15.1 C
Athens
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
MEDIAPODCASTSΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Tom Loske - Eurospike: "η οικογένεια βλημάτων Spike μπορεί να καλύψει...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Tom Loske – Eurospike: “η οικογένεια βλημάτων Spike μπορεί να καλύψει πλήρως τις ελληνικές ανάγκες”

- Advertisement -

Οι πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο και ειδικά αυτή που συνεχίζεται έως σήμερα στην Ουκρανία, έχουν αναδείξει τη σημασία των αντιαρματικών συστημάτων ως αναπόσπαστο μέρος της αμυντικής ικανότητας ενός σύγχρονου στρατεύματος. Ο Ελληνικός Στρατός αν και διαθέτει μια πληθώρα τέτοιων, στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απαρχαιωμένα ή/και με μειωμένες δυνατότητες, ενώ η χώρα προέλευσης για ορισμένα από αυτά σύντομα θα αποτελεί πρόβλημα στην υποστήριξή τους, αν δεν αποτελεί ήδη.

Ο Tom Loske, διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της Eurospike, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “ΠΤΗΣΗ”, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της οικογένειας αντιαρματικών βλημάτων Spike και πως αυτά θα μπορούσαν να αποκτηθούν οικονομικότερα και με ταχύτερες διαδικασίες μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας υποστήριξης και προμηθειών (NSPA).

Η Eurospike προωθεί την οικογένεια πυραύλων Spike στην Ευρώπη, αλλά σε ότι αφορά την παραγγελία Spike NLOS για τον Ελληνικό Στρατό, η  ίδια δεν έχει κάποια ανάμειξη μιας και αυτή αποτελεί διακρατική σύμβαση με κύριο ανάδοχο την ισραηλινή Rafael.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την παρουσίαση της Eurospike, η οποία ιδρύθηκε το 2004 ως κοινοπραξία τριών εταιρειών: της γερμανικής Rheinmetall, με συμμετοχή 40%, της Diehl Defence με 40%, και της ισραηλινής Rafael με 20%. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής στη Γερμανία, καθεμία εξειδικευμένη σε διαφορετικά εξαρτήματα, όπως κεφαλές πυραύλων και οπτικά συστήματα. Η Eurospike συνεργάζεται με περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και με άλλες, όπως η Ελβετία. Έχει παραδώσει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους και έχει ενσωματώσει τα συστήματά της σε πάνω από 40 διαφορετικές πλατφόρμες οχημάτων, από ελαφρά τεθωρακισμένα μέχρι βαριά άρματα μάχης.

Ο κ. Loske τόνισε ότι τα Spike έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη πολλών ενόπλων δυνάμεων και φυσικά τον τίτλο του ”battle proven” συστήματος. Επισήμανε ότι η διαλειτουργικότητα είναι βασικό πλεονέκτημα: αν κάποιος γνωρίζει τη χρήση π.χ. του Spike LR2, μπορεί εύκολα να χειριστεί και τα μοντέλα ER2 ή NLOS, καθώς διαθέτουν κοινή φιλοσοφία λειτουργίας.

SPIKE LR

O Spike και οι εκδόσεις του

Στη συνέχεια, ο κ. Loske περιέγραψε αναλυτικά την οικογένεια πυραύλων Spike, που καλύπτει κάθε τακτική και στρατηγική ανάγκη. Η έκδοση SR, με βεληνεκές 2χλμ. είναι ιδανική για χρήση από τον ώμο, ικανή να διατρήσει ακόμα και κύρια άρματα μάχης (MBT). Η LR2, με εμβέλεια 5,5χλμ. χρησιμοποιείται συνήθως από δύο άτομα, έναν διοικητή και έναν πυροβολητή, και είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις σε επίπεδο λόχου. Η ER2 φτάνει τα 10χλμ. από επίγειο εκτοξευτή ή τα 16χλμ. από ελικόπτερο, όπως το H145M (έξι τέτοια έχει παραγγείλει η Κύπρος), ενώ η NLOS, με βεληνεκές 30 χιλιομέτρων η επίγεια έκδοση -και αρκετά περισσότερο όπως σημείωσε, η αεροεκτοξευόμενη – απευθύνεται σε επίπεδο μεραρχίας. Αυτή η κλιμακωτή δομή επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να προσαρμόζουν το σύστημα στις δικές τους ανάγκες, κάτι που εξηγεί την εμπορική επιτυχία του βλήματος.

Ο Spike και οι ελληνικές ανάγκες

Η συζήτηση στράφηκε στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αμυντικές εξελίξεις μετά την κρίση στην Ουκρανία, που ανέδειξε την αντιαρματική άμυνα ως κρίσιμο ζήτημα. Ο κ. Loske ανέφερε ότι η Eurospike σχεδιάζει επίδειξη πραγματικών βολών στις 3 Απριλίου με το σύστημα LR2, ενσωματωμένο σε όχημα Hummer της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας. Στόχος της εταιρείας, όπως είπε, είναι να επιδείξει πώς το Spike μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, που βαίνουν ιδιαιτέρως πιεστικές, μιας και υπάρχουν πολλά ρωσικά συστήματα που χρειάζονται ήδη ή θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον αντικατάσταση. Επισήμανε πως το Spike, μπορεί να φιλοξενηθεί στα οχήματα Hummer του Ε.Σ. ταχύτατα.

Ο ίδιος πρότεινε πως η όποια προμήθεια εφόσον αποφασιστεί , θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας προμηθειών NSPA, που απλοποιεί τη διαδικασία, μειώνει το κόστος μέσω ομαδικών παραγγελιών και εξασφαλίζει σαφή χρονοδιαγράμματα, εγγυήσεις και νομική ασφάλεια. Είπε χαρακτηριστικά πως η NSPA μοιάζει με «Amazon της άμυνας», ενώ διοργανώνει και το Spike Users Club, μια ετήσια συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών από χρήστες των πυραύλων, που φέτος θα φιλοξενηθεί στη Σλοβακία.

Μάλιστα προσκάλεσε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να συμμετάσχουν, τονίζοντας ότι η κοινότητα των χρηστών – πάνω από 20 χώρες στην Ευρώπη και 40 παγκοσμίως – μοιράζεται γνώσεις και λύσεις, με όφελος τόσο για τις ίδιες όσο και για την Eurospike, που μαθαίνει από την αξιοποίηση των συστημάτων της.

Για την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Loske δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει όλες τις πιθανές συνεργασίες, είτε στην παραγωγή εξαρτημάτων είτε στη δημιουργία κέντρου συντήρησης που θα εξυπηρετεί και γειτονικές χώρες, στα Βαλκάνια, ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος και τον όγκο των παραγγελιών. 

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την επιβεβαίωση της συμμετοχής της Eurospike στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA που θα γίνει σε τρεις μήνες. Ο κ. Loske προσκάλεσε την αμυντική κοινότητα να επισκεφθεί το περίπτερο της Eurospike για συζητήσεις και έκλεισε υπογραμμίζοντας τη διαλειτουργικότητα, την ευελιξία και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του Spike.

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
evelpis1963

Αμα υπαρχετε σαν χωρα μπορει, αλλα αμα αντιγραψετε την δικη σας νοημοσυνη τα αποτελεσματα ειναι αμφιβολα

Mikros-hroas

Όλα τα ξέρει αυτό το καλό παιδί μα όλα;
Που τα έμαθε τον δίδαξε ο πεθερός του;

Δεν είναι βλάκας Μπαιρακτάρης ξέρει να δουλεύει, κάνει τα όνειρα του
πραγματικότητα.
Δεν τρώει χρήματα όπως οι γαμπροί μας εδώ στην Ελλάδα των πολιτικών μας.

Σιγά την τεχνητή νοημοσύνη!
Γράφεις το πρόγραμμα και αποθηκεύεις τι έχει ο εχθρός.
Βλέπει με την κάμερα και τους αισθητήρες και αν αντιληφθεί κάτι το χτυπάει.

Εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε δίχτυα να καλύψουμε τα οχήματα μας.

Αν είναι δύσκολο να γίνει; Όχι αλλά έχεις περιορισμούς και το περιθώριο λάθους είναι μεγάλο να συμβεί.
Τώρα για να μην χτυπήσεις τους δικούς σου υπάρχει τρόπος το βάζεις να ψάχνει σε συγκεκριμένη περιοχή πχ σε ένα νησί.
Υπόψιν αν κινείτε το όχημα μπορεί να κάνει λάθος και να χτυπήσει ακόμα και δικό του.
Η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί.
Δηλαδή έχει φτάσει αλλά κοστίζει πολύ να την βάλεις σε ένα φτηνό UAV.

Iniohos

Σιγά τα αυγά!
Εμείς ως τότε θα έχουμε συμμετάσχει σε 20 σχετικά ερευνητικά προγράμματα.

Faethon

Μέχρι το 2023 δεν θα έχεις αφήσει τίποτα..

Eragon12

Και πολύ καλα θα κάνουν! Και να μην τα καταφέρουν θα αποκτήσουν συμβατική τεχνογνωσία! Αυτά να τα βλέπουμε εμείς! Κανονικά η 117ΠΜ μετά την απόσυρση των F4 πρέπει να μετατραπεί σε πτέρυγα μάχης μόνο με UCAV, με πάνω από 60 μονάδες και όλες τος ειδικότητες(αναγνώριση, κρούση, ναυτική κρούση κλπ). Πολύ πιο φθηνή και αποτελεσματική απο άποψη αριθμών.

Stealth

Οι Τουρκοι εχουν αντιληφθει που πηγαινει η τεχνολογια και το κυνηγουν, κανουν πλεον και εξαγωγες σε παρα πολλες χωρες. Εμεις εχουμε μεινει πολυ πισω σε υλικα αλλα κυριως σε σκεψη. Δεν ειναι πλεον δυσκολο να τοποθετηθει λογισμικο τεχνητης νοημοσυνης σε ΜΕΑ ωστε να κανουν αυτονομη στοχοποιηση, χωρις αναγκη επικοινωνιας με κεντρα ελεγχου.

Επομενως οποιεσδηποτε σκεψεις για παρεμβολες επικοινωνιων ως τροπος αντιμετωπισης των εχθρικων Μη Επανδρωμενων Αεροσκαφων αλλα και Μη Επανδρωμενων Σκαφων επιφανειας, ειναι εντελως αστοχες και συντομα θα ειναι ξεπερασμενες.

Στην Ελλαδα σκεφτομαστε ακομη με λογικη περασμενων δεκαετιων, αγορες οπλικων συστηματων με παρωχημενες τεχνολογιες η σχεδιασμενες με παρωχημενη λογικη οπως τα πλοια HF2 / MMSC / FDI κτλ.

Πως θα αντιμετωπισουν τα πλοια αυτα επιθεσεις κορεσμου η επιθεσεις απο πολλαπλα οπλα ανεμοποριας, περιφερομενα πυρομαχικα κτλ? Θα εκτοξευουμε Aster, CAMM-ER, ESSM του 1-2 εκατομμυριων για να αναχαιτησουμε βομβα ανεμοποριας των 10-20 χιλιαδων ευρω?? Και ερθουν 50 ταυτοχρονα, τοτε τι γινεται? Την κατσαμε την βαρκα, θα παει το πλοιο του 1 δις στον πατο.

Θα το ξαναγραψω ακομη μια φορα, εστω και αν γινομαι βαρετος. Μια καινουρια φρεγατα πλεον πρεπει να εχει τοσο RAM, αλλα και CIWS συστηματα με πυροβολα οπως τα Phallanx, Millenium, Bofors 40 τα οποια θα φερουν πυρομαχικα προσεγγισης/διασπορας Bofors 3P, AHEAD Air Burst, DART.

Επισης, μια φρεγατα θα πρεπει να εχει μεγαλο φορτο πυραυλων ωστε να αντιμετωπισει επιθεσεις κορεσμου, και ταυτοχρονα θα πρεπει να εχει την δυνατοτητα να μεταφερει Μη Επανδρωμενα Ελικοπτερα, Μη Επανδρωμενα Σκαφη και Μη Επανδρωμενα Υποβρυχια οχηματα. Αγοραζουμε φρεγατα για τα επομενα 30-40 χρονια, οχι για τα επομενα 2-3 χρονια.

Εαν ειμαστε σοβαρη χωρα, η Arrowhead-140 ειναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ως λυση, καθως μπορει να φερει ισχυροτατα ρανταρ (ΑPAR Block 2 + NS200 / Sea Master 400), ισχυροτατα σοναρ τοπιδας και συρομενα, 56 κελια (ΜΚ41 των 32 κελιων συν ΜΚ56 των 24 κελιων), δηλαδη θα εχει φορτο εως και 150 πυραυλους ESSM / CAMM-ER / SM-2.

Μπορει να φερει πανω απο 2 CIWS (RAM / Phallanx / Millenium) για να αντιμετωπισει επιθεσεις κορεσμου, 16 πυραυλους κατα πλοιων με δυνατοτητα land attack (NSM / Exocet / RBS-15). Tαυτοχρονα εχει μεγαλους χωρους για να μεταφερει Μη Επανδρωμενα Ελικοπτερα, Μη Επανδρωμενα Σκαφη RIB και Μη Επανδρωμενα Υποβρυχια οχηματα.

Με λιγα λογια με την ΑΗ-140 αγοραζουμε πλατφορμα εξοπλισμενη σαν αστακο, και ουσιαστικα θα πληρωσουμε τα χρηματα για ηλεκτρονικα και φορτους οπλων. Εκει πρεπει να επενδυσουμε, με συμπαραγωγη οπλικων συστηματων.

Αντιθετως, με ολες τις αλλες επιλογες θα πληρωσουμε τον χαλυβα για χρυσο, καθως τα πλοια θα εχουν πολυ μικρους φορτους πυραυλων. Που να παει μια FDI η μια HF2 του 1 δισεκατομμυριου με μολις 32 πυραυλους ολους και ολους? Θα φοβαται επιθεση κορεσμου καθως ΔΕΝ διαθετει το σωστο μειγμα οπλικων συστηματων και ΔΕΝ διαθετει αποθεμα πυραυλων.Τι θα κανει εαν τελειωσουν οι πυραυλοι? Θα επιστρεψει στον ναυσταθμο για ανεφοδιασμο? Επομενως η φρεγατες αυτες θα εχουν τα ρανταρ κλειστα ωστε να μην στελνει σημα σε εχθρικα συστημα ELINT / SIGINT ακυρωνοντας εντελως την επενδυση 5 δισεκατομμυριων σε φρεγατες.

Χρειαζομαστε πλοια για πολεμο, οχι για να συνοδευουν κοπαδια μπακαλιαρων στον Ατλαντικο.

random_online

μόνο εγώ παίρνω terminator vibes από αυτό?

Nestoras

μπουνταλαdrone…

anast

τό ἄσχημο εἶναι ὅτι οἱ τοῦρκοι θά στείλουν χιλιάδες τέτοια

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιστράτηγος ε.α. Ιπ. Δασκαλάκης: Περί συνθημάτων, ηθικού, παρελάσεων και προς πόλεμον προετοιμασίες

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α., διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Η φετινή στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου προσέλκυσε τα φώτα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

2
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Απριλίου 1940: Επιχείρηση «Άσκηση στον Βέζερ», οι...

2
Ο Γερμανικός Στρατός εισβάλει και καταλαμβάνει ταυτόχρονα τη Δανία και τη Νορβηγία στην αρχή του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε καθώς οι Βρετανοί...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ντ. Τραμπ: Εκτιμώ τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για αμοιβαία επωφελή λύση στο θέμα των δασμών

«Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην εκτίμηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη...

Κυρ. Μητσοτάκης: Γιατί όχι ακόμη και σε μηδενικούς δασμούς η διαπραγμάτευση ΕΕ – ΗΠΑ

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε χθες μια προσωρινή αναστολή του πλαισίου των υψηλών δασμών τους...

Γεραπετρίτης: Θα προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου

Η Ελλάδα έχει «μία άριστη σχέση με τη νέα αμερικανική διοίκηση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». ...