35.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» Nο 49, Ιούλιος 2024

Η καινούργια «Πτήση» Nο 49, Ιούλιος 2024

- Advertisement -

Το  καινούργιο μας τεύχος Ιουλίου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, ενώ υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ

ΗΝΙΟΧΟΣ 24: η τέχνη της διεπιχειρησιακότητας

Με την πολύχρονη πλέον εμπειρία του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην ΑΒ Ανδραβίδας διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά, από την 1 έως και τις 21 Απριλίου, μια από τις πλέον πολύπλοκες αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη με ρεαλιστικά σενάρια και προκεχωρημένα αντικείμενα., που αναλύουμε στο πρώτο μέρος της αναφοράς μας σε αυτήν.

Φρεγάτες κλάσης Constellation: όλες οι πτυχές της δυνητικής επιλογής του ΠΝ

Τρία χρόνια μετά την εκτενή αναφορά στην κλάση FFG-62 στο τεύχος «Πτήση» 1 (Ιούνιος 2020), πολλά έχουν μεσολαβήσει με σημαντικές εξελίξεις τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ελλάδα, που κάνουν απαραίτητο αλλά και άκρως επίκαιρο ένα νέο άρθρο για να διαλύσει τους μύθους και τις δοξασίες. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις Φ/Γ κλάσης Constellation και τις επιλογές που μπορεί να έχει το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται στη νέα μας αναφορά.

Republic οf Korea Air Force, Pharewell Phantom

H Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κορέας (RoKAF) αποχαιρέτησε την Παρασκευή 7 Ιουνίου τα McDonnell Douglas (MDD) F-4, όταν μετά από 55 χρόνια ευδόκιμου υπηρεσίας τα εμβληματικά Phantom II πραγματοποίησαν την τελευταία τους πτήση από την Αεροπορική Βάση Suwon που τα φιλοξένησε όλες αυτές τις δεκαετίες. Η «Πτήση» ήταν εκεί!

 Boeing F-15EX Eagle IΙ νέας γενιάς στις επάλξεις

(Air Force photo by Ethan Wagner)

Αν και περικομμένο αναφορικά με τον αρχικό προγραμματισμό των 144 μαχητικών, το πρόγραμμα της USAF για την προμήθεια «πέμπτης» γενιάς F-15EX κατέκτησε ένα μεγάλο ορόσημο στις 5 Ιουνίου 2024 με την άφιξη των πρώτων Eagle II στην έδρα τής 142ης Πτέρυγας της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του πολιτείας του Όρεγκον στο Πόρτλαντ. Σε μια μεγάλη ανάλυση παρουσιάζουμε το υπέρτατο μαχητικό-διώκτη με τα 12 βλήματα αέρος-αέρος στην πραγματική του διάσταση.

Κροατική Αεροπορία: από MiG-21 σε Rafale

 

H Κροατικής Αεροπορίας και Αεράμυνας-HRZ i PZO (Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo i Protuzrana Obrana) αντιγράφοντας ουσιαστικά την ελληνική προμήθεια των γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς, αν και με μεταχειρισμένα Rafale F3R στο σύνολο της προμήθειας, μετά την παράδοσή τους επί γαλλικού εδάφους τον περασμένο Οκτώβριο και την παραμονή τους σε αεροπορική βάση της γαλλικής αεροπορίας για εκπαίδευση στο μεσοδιάστημα, είδε τα πρώτα έξι να προσγειώνονται προσγειώθηκαν στην ΑΒ Franjo Tudjman στο Pleso, κοντά στο Ζάγκρεμπ, στις 25 Απριλίου. Δυο εβδομάδες  αργότερα επιδείχθηκαν για πρώτη φορά δημόσια και σηματοδότησαν την αρχή απόσυρση των MiG-21, την ιστορία των οποίων ανασκοπούμε εν συντομία.

 

Τουρκικά φτερά στα Καρπάθια: Αεροπορική Αστυνόμευση της THK στη Ρουμανία

Για τέσσερις μήνες του περασμένου χειμώνα κλιμάκιο της Τουρκικής Αεροπορίας-THK (Turk Hava Kuvvetleri) υλοποίησε αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης μετασταθμεύοντας τέσσερα F-16 στην Αεροπορική Βάση Borcea στη Ρουμανία. Η υλοποίηση όμως της eAP από την Άγκυρα είχε αρκετές ιδιομορφίες.

 

Aeronautica Militare: ιταλικα F-2000A και  F-35A  πάνε Αλάσκα

(U.S. Air Force photo by Airman Raina Dale)

Ιταλική Αεροπορία απουσίαζε φέτος από τον ΗΝΙΟΧΟ 2024, αν και οι Ιταλοί έχουν πάντα την επιθυμία να έλθουν για τη μεγάλη διεθνή συνεκπαίδευση στην Ελλάδα. Αιτία της απουσίας τους ήταν οι υποχρεώσεις της Ρώμης σε διάφορες αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης του NATO, κυρίως όμως η συμμετοχή στην άσκηση Red Flag Alaska 2024-1, την πιο σύνθετη, απαιτητική και μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεκπαίδευση που έχει λάβει μέρος μέχρι σήμερα η ΑΜ (Aeronautica Militare) σε διεθνές πλαίσιο, καθώς η μεταστάθμευση στην… άλλη άκρη του κόσμου, στην 49η  αμερικανική πολιτεία διήρκεσε από τις 3 Απριλίου έως και τις 13 Μαΐου!

 

AΜΧ International: φινάλε για τα A-11/TΑ-11 Ghibli

Ένα κεφάλαιο αεροπορικής Ιστορίας έκλεισε στις 5 Απριλίου 2024 με την απόσυρση των AMX International A-11/TA-11, της σχεδίασης που χειραφέτησε την ιταλική αεροπορική βιομηχανία, αλλά έδωσε και στην ιταλική αεροπορία ένα αξιόπιστο αεροπλάνο, το οποίο υπηρέτησε για 35 χρόνια από την εποχή που το μονοκινητήριο αεριωθούμενο με το παρατσούκλι Ghibli (Λίβας) μπήκε σε υπηρεσία το 1989. Το ιταλο-βραζιλιάνικο όμως πρόγραμμα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που φέρνουμε στο προσκήνιο.

 

Armee de l’Air et de l’Espace: Puma στα 50 τους!

Τα εμβληματικά ελικόπτερα Puma έχουν υπηρετήσει στη Γαλλική Αεροπορία-AdlA (Armee de l’Air) και τις Γαλλικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις-AEE (Armee de l’Air et de l’Espace), όπως είναι γνωστές μετά το 2020, για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Αν και ακόμη συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τα σημάδια της ηλικίας είναι εμφανή και πλέον προετοιμάζονται να τερματίσουν την καριέρα τους το 2027.

 

Επιχείρηση Honest Promise: IRGCASF εναντίον Ισραηλ

 

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, συστήματα κρουζ και μη επανδρωμένα αεροχήματα μάχης (MEAM) της Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGCASF) στις 13 Απριλίου δεν είχε μόνο έντονο προσκήνιο αλλά και παρασκήνιο, που σε αρκετές πτυχές του παρέμεινε άγνωστο και το οποίο αποκαλύπτουμε.

Ισραηλινή Αεροπορία: «συμβολικό» αλλά ισχυρό μήνυμα στο Ιράν

Παράλληλα με την ανάλυσή μας για την Επιχείρηση Honest Promise που εξαπέλυσε η Τεχεράνη στην πρώτη απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, στις 13 Απριλίου, έχουμε και πλήρη αναφορά στο ισχυρό μήνυμα-«απάντηση» στο ιρανικό καθεστώς, όταν στις 19 Απριλίου η Ισραηλινή Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη (IASF) υλοποίησε μια περιορισμένης έκτασης, σχεδόν «συμβολική» επιχείρηση.

Islamic Republic of Iran Air Force: ένας στόλος παράταιρων VIP αεροσκαφών

Η Μοίρα Μεταφορών Διακεκριμένων Προσώπων που διατηρεί η Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν-IRIAF ήλθε στην επικαιρότητα μετά τη συντριβή του καναδικής κατασκευής Bell 212, που μετέφερε τον πρόεδρο του καθεστώτος Ebrahim Raisi και τον υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian στην πτήση επιστροφής στην Ταυρίδα από το βορειοδυτικό Ιράν μετά την τελετή εγκαινίων φράγματος στις 19 Μαΐου 2024.

China’s Air Force One & Two: κινεζικά Boeing 747-89L στην Ευρώπη

Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ζι Ζιπίνγκ στην Ευρώπη, στις αρχές Μαΐου έδωσε την ευκαιρία spotting για το Boeing 747-89L «B-2479» που μετέφερε στη Γηραιά Ήπειρο τον Κινέζο ηγέτη και την ακολουθία του. Ταυτόχρονα, ένα δεύτερο ομοιότυπο αεροπλάνο, το «B-2482», «δανεισμένο» από την Air China, είχε ρόλο «Air Force Two». Τα δυο αεροπλάνα επιχειρούν με προσωπικό της Air China για λογαριασμό τού 102ου Αεροπορικού Συντάγματος της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF).

Japan Air Self-Defence Force: ιαπωνικά Triple Seven στο Παρίσι

Από το 2018 η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας-JASDF (Japan Air Self-Defence Force), δηλαδή η ιαπωνική αεροπορία, χρησιμοποιεί δυο ευρείας ατράκτου, πολύ μεγάλων αποστάσεων, Boeing 777-3SB(ER), τα«80-1111» και «80-1112», για κρατικές και κυβερνητικές μεταφορές. Η παρουσία τους στην Ευρώπη είναι σπάνια, αλλά πρόσφατα δόθηκε μια τέτοια ευκαιρία για spotting στο Παρίσι.

Ευρωπαϊκή Ένωση-ΗΠΑ σε γεωπολιτική εσωστρέφεια

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην EE, οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η στασιμότητα της ασκούμενης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τις επιλογές του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανάμεσα σε άλλα, προκαλούν συνθήκες εδραίωσης κλίματος γεωπολιτικής εσωστρέφειας σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, με αρνητικές επιπτώσεις για την κατάπαυση του πυρός τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α....

149
Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιουλίου 1940: Ναυμαχία του ακρωτηρίου Σπάθα

1
Δύο ιταλικά ελαφρά καταδρομικά, τα Bande Nere και Bartolomeo Colleoni επιδιώκοντας να μπλοκάρουν την κίνηση του βρετανικού στόλου στην Κεντρική Μεσόγειο, καταδιώκουν τέσσερα βρετανικά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Ιουλίου 1940: Ναυμαχία του ακρωτηρίου Σπάθα

Δύο ιταλικά ελαφρά καταδρομικά, τα Bande Nere και Bartolomeo Colleoni επιδιώκοντας να μπλοκάρουν την κίνηση του βρετανικού στόλου στην Κεντρική Μεσόγειο, καταδιώκουν τέσσερα βρετανικά...

ΗΠΑ: Το μαχητικό 6ης γενιάς του Ναυτικού “στραγγαλίζεται” από χρηματοδότηση

Στις συνεχόμενες αναθεωρήσεις του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2025, ο οποίος όμως θα ψηφιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου (και πιθανά αρχές...