34.4 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΗ Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου στην Σαουδική Αραβία

Η Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου στην Σαουδική Αραβία

- Advertisement -

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, από την Τρίτη 08 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία κατόπιν πρόσκλησης του Oμολόγου του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili.

Την Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2022 έλαβε χώρα η επίσημη υποδοχή στο Στρατηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή μεταξύ των 2 Αρχηγών σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, κατά την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι 2 Χώρες, στις ευρύτερες επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα των κοινών   δράσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης των 2 Χωρών, με ιδιαίτερη μνεία τόσο στην διμερή άσκηση «FALCON-EYE» (πατήστε εδώεδώ και εδώ) όσο και στην τετραμερή άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) «HERCULES» (πατήστε εδώ και εδώ). Επιπλέον, συζήτησαν για την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στις ασκήσεις «TWAIQ-3» και «SPEARS OF VICTORY-23», οι οποίες θα λάβουν χώρα στο προσεχές διάστημα στο έδαφος της τελευταίας, όπως και για την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας με Πολεμικό Πλοίο για πρώτη φορά στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-12», η οποία θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στην Αίγυπτο (πατήστε εδώ). Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας με Μαχητικά Αεροσκάφη στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-23».

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σημαντικό περιφερειακό και παγκόσμιο εταίρο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη «Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ των 2 Χωρών και στις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών στον επιχειρησιακό και στον ακαδημαϊκό τομέα, με επιπλέον εμβάθυνση στους τομείς πληροφοριών, διαχείρισης κρίσεων – καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, καθώς και στην  αναβάθμιση των δράσεων που αφορούν στην ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Στρατιωτικών Ακαδημιών, όπως και στην φοίτηση Αξιωματικών της Σαουδικής Αραβίας σε Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές και αντίστροφα.

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν επίσης για το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2023», το οποίο θα υπογραφεί στο προσεχές διάστημα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων των 2 Χωρών. Ιδιαίτερη έμφαση επίσης δόθηκε στην «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ) και στην ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων PATRIOT για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου (πατήστε εδώ), για την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον Ομόλογό του ότι η παραμονή της στο έδαφος του θα επεκταθεί για έναν ακόμα χρόνο.

Η συνάντησή τους ήταν η 4η τα τελευταία 2 χρόνια (πατήστε εδώεδώ και εδώ), με την 1η εξ αυτών στην Σούδα στο πλαίσιο της «FALCON EYE-1» να συνιστά και την ουσιαστική έναρξη της Στρατιωτικής Συνεργασίας των 2 Χωρών.   Έτσι και τότε όπως και τώρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, δίνοντας επιπλέον έμφαση στις διευρυμένες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες, καθώς και στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας με τις ΗΠΑ (πατήστε εδώ) και την Γαλλία (πατήστε εδώ).

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ομόλογό του για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία και αναφέρθηκε στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day–DV DAY) της άσκησης «FALCON EYE-3» που θα λάβει χώρα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα στις 18 Νοεμβρίου 2022, την οποία και θα παρακολουθήσει με τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Lieutenant General Turki bin Bandar Al Saud.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα με τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων του Βασιλείου General Fahd Bin Abdullah Al-Mutai, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και στην αξία των συνεργασιών και των σχέσεων καλής γειτονίας για την ασφάλεια και σταθερότητά της.

Σε διμερές επίπεδο και στην βάση της «Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας», συζήτησαν τρόπους αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, με ιδιαίτερη μνεία στην τετραμερή άσκηση «HERCULES» των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF). Αναφέρθηκαν επίσης στο «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2023», στο οποίο έχει ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός συνεκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων στον τομέα των Χερσαίων Δυνάμεων, η υπογραφή του οποίου θα επιβεβαιώσει την ταχέως εξελισσόμενη στενή Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

 

Τέλος και λαμβανομένης υπόψη της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί στον αεροπορικό τομέα, με τον ναυτικό να ακολουθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής Σαουδαραβικής Φρεγάτας στην άσκηση «MEDOUSA 12», οι 2 Αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα ενέργειες προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη πρόοδος και στον τομέα των Χερσαίων Δυνάμεων, με αποκατάσταση απευθείας επαφής μεταξύ των 2 Γενικών Επιτελείων τους ώστε να μην υπάρξει καμμία καθυστέρηση.

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη αεροπορικώς στο Yanbu όπου έχει αναπτυχθεί η ΕΛΔΥΣΑ, συναντήθηκε σε επίσης ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Διοικητή της Δυτικής Περιφέρειας της Σαουδικής Αραβίας Major General Ahmed Ali Al-Debais και επισκέφτηκε την «120 Air Defense Battalion», στην οποία έχει ενταχθεί η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Πυροβολαρχίας, του ευχήθηκε για την Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ και το συνεχάρη για την απόδοση, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή του στην αποστολή που του ανετέθη, γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα και έχει αποσπάσει τα απολύτως ευμενή σχόλια των Σαουδαραβικών αρχών τόσο σε ότι αφορά στην καθημερινή συνεργασία τους, όσο και στην γενικότερη παρουσία του στο έδαφος του Βασιλείου.

 

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την προβολή της Ελληνικής Σημαίας σε μία ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, όπου η Χώρα μας συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, συνεκπαιδεύσεων, διμερών και πολυμερών συνεργασιών, ιδιαιτέρως όμως μέσω της διακεκριμένης συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές.

 

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής της Πυροβολαρχίας, τονίζοντας ότι η συμμετοχή μας στη διεθνή πρωτοβουλία «IAMD Concept» στην Σαουδική Αραβία εμβαθύνει κατά τρόπο μοναδικό τόσο την Στρατιωτική Συνεργασία μας όσο και τους ήδη στενούς δεσμούς των 2 Χωρών, με ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και της σημαντικής συνεισφοράς τους στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και είχε στενή και εγκάρδια συνεργασία με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Ριάντ κ. Αλέξη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος τον συνόδευσε στο σύνολο των δραστηριοτήτων της επίσημης επίσκεψής του στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων των 2 Χωρών,  καθώς και για την σημαντική δυναμική που αναπτύσσεται τόσο στην βάση της Στρατιωτικής τους Συνεργασίας όσο και ευρύτερα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Με €2 δις το ΠΝ μπορεί να αποκτήσει 8 αξιόμαχα πλοία πριν το 2030

Χτυπάμε ανοικτές πόρτες, όταν λέμε πως το ΠΝ βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του. Καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύψους 5,5 δις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουλίου 1974: Προδοσία και διχασμός στην Κύπρο,...

33
Πραξικόπημα υποκινούμενο από τη χουντική κυβέρνηση των Αθηνών θα ανατρέψει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον ΙΙΙ, ξεκινώντας έναν βαθύ διχασμό στο νησί....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

M-346 Master, πως το νέο ελληνικό εκπαιδευτικό έχει… σοβιετικές ρίζες – μέρος Α’

Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ" Μαϊου 2023. Αναδημοσιεύεται λόγω επετείου των 20 ετών από την πρώτη πτήση του πρωτότυπου Μ-346, της ιταλικής σχεδίασης.Το νέο εκπαιδευτικό...

N. Δένδιας από Λευκωσία: Δεν αδιαφορούμε για τις απειλές κατά της Κύπρου, είτε κρατικές είτε τρομοκρατικές

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα, 15 Ιουλίου 2024, επίσκεψη στην Κύπρο, όπου επισκέφθηκε το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είχε...

Και η Ελβετία θέλει να μπει στην πρωτοβουλία ευρωπαϊκής αεράμυνας, ESSI

Αίτημα ένταξης στην πολυεθνική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αεράμυνας, ESSI, υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα και η Ελβετία. Έτσι εφόσον γίνει δεκτή -απαιτείται διάστημα δυο μηνών όπου...