Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους “πακέτου” των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου των ελικοπτέρων S-70B6. Είναι κοινό μυστικό, πως ο στόλος των υπερπολύτιμων S-70B6 (Bravo τα αποκαλούμε από εδώ και πέρα, κυρίως διότι το -Β είναι το τελευταίο του S-70B SeaHawk, ενώ Romeo αποκαλούμε τα MH-60R) υπέφεραν από χαμηλές διαθεσιμότητες, καθώς δεν υπήρχε ενεργή σύμβαση υποστήριξης (Follow On Support).
Αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση σύμβασης FOS για τα ελικόπτερα S-70B6 AegeanHawk του ΠΝ
Το πρόβλημα έχει αμβλυνθεί τους τελευταίους μήνες με προσωπική παρέμβαση του ΑΓΕΝ, αλλά οι λύσεις που δόθηκαν ήταν βραχυχρόνιες, και απαιτείται μια πιο “μόνιμη” λύση. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως άλλα ναυτικά όπως το Αμερικανικό ή το Αυστραλιανό αποσύρουν τα SH-60B, αλλά το ΠΝ διατηρεί τα δικά του σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ δεν διστάζει να πάρει “δύσκολες” αποφάσεις για να τα κρατήσει ενεργά. Το θέμα όμως είναι πως 11 ελικόπτερα έχρηζαν άμεσης σύμβασης συντήρησης, κι μάλιστα, αντικατάστασης κάποιων υποσυστημάτων που κρίνονται πλέον εκτός αλυσίδας συντήρησης.
Έτσι, το ΠΝ μαζί με τη διαπραγμάτευση για τα MH-60R, έριξε στο “τραπέζι” και το θέμα των Bravo. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως το ΠΝ με τα Bravo εκτελεί αποστολές SAR, ενώ ακόμη και τώρα που μιλάμε, τα S-70B6 είναι αυτά που “ξετρυπώνουν” τα τουρκικά υποβρύχια (φήμες ότι διασκεδάζουν με τους τούρκους υποβρυχιάδες δημιουργώντας τους ψυχολογικά προβλήματα, κρίνονται ως αβάσιμες…). Φυσικά, η αγορά των ελικοπτέρων είχε γίνει σε “δόσεις”, πάντα σε καλές τιμές, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει σχετική ομοιοτυπία μεταξύ όλων των Batch των AegeanHawks.
Μαζί λοιπόν με την σύμβαση για την αγορά των MH-60R, το ΠΝ υπέγραψε “πακέτο” τη σύμβαση FOS και περιορισμένης κλίμακας εκσυγχρονισμού των ελληνικών Bravo. Η ύψους 80 εκ. προβλέπει άμεση βαριά συντήρηση όλων των ελικοπτέρων, άμεση αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων (στα πλαίσια του εφικτού), καθώς και περιορισμένης κλίμακας εκσυγχρονισμό. Ταυτόχρονα, υπάρχει πλέον και ενεργή σύμβαση FOS και για τα 11 ελικόπτερα. Το σημαντικό όμως είναι πως όλες οι εργασίες θα γίνουν στην Ελλάδα, σε εξειδικευμένη ελληνική εταιρεία, που μπορεί να κάνει άμεσα τις εργασίες, υπό την επίβλεψη του USN (που και πάλι είναι ο συμβαλόμενος με το ΠΝ). Ο ανάδοχος, που έχει επιλέξει το USN, θα συντηρεί στα ελικόπτερα, τα οποία θα επιστρέφουν μετά τις όποιες εργασίες σε υπηρεσία στο Κοτρώνι και στα πλοία του Στόλου. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι αυτές που προβλέπονται από το USN.
Ο εκσυχρονισμός που περιλαμβάνεται στη σύμβαση, θα ανανεώσει τους αισθητήρες, θα λύσει θέματα obsolescence και θα αυξήσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των ελικοπτέρων στο σύγχρονο περιβάλλον. Δυστυχώς πολλές λεπτομέρειες του εκσυγχρονισμού είναι διαβαθμισμένες, αλλά όπως έχουμε πληροφορηθεί θα προσφέρουν, με πολύ λογικό κόστος, ανώτερες δυνατότητες στα κουρασμένα ελικόπτερα. Αξίζει να μείνουμε στο γεγονός ότι το ΠΝ, με την “παράλληλη” διαπραγμάτευση, κατάφερε να συμπιέσει τις τιμές και στα δυο προγράμματα (αγορά MH-60R, FOS/Upgrade S-70B6) σε εντυπωσιακά επίπεδα. Η σύμβαση είναι φυσικά FMS, και η αποπληρωμή θα γίνει σε βάθος χρόνου.
Αυτά είναι και πανάκριβα…
Άντε παιδιά.., ευκαιρία να επανέλθουν σε υπηρεσία τα SR-71….
> συνετρίβη στην ιρανική επαρχία Hormozgan
Αυτό, αν ισχύει, μπορεί να πονέσει πολύ πολύ πολύ περισσότερο από τα $150m (ή περισσότερο;) που κάνει το κομμάτι ένας Τρίτωνας. Μετά από αυτή με το στελθ drone που κατέρριψαν πριν από κάτι χρόνια οι Ιρανοί, μόνοι τους ή όχι δεν έχει σημασία.
“Οι διμερείς σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ διανύουν περίοδο σημαντικής έντασης, λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, της ενεργής στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη, αλλά και εξαιτίας της πιθανής εμπλοκής του Ιράν..”
Μάλιστα.. Εξαιρετικά μονομερής τρόπος να παρουσιάσετε μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση, παραγνωρίζοντας ότι ήταν οι ΗΠΑ που μονομερώς αποχώρησαν από την JCPOA, έχουν μια κυβέρνηση που τόσο ο επικεφαλής της (Τραμπ) όσο και βασικά στελέχη της (Πομπέο, Μπολτον) είχαν εδώ και χρόνια-πριν καν εκλεγούν-στοχοποιήσει το Ιράν, ενώ οι βασικοί τους σύμμαχοι στην περιοχή, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, θεωρούν το Ιράν ως εχθρό μιλώντας για προληπτικά πλήγματα. Αλλά με μαγικό τρόπο στο άρθρο αναφέρονται μόνο οι ενέργειες του Ιράν.
Παρεμπιπτόντως, μάλλον στην θάλασσα έπεσε το Triton, το οποίο έχει και ένα κόστος κοντά στα 200εκ. $…
It is not MQ-4C Triton , it is MQ-4A Global Hawk. It is confirmed by the CENTCOM. You should change it
https://www.thedrive.com/the-war-zone/28613/everything-we-know-about-irans-claim-that-it-shot-down-a-u-s-rq-4-global-hawk-drone
Έχει μεγάλη σημασία σε τι ύψος και με τι καταρρίφθηκε το MQ-4C Triton (αν δεν ήταν όντως RQ-4 Global Hawk, θα μας το πουν οι Ιρανοί εξετάζοντας τα συντρίμμια, εκτός αν έχουν δίκιο οι Αμερικανοί και έπεσε στη θάλασσα). Πάντως αυτό …πόνεσε, ειδικά θα …πονέσει πολύ περισσότερο αν τα συντρίμμια είναι σε έδαφος του Ιράν (που σημαίνει όντως παραβίαση εναέριου χώρου του Ιράν), ήταν τελικά Global Hawk, πετούσε σε μεγάλο ύψος και καταρρίφθηκε από κάποιον άγνωστο μεγάλης εμβέλειας Α/Α πύραυλο made in Iran (Bavar 373 ; ) ή αποδειχτεί ότι οι Ρωσικοί S-300 είναι πλήρως επιχειρησιακοί. Η κατάρριψη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να μην είναι κάτι σπουδαίο από στρατιωτικής άποψης (πέραν του απαράδεχτα υψηλού κόστους των 150.000.000$), είναι όμως εξευτελισμός του κύρους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και ισχυρό πολιτικό και προπαγανδιστικό όπλο στη φαρέτρα του Ιράν. Μην ξεχνάμε τη σύλληψη 10 Αμερικανών ναυτών με τα σκάφη τους, την κατάρριψη του RQ-170 Sentinel και ένα σωρό άλλα επεισόδια τα τελευταία χρόνια.
Αυτό θυμίζει λίγο τις δικές μας καταστάσεις με τους τούρκους που συζητάμε αν καταρρίψουμε κανένα τουρκικό που κάνει ας πούμε υπέρπτηση πως θα αποδείξουμε ότι έγινε πάνω από εθνικό έδαφος και αν τα συντρίμμια θα πέσουν σε διεθνή ύδατα ή ακόμα και εντός τουρκικής επικράτειας άντε να αποδείξεις πως δε είσαι ελέφαντας.
Εδώ οι ιρανοί πάντως μάλλον κατάφεραν να οργανώσουν την επιχείρηση με τέτοιο τρόπο ώστε τα συντρίμμια να πέσουν εντός δικών τους υδάτων.
Και θα τα “μοσχοπουλήσουν” σε ρώσους και κινέζους κατά τα ειωθότα.