Η νεαρή τυνησιακή δημοκρατία συνταράσσεται από τη χειρότερη κρίση που βιώνει εδώ και μια δεκαετία αφότου ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σάγεντ αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με τη βοήθεια του στρατού, μια κίνηση που καταδικάστηκε ως πραξικόπημα από τα κύρια κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών, προκαλώντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.
Οι ΗΠΑ, δια στόματος της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην αραβική χώρα και κάλεσαν σε ψυχραιμία και σεβασμό των δημοκρατικών αρχών. Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με Τυνήσιους ηγέτες για να μάθει περισσότερα για τις εξελίξεις και είπε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει καθορίσει αν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία συνιστούν πραξικόπημα.
Ο Φαρχάν Χακ, ένας από τους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα μέρη στην Τυνησία «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τη βία και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη». «Όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Χακ αρνούμενος να σχολιάσει αν τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν την κατάσταση στην Τυνησία ως πραξικόπημα ή όχι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Τυνησία να σεβαστούν το Σύνταγμα της χώρας και να αποφύγουν τη βία. «Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Καλούμε όλους τους παράγοντες της Τυνησίας να σεβαστούν το Σύνταγμα, τους θεσμούς του και το κράτος δικαίου. Παράλληλα τους καλούμε να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν κάθε προσφυγή σε βία για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της χώρας», ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τυνήσιο ΥΠΕΞ ζήτησε η χώρα να επιστρέψει στη σταθερότητα και στην ηρεμία. «Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτρέπει την Τυνησία να ξεπεράσει γρήγορα την τρέχουσα ταραχώδη φάση, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ηρεμία και την ικανότητα του κράτους να εργαστεί αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες και τις απαιτήσεις του λαού», υπογράμμισε η ανακοίνωση.
Αντιδρώντας στις ραγδαίες εξελίξεις το Παρίσι, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε σεβασμό του κράτους δικαίου στην Τυνησία και κάλεσε όλες τις πολιτικές πλευρές να αποφύγουν τη βία.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του, τονίζοντας πως «είναι τώρα σημαντικό να επιστρέψει η συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό».
Στη Ρωσία, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι «τίποτα δεν θα απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του λαού» στην Τυνησία, προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση «παρακολουθεί» την κατάσταση.
Στην Τουρκία, χώρα σύμμαχο του μεγαλύτερου κόμματος του τυνησιακού Κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, ένας εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα «απορρίπτει την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την περιφρόνηση στην επιθυμία του λαού για δημοκρατία». Το τουρκικό ΥΠΕΞ διατύπωσε τη «βαθιά ανησυχία» του για την πορεία των εξελίξεων, ζητώντας να «αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα» προκειμένου να «διατηρηθούν τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Τυνησίας».
Στην Αλγερία, το κύριο ισλαμικό κόμμα, Ισλαμικό Κίνημα για την Κοινωνία και την Ειρήνη (MSP) κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ένα «πραξικόπημα ενάντια στο Σύνταγμα και τη λαϊκή βούληση των Τυνήσιων αδελφών μας που εκφράστηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές», καλώντας την αρχές να «υποστηρίξουν τους νόμιμους θεσμούς στην Τυνησία».
Σύμφωνα με ένα tweet της αλγερινής προεδρίας, ο Σάγεντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν σχετικά με τις «τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία».
Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, του μεταβίβασε την προθυμία του σουνιτικού βασιλείου για ασφάλεια και σταθερότητα στην Τυνησία.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ζήτησε «να επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση»
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε με ανακοίνωσή της από την πρόεδρο Σάγεντ «σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης». Εξέφρασε «ανησυχία» μετά από «μια ανησυχητική επιδρομή δυνάμεων ασφαλείας στα γραφεία του (τηλεοπτικού δικτύου) Al-Jazeera στην Τύνιδα» και «απειλές του προέδρου να χρησιμοποιήσει βία εναντίον εκείνων που απειλούν την ασφάλεια του κράτους».
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν τις τυνησιακές αρχές «να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, καταγγέλλοντας το κλείσιμο των τοπικών γραφείων του Al-Jazeera.