Όπως έχουμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας, οι συνήθεις «ύποπτοι» κλήθηκαν από τις Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις για να καταθέσουν προσφορές, για το πρόγραμμα με κωδικό HX, για το νέο μαχητικό της χώρας: δηλαδή η Boeing με το F/A-18 Super Hornet, η Dassault με το Rafale, η Βρετανία με το Eurofighter Typhoon, η Lockheed Martin με το F-35 και η Saab με το Gripen.
Η τελική απόφαση όμως μπορεί να ληφθεί με βάση εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες, όπως αναφέρει το EURACTIV.
Η επιλογή ανάμεσα σε πέντε πλειοδότες που προσέφεραν 64 μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τον τρέχοντα στόλο της Φινλανδίας με τιμή 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έγινε όλο και πιο πολιτική για την κυβέρνηση αφού η Αυστραλία ακύρωσε μια παραγγελία υποβρυχίων με το Παρίσι υπέρ μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.
Ο Risto E. J. Penttilä, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιων υποθέσεων toy think tank Nordic West Office, δήλωσε στη στήλη του για το κανάλι MTV3 ότι η συμφωνία θα έχει τέσσερα αποτελέσματα ανάλογα με τον επιλεγμένο κατασκευαστή.
Σύμφωνα με τον Penttilä, η επιλογή αμερικανικού αεροσκάφους, θα σήμαινε την προσέγγιση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ η επιλογή ενός γαλλικού μαχητικού θα εξυπηρετούσε τις φιλοδοξίες του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και μια κοινή στρατιωτική δύναμη. Και ενώ το Brexit έχει κάνει σχεδόν αδύνατη μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία, μια σουηδική επιλογή θα μπορούσε να ενισχύσει μια ήδη στενή συμμαχία μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα τον Δεκέμβριο.
#ICYMI – The choice between 5 bidders offering 64 fighter planes to replace Finland’s current Hornet fleet has become increasingly political after #Australia scrapped a #submarine order with #Paris. Pekka Vanttinen reports. https://t.co/hTWSVrR69O
— EURACTIV (@EURACTIV) September 26, 2021