρχές ασφαλείας. Η Ιταλία ζητά την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του αλλά οι αιγυπτιακές αρχές είναι απρόθυμες να συνεργαστούν.
Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι πως Ιταλία και Αίγυπτος υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη λιβυκή διαμάχη, με το Κάιρο να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ (μαζί με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ) και τη Ρώμη να τάσσεται υπέρ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης του πρωθυπουργού Σαράζ (στο πλευρό της Τουρκίας και του Κατάρ).

ThinkOutOfTheBox: Μετά τις Belh@rra, μήπως σειρά έχει η Ιταλία με κορβέτες Doha και δανεισμό δυο φρεγατών FREMM IT;


Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση της Τουρκίας να συνομολογήσει ναυτική συμφωνία με την Λιβύη κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, επηρεάζει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα θαλάσσια οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, η αυθαίρετη κίνηση της Τουρκίας που αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στο υποθαλάσσιο αέριο στην ανατολική Μεσόγειο πλήττει άμεσα τα συμφέροντα της Ιταλίας, στην κρατική εταιρία ΕΝΙ της οποίας έχουν αποδοθεί για έρευνες. Η ΕΝΙ συνεργάζεται στενά και με την Αίγυπτο για παρόμοιες έρευνες στην κατά τα φαινόμενα πλούσια υποθαλάσσια ζώνη της τελευταίας. Τέλος, η αποστολή από την Τουρκία μαχητών από την Συρία για να πολεμήσουν έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων στη Λιβύη ανεβάζει αυθαίρετα την ένταση ενώ ιταλικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση είναι σε εξέλιξη.
Κι ενώ οι ιταλικές ενέργειες για πώληση φρεγατών είναι καθ’οδόν, στη Γαλλία ο Τύπος κατηγορεί την κυβέρνηση για απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στην Αίγυπτο και τις ναυτικές της βάσεις μετά την πώληση ελικοπτεροφόρων Mistral, κορβετών Gowind και φρεγάτας FREMM.

Η Γαλλία «έχασε» την Αίγυπτο, φήμες για FREMM που θα είναι ιταλικές…


Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ιταλία δείχνουν να στηρίζουν το άνοιγμα προς την Αίγυπτο αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις της Ρώμης με το Κάιρο, υπαρκτές και στενές από καιρό, έδειξαν να παγώνουν προσωρινά με την υπόθεση Regeni, αλλά τώρα αναθερμαίνονται ενόψει των κατακλυσμικών εξελίξεων. Οι Ιταλοί δείχνουν να εμπιστεύονται την προσωπικότητα του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσσι ως παράγοντα σταθερότητας και ισχυρής διακυβέρνησης. Καταλύτης στην προσπάθεια εμφανίζεται να είναι η τουρκική επιθετική στάση στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στην Αφρική που σπρώχνουν τη Ρώμη να συνδεθεί με το Κάιρο: “η Ρώμη πρέπει να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον Σαράζ όσο και με τον Χαφτάρ, για να επιτύχει ειρήνευση στη Λιβύη”, σημειώνει ο Gabriele Iacovino, αναλυτής στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών στη Ρώμη, “και αν θες να μιλήσεις με τον Χαφτάρ, πρέπει να μιλήσεις με το Κάιρο”.
Πηγή: Defence News

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γερμανικό Ναυτικό: “Μεγάλη ντροπή στην Ερυθρά Θάλασσα” ή έπεσε στα “ληγμένα”;

Ήταν ημέρα «μεγάλης ντροπής» για το Γερμανικό Ναυτικό; Να εκτοξεύσει η φρεγάτα του, Hessen, δύο πυραύλους SM-2 κατά αμερικανικού μη επανδρωμένου, ΜQ-9 Reaper, και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Φεβρουαρίου 1972: Η Νότια Κορέα αποσύρεται από...

0
Η Νότια Κορέα αποσύρει τους πρώτους 11.000 από τους 48.000 άνδρες που έχει αναπτύξει στο Βιετνάμ. Η συμμετοχή της Νοτίου Κορέας στην εκστρατεία στο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Δεν υπάρχουν ενδείξεις” ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, δήλωσε...

Greek, German ministers decide to set up Working Group on shipping collaboration

Minister of Maritime Affairs and Insular Policy Christos Stylianides and German Minister of Digital Governance and Transport Volker Wissing decided to strengthen the partnership...

Γερμανικό Ναυτικό: “Μεγάλη ντροπή στην Ερυθρά Θάλασσα” ή έπεσε στα “ληγμένα”;

Ήταν ημέρα «μεγάλης ντροπής» για το Γερμανικό Ναυτικό; Να εκτοξεύσει η φρεγάτα του, Hessen, δύο πυραύλους SM-2 κατά αμερικανικού μη επανδρωμένου, ΜQ-9 Reaper, και...