36.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣTο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε...

Tο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε μια ελληνική FFG(X) HEL;

- Advertisement -

 
H απόφαση του US Navy  για την επιλογή της ιταλικής FREMM, Bergamini Class, σαν το νικητή του διαγωνισμού FFG(X) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μια προσεκτική ανάγνωση των υποψήφιων σχεδίων θα μπορούσε να αποκαλύψει πως οι Ιταλοί είχαν το πλέον “σωστό”  και ισορροπημένο σχέδιο, ή μάλλον το σχέδιο στα “μέτρα” του διαγωνισμού και πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμεί το USN.

Ιταλική θα είναι η φρεγάτα FFG(X) του Αμερικανικού Ναυτικού


Oi Ισπανοί έχουν ένα μάλλον παρωχημένο πλοίο, ενώ οι Αυστραλοί ήρθαν με ένα σχέδιο προηγμένο μεν, αλλά αρκετά ακριβό δε. Οι Ιταλοί ήρθαν διαβασμένοι, έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές σε ένα ήδη εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλη επιτυχία ήδη και εξαγωγές σε αρκετές χώρες, ενώ όλο το πλοίο ήταν πολύ κοντά στις αμερικανικές ανάγκες. Η FREMM από μόνη της είναι ένα μικρό αντιτορπιλικό, ενώ στην ιταλική έκδοση (και αμερικανική) το προωστήριο σκεύος έχει πολλά κοινά με τα όσα ξέρουν οι Αμερικανοί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Έτσι, γεννιέται ένα ερώτημα σε πρώτη φάση. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφερθεί για τις δυο ιταλικές FREMM που ήταν διαθέσιμες προς πώληση; Γιατί έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση δυο πλοία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σχετικά γρήγορα το ΠΝ κατέληξαν στην Αίγυπτο; Τι σημαίνει αυτό, πως τα πλοία δεν θα μπορούσαν να έρθουν με G2G συμφωνία όπως οι Belh@rra;

Οι ΗΠΑ ίσως να προσφέρουν τις LCS/MMSC με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο, μπορούμε να βρούμε 120 εκ ετησίως;


Τώρα, καθώς οι δυο ιταλικές φρεγάτες είναι παρελθόν, έχουμε κάτι εξαιρετικά “χειροπιαστό” στα χέρια μας. Οι ΗΠΑ, έχουν πλέον “Νέα Φρεγάτα”, ένα πλοίο ικανότερο από τις LCS (με τον πραγματικά “αστείο” οπλισμό) αλλά μικρότερο και φθηνότερο από τα παντοδύναμα Arleigh Burke. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια παραδοχή πως το πείραμα των LCS ήταν ενδιαφέρον, αλλά μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Η FFG(X) είναι το προσωρινό όνομα για μια κλάση σκαφών που μάλλον δεν θα περιοριστεί στα 10 ή 20 σκάφη, αλλά αργά και σταθερά θα αποκτήσουν το δικό τους ρόλο στους ωκεανούς και θάλασσες του πλανήτη. Σύντομα θα τα δούμε να παίξουν το ρόλο που κάποτε έπαιζαν οι O.H.Perry, και φυσικά, είτε δεν μπορούν να παίξουν τα LCS, είτε είναι πολύ κοστοβόρο να παίξουν τα ΑΒ. Κάπου εδώ να πούμε πως οι FFG(X) δεν θα έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τις FFG(X).

Η Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο


Το USN έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τις FFG(X) αν και γενικά τα αμυντικά προγράμματα δεν φημίζονται για τις δυνατότητες που έχουν να παραμένουν εντός των ορίων του αρχικού προϋπολογισμού. Στις FFG(X) όμως υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο, δεν μιλάμε για ένα πλοίο με τεχνολογίες που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά, αλλά για ένα υπαρκτό πλοίο, που θα κατασκευαστεί σε μια τροποποιημένη έκδοση.
Οι φίλοι θα θυμούνται πως πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για τη διαθεσιμότητα 2 ιταλικών φρεγατών FREMM, που τελικά κατέληξαν στην Αίγυπτο. Τα πλοία είχαν ήδη προσφερθεί στη Βραζιλία, σε μια εξαιρετική συμφωνία που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να μας είχε “αφυπνίσει”. Ως συνήθως όμως, και αυτά τα πλοία “πέρασαν” από μπροστά μας, χωρίς άλλη ελληνική αντίδραση.

Η Ιταλία “παίζει τα ρέστα της” προσφέροντας φρεγάτες και στρατιωτικά οχήματα στη Βραζιλία για να κερδίσει το πρόγραμμα Tamandaré


 
Είναι κοινό μυστικό πως το θέμα FFG(X) έχει συζητηθεί σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Αμερικανοί επιτελείς έχουν προτείνει την εξέταση του αμερικανικού σχεδίου, καθώς το κόστος του, για την ισχύ πυρός που θα έχει, θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η FFG(X) είναι ένα πλοίο κατά πολύ ανώτερο της LCS, και συγκρίσιμο σε ισχύ με τις Type 26. Ενώ φυσικά δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τις Belh@rra τεχνολογικά, αν εξαιρέσει κανείς το μεγαλύτερο εκτόπισμα των FFG(X).
Το ενδεχόμενο απόκτησης της FFG(X) δεν είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί από το ΠΝ στις αναλύσεις του. Το θέμα είναι πως μέχρι και πριν λίγες ώρες, οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποιο σχέδια, αλλά σχέδια, ενώ το όλο πρόγραμμα δεν ήταν καν “σίγουρο”. Είχαμε μόνο υποψήφιους διαγωνιζόμενους, που μάλιστα συνέχιζαν να “κονταροχτυπιούνται” πριν ανακηρυχτεί ο νικητής. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά το USN δεν επέλεξε δυο σχέδια, αλλά ένα.

ThinkOfTheBox: Belh@rra ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;


Το πλοίο μοιάζει ιδανικό για την Ελλάδα, παρά το μεγάλο του μέγεθος. Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το ΠΝ προτιμά αμερικανικά όπλα για τις νέα του πλοία, όποια κι αν είναι αυτά. H “περιπέτεια” με τις Adelaide έδειξε πως στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών του ΓΕΝ είναι ο SM-2, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στενή σχέση που έχει η χώρα μας με τον ESSM.
Το πλοίο, αν αποκτηθεί, θα μπορούσε να ήταν μια από τις καλύτερες λύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Πολύ πιο σύγχρονο και με πολύ χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης και επάνδρωσης σε σχέση με τα Arleigh Burke, θα μπορούσε να κάνει όλα όσα θέλει το ΠΝ, και το σημαντικότερο, να προσφέρει αυτό το “κάτι” που χρειάζεται το Ναυτικό για να αποκτήσει, μια και καλή την ποιοτική υπεροχή.

CEO Naval Group: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να αγοράσουν LCS και να αφήσουν τις Belh@rra!


Το σημαντικότερο όμως είναι, πως το USN θα ήθελε πάρα πολύ, με την “πρώτη”, να δείξει πως η FFG(X) δεν θα είναι απλά ένα “αμερικανικό” πλοίο, αλλά το επιλέγουν και συμμαχικά ναυτικά. Μια Ελλάδα με FFG(X), με ένα ΠΝ με δυνατότητα υποστήριξης πλοίων σαν την FFG(X) θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη από πολλές απόψεις.
Μια “μακροχρόνια” παραγγελία πλοίων από την Ελλάδα, εκτός του ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, θα έριχνε ακόμη περισσότερο το κόστος για ΗΠΑ και Ελλάδα, ενώ θα προέτρεπε κι άλλα ναυτικά να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ. Βέβαια, θα πρέπει να αποδεχτούμε πως η Ελλάδα θα παραλάβει πλοία μετά το 2026. Αλλά ούτως ή άλλως, περίπου εκείνη την περίοδο θα μπορούσαμε να παραλάβουμε κάθε νέο πλοίο, ακόμη και τις Belh@rra.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga


Είναι σχεδόν βέβαια, πως μια “πρόσδεση” στο άρμα των ΗΠΑ και του USN θα ήταν πλέον η άρση του τελευταίου εμποδίου στην παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τα αμερικανικά αποθέματα, ή έστω Ticonderoga, που θα αποσύρονταν μετά από μια δεκαετία ή και περισσότερο, όταν θα έμπαιναν σε υπηρεσία όλες οι ελληνικές FFG(X).

Μια επιστροφή των αμερικανικών πιέσεων και “προσφορών”, προκειμένου η Ελλάδα να ξεχάσει εντελώς την υπόθεση των γαλλικών πλοίων, και να σκεφτεί “αμερικάνικα”. Άλλωστε οι καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβολαίων με τους Γάλλους, δείχνει πως κάτι άλλο παρά έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα, χρηματοδοτικά ή εξοπλισμού.
Το θέμα της κλάσης FFG(X) είναι μεγάλο, και θα επανέλθουμε. Θα θέλαμε να σας πούμε ετοιμάζουμε ένα άρθρο για το νέο πλοίο του USN! Μείνετε συντονισμένοι!
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

280 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
280 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α....

111
Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουλίου 1203: Οι σταυροφόροι χτυπούν τις πύλες...

5
Οι σταυροφορίες ήταν πολυεθνικές εκστρατείες που οργανώνονταν από τα τέλη του 11ου αιώνα, με κεφαλή την εκκλησία της Ρώμης, ορμώμενες από το πανχριστιανικό κίνητρο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α. Κ. Φράγκου

Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...

Κύπριος υπ. Άμυνας: Πάμε σε αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών τελεί η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την υλοποίηση της αναβάθμισης της...

Ομάν: Διασώθηκαν 9 από τα 16 μέλη του πληρώματος τάνκερ που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ομάν

Τουλάχιστον εννέα από τα 16 μέλη του πληρώματος ενός τάνκερ που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ομάν την Δευτέρα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και ένας...