Στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό και τις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις, οι εξελίξεις στα μέτωπα στη Θράκη και στη Μακεδονία επέβαλαν στην κουρασμένη ελληνική Στρατιά να ενεργοποιηθεί ξανά. Οι Σέρβοι είχαν ξεκινήσει την κάθοδό τους προς το νότο ενώ οι Βούλγαροι ενίσχυαν την παρουσία τους στην κοιλάδα του Αξιού και πίεζαν ήδη προς την Κωνσταντινούπολη.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το επιτελείο του Αρχιστρατήγου, διαδόχου Κωνσταντίνου, συμβούλευσε την ενίσχυση των θέσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, την συνέχιση της προέλασης προς Βορρά και την εκμετάλλευση του κενού εξουσίας στα θρακικά παράλια και στα νησιά, όπου οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονταν και οι βουλγαρικές δεν είχαν καλύψει ακόμη. Έτσι η Στρατιά χωρίστηκε σε τρία τμήματα:
- Το Τμήμα Στρατιάς Κοζάνης (V Μεραρχία Πεζικού, απόσπασμα Ευζώνων Γεννάδη, διλοχία του 20ού Συντάγματος Πεζικού και ΙΙΙ τάγμα/24ου Συντάγματος Πεζοναυτών) θα παρέμενε στην περιοχή της Κοζάνης.
- Την Ομάδα Κέντρου, όπου παρέμενε ο όγκος της Στρατιάς (I, III, IV, VI MΠ και το επιτελείο της Ταξιαρχίας Ιππικού με μόνον το 1ο Σύνταγμα Ιππικού), θα συνέχιζε την προέλαση προς την περιοχή του Μοναστηρίου, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο του διαδόχου από τον Οκτώβριο. Το σχέδιο προέβλεπε συγκέντρωση στην περιοχή της Έδεσσας και κατόπιν απελευθέρωση της πόλης της Φλώρινας, σημαντικού κέντρου επικοινωνιών πριν συνεχίσει προς Μοναστήρι.
- Τη Δεξιά Ομάδα (ΙΙ, VI ΜΠ, απόσπασμα Ευζώνων Κωνσταντινόπουλου και σύνταγμα Ιππικού) που θα παρέμενε στη Θεσσαλονίκη και θα αναλάμβανε την οργάνωση και προστασία των περιχώρων της.
Έτσι ο Ελληνικός στρατός (Τμήμα Στρατιάς Κοζάνης και Ομάδα Κέντρου) κινήθηκε προς Βορρά στις 12 Νοεμβρίου (30 Οκτωβρίου με το Παλιό Ημερολόγιο) και μέχρι τις 19 είχαν φτάσει στο Αμυνταίο και την Άρνισσα. Στο μεταξύ, ο σερβικός στρατός κατόρθωσε να καταλάβει το Μοναστήρι προκαλώντας υποχώρηση της τουρκικής φρουράς που με πλήθος φυγάδων διέρρεε προς το Νότο. Μαζί τους κινήθηκαν και πολλοί Αλβανοί άτακτοι, που οπλισμένοι από τον Οθωμανικό Στρατό τρομοκρατούσαν τους τουρκικούς και ελληνικούς πληθυσμούς στις περιοχές της Φλώρινας και στα γύρω χωριά.
Η συνέχεια στο Military History