Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας “Κίμων”, που δείχνει το πλοίο με 32 εγκατεστημένα κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, ως τέσσερα 8πλα συγκροτήματα κατακόρυφων εκτοξευτών (VLS) Sylver 50 για Aster 30.
Δυνητικά πρόκειται περί ευχάριστης έκπληξης, μιας και αφορά στην τελική διαμόρφωση του πλοίου, που από τις συμβασιακές υποχρεώσεις της Naval Group δεν προβλεπόταν να γίνει, παρά μετά την παράδοση του πλοίου, τον ερχόμενο Μάρτιο. Όπου τότε το πλοίο θα έρχοταν με μόνο δυο 8πλά συγκροτήματα Sylver 50, όπως είναι η τρέχουσα διαμόρφωση των γαλλικών FDI.
Προφανώς το ζήτημα άνοιξε πολλές συζητήσεις και ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις και διευκρινήσεις. Οι αναγνώστες της έντυπης «Πτήσης» θα θυμούνται ότι ανάμεσα στις επισκέψεις που έχουμε πραγματοποιήσει στα ναυπηγεία της Λοριάν η πιο πρόσφατη ήταν τον Οκτώβριο του 2023 όταν καθελκύστηκε η “Κίμων”, αλλά είχαμε ξαναπάει και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2023 και το σχετικό άρθρο μας είχε δημοσιευτεί στο τεύχος μας Αυγούστου.
Όπως γράφαμε τότε -και κάτι που ίσχυε μέχρι χθες- οι “Κίμων” και “Νέαρχος” θα παραδίδονταν (σύμφωνα με τον προγραμματισμό) στις 31-3-2025 και στις 31-10-2025, αντίστοιχα, στο πρότυπο διαμόρφωσης Standard 1. Δηλαδή με δυο 8πλους Sylver A50 για συνολικά 16 αντιαεροπορικούς Aster, οκτώ Exocet MM40 Block 3c σε συγκροτήματα δυο τετραπλών εκτοξευτών, το κύριο πυροβόλο Super Rapido των 76 mm, τα δυο δευτερεύοντα πυροβόλα των 20 mm, τορπίλες MU90 και αντίμετρα τορπιλών CANTO. Τα δυο πλοία θα παραδίδονταν στο ΠΝ σε αυτό το μεταβατικό πρότυπο, ώστε να μεταπέσουν αργότερα στο οριστικό Standard 2, το οποίο θα είχε τη συμφωνημένη διαμόρφωση FDI-HN. Που αναφορικά με τον οπλισμό θα προσέθετε δυο ακόμη 8πλους Sylver A50 για ένα σύνολο οκτώ με 32 Aster και τον πολλαπλό εκτοξευτή RAM Mk31.
Είχαμε τότε ζητήσει από τα στελέχη της Naval Group να μας εξηγήσουν τους λόγους που γινόταν αυτό μετά την παράδοση και όχι στη Λοριάν, μια εύλογη απορία αφού -όπως υποστήριζε η εταιρεία- οι χώροι για την εγκατάσταση των δυο πρόσθετων Sylver υπήρχαν (και ως πρόβλεψη δυνητικής περαιτέρω εξέλιξης της σχεδίασης).
Στην καταγεγραμμένη απάντησή τους, τα στελέχη της Naval Group ανέφεραν ότι οι λόγοι είναι η αδυναμία ικανοποίησης παραγγελιών των αντίστοιχων υποδομών συγκροτημάτων από την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή των δυο πρόσθετων Sylver A50 ανά πλοίο, πέραν της παραγγελίας που είχε γίνει για τις γαλλικές FDI, τις οποίες πρακτικά παραλαμβάνει το ΠΝ, και του RAM, που δεν προβλεπόταν στον γαλλικό οπλισμό.
Στην καταγεγραμμένη απάντησή τους, τα στελέχη της Naval Group ανέφεραν ότι οι λόγοι είναι η…
Η συνέχεια στο Naval Defence