Τα ισραηλινά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα SH-60F Seahawk αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2026, σύμφωνα με άρθρο-αφιέρωμα της ιστοσελίδας της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Το Ισραήλ ζήτησε το 2015-2016 οκτώ μεταχειρισμένα SH-60F από τις ΗΠΑ. Από αυτά μπορεί να εισέλθουν σε υπηρεσία τα πέντε και τα υπόλοιπα να αποτελέσουν πηγή για ανταλλακτικά ή να διατηρηθούν με σκοπό να καταστούν επιχειρησιακά κάποια στιγμή αργότερα.
Τα SH-60F θα αξιοποιηθούν από τις τέσσερις νέες κορβέτες Sa’ar 6 και τις τρεις κορβέτες Sa’ar 5, σηματοδοτώντας άλμα ικανοτήτων σε σχέση με τα Panther που θα αντικαταστήσουν. Σήμερα το Ισραήλ έχει ενεργά τέσσερα Panther. Πριν εισέλθουν σε υπηρεσία, τα SH-60F θα δεχτούν εκσυγχρονισμό και δεν αποκλείεται να πιστοποιηθούν κατευθυνόμενα βλήματα της οικογένειας Spike.
Η αρχική διάκριση σε SH-60B Seahawk & SH-60F Ocean Hawk είχε το εξής σαφές μειονέκτημα:
Τα πρώτα (προορισμένα για καταδρομικά, αντιτορπιλικά και φρεγάτες) είχαν ηχοσημαντήρες αλλά όχι ποντιζόμενο σόναρ.
Τα δεύτερα το … αντίθετο. Προορίζονταν για άμυνα ενδότερης ζώνης των αεροπλανοφόρων, για υ/β δηλαδή που ξεγλίστρησαν των S-3A, των ε/π και των ενεργών σόναρ (και VDS) των Spruance κλπ και έφθασαν κοντά στο τρόπαιο.
Μοντέλα όπως το ελληνικό Aegean Hawk ήταν από τα πρώτα που συγκέρασαν τις επιμέρους όψεις α/υ αγώνος και αγώνος επιφανείας σε ένα πολυσχιδές ελικόπτερο.
1- Προκαλεί εντύπωση η σύγκριση του χρονοδιαγράμματος της προμήθειας των Ισραηλινών SH-60F σε σχέση με το αντίστοιχο των δικών μας MH-60R.
(βέβαια οι παράμετροι που μπορεί να είχαν επίδραση είναι πολλές αλλά η τελική εντύπωση είναι ότι τα R έτρεξαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς)
2- Τη λύση χρήσης των SPIKE από τα S-70 του ΠΝ, αφού τα φορέσουν πρώτα οι Ισραηλινοί στα SH-60F, την έχουμε ως ενδεχόμενο ;
Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι είδους αναβαθμίσεις θα κάνουν οι Ισραηλινοί στα δικά τους και αν θα είχαν ενδιαφέρον και για τα δικά μας S-70B Αλήθεια η διαδικασία για την επαναφορά όσων είχαν καθηλωθεί προχωράει ομαλά; Από τότε που επισκευάστηκε το πρώτο δεν έχει ακουστεί κάτι