Έπειτα από μηδενική δραστηριότητα κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα, αρκετές ήταν οι εταιρείες που πέρασαν το κατώφλι των Γενικών Επιτελείων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με σκοπό την παρουσίαση συστημάτων που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στη σκιά λοιπόν των ειδήσεων που βγήκαν από τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά να δούμε τι συνέβη ανά Επιτελείο.
Μητσοτάκης: Σταδιακά η αγορά των 40 F-35, αξιοποίηση των 4 LCS με “περιορισμένους πόρους”
Η Αεροπορία βλέπει και πέρα από τα F-35
Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι της Lockheed Martin, παρουσίασαν τις δυνατότητες των αεροσκαφών C-130J. Θυμίζουμε πως υπάρχει απαίτηση της Π.Α. για 4+2 αεροσκάφη νέας κατασκευής, ενώ δύο μεταχειρισμένα αεροσκάφη της έκδοσης Hotel, αναμένεται να παραδοθούν από τα αμερικανικά αποθέματα.
Μητσοτάκης: Μαζί με τα F-35 έρχονται δωρεάν “φρεγάτες, C-130, τεθωρακισμένα και πολλά ακόμη”
Την επόμενη ημέρα ήταν σειρά στελεχών της Thales Group να παρουσιάσουν το σύστημα αντιμετώπισης drones, μεμονωμένων αλλά και σε λειτουργία swarming. Το CUAV E-TRAP, όπως ονομάζεται, βασίζεται στην μικροκυματική ενέργεια για την ενεργητική εξουδετέρωση της απειλής και θεωρείται εξαιρετικά προηγμένο, δεδομένου πως μέχρι στιγμής τέτοιου είδους συστήματα διαθέτουν ελάχιστες χώρες.
Θέλουμε θόλο antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας
Στις 22 Ιανουαρίου, η Leonardo UK, προέβη σε παρουσίαση του αναλώσιμου δολώματος παραπλάνησης BriteCloud που κατασκευάζει. Το σύστημα ουσιαστικά λειτουργεί ως παρεμβολέας κατά των πυραύλων που απειλούν το αεροσκάφος και μπορεί να εξαπολυθεί από κάθε σύστημα διανομής αναλωσίμων, όπως το AN/ALE-47 που φέρουν τα F-16. Την ίδια ημέρα, η ελληνική εταιρεία Netscope Solutions παρουσίασε συστήματα μετρήσεων, με εφαρμογή στον ιδιαίτερο τομέα της διακρίβωσης.
Το κομμάτι των παρουσιάσεων για το ΓΕΑ, ολοκληρώθηκε με δύο συναντήσεις, στις 23 Ιανουαρίου με την Ισραηλινή ELTA και στις 24 Ιανουαρίου με την Αμερικανική IBM. Η ισραηλινή εταιρεία παρέχει σημαντικές λύσεις στον τομέα του Ηλεκτρονικού Πολέμου, ενώ οι Αμερικανοί είχαν ως κύριο αντικείμενο την παρουσίαση του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου GUARDIAN Air C2, με τις δυνατότητές του να αφορούν τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων.
Ο Στρατός αναμένει τη σειρά του στα εξοπλιστικά
Έτσι στις 12 Ιανουαρίου η Γαλλική DCI GROUP, βρέθηκε στο ΓΕΣ για να παρουσιάσει την γκάμα μη επανδρωμένων αεροχημάτων που κατασκευάζει. Μια όχι και τόσο γνωστή δραστηριότητα της εταιρείας είναι ο μηχανισμός υποστήριξης (λογισμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή), που παρέχει σε άλλες εταιρείες αλλά και κράτη, στην ανάπτυξη δικών τους συστημάτων, κάτι που από μόνο του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Με αντικείμενο και πάλι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, η εταιρεία ALDI LTD, παρουσίασε τις λύσεις που παρέχουν τα συστήματα της ισραηλινής Heven Drones. Μια από τις ιδιαιτερότητες της εταιρείας, είναι η κατασκευή συστημάτων που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο. Οι ενημερώσεις στο ΓΕΣ τελείωσαν στις 19 Ιανουαρίου, με την Αμερικανική BLUEHALO και τα συστήματα αντιμετώπισης drones που κατασκευάζει.
Ως σχόλιο στην παραπάνω δραστηριότητα, διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος των drones στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και ως εκ τούτου εμφανίζονται αυξημένες οι ανάγκες τόσο για την προμήθεια συστημάτων διαφορετικών εκδόσεων, όπως και λήψης των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της εχθρικής παρουσίας.