Οι πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο και ειδικά αυτή που συνεχίζεται έως σήμερα στην Ουκρανία, έχουν αναδείξει τη σημασία των αντιαρματικών συστημάτων ως αναπόσπαστο μέρος της αμυντικής ικανότητας ενός σύγχρονου στρατεύματος. Ο Ελληνικός Στρατός αν και διαθέτει μια πληθώρα τέτοιων, στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απαρχαιωμένα ή/και με μειωμένες δυνατότητες, ενώ η χώρα προέλευσης για ορισμένα από αυτά σύντομα θα αποτελεί πρόβλημα στην υποστήριξή τους, αν δεν αποτελεί ήδη.
Ο Tom Loske, διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της Eurospike, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “ΠΤΗΣΗ”, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της οικογένειας αντιαρματικών βλημάτων Spike και πως αυτά θα μπορούσαν να αποκτηθούν οικονομικότερα και με ταχύτερες διαδικασίες μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας υποστήριξης και προμηθειών (NSPA).
Η Eurospike προωθεί την οικογένεια πυραύλων Spike στην Ευρώπη, αλλά σε ότι αφορά την παραγγελία Spike NLOS για τον Ελληνικό Στρατό, η ίδια δεν έχει κάποια ανάμειξη μιας και αυτή αποτελεί διακρατική σύμβαση με κύριο ανάδοχο την ισραηλινή Rafael.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με την παρουσίαση της Eurospike, η οποία ιδρύθηκε το 2004 ως κοινοπραξία τριών εταιρειών: της γερμανικής Rheinmetall, με συμμετοχή 40%, της Diehl Defence με 40%, και της ισραηλινής Rafael με 20%. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερις γραμμές παραγωγής στη Γερμανία, καθεμία εξειδικευμένη σε διαφορετικά εξαρτήματα, όπως κεφαλές πυραύλων και οπτικά συστήματα. Η Eurospike συνεργάζεται με περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και με άλλες, όπως η Ελβετία. Έχει παραδώσει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους και έχει ενσωματώσει τα συστήματά της σε πάνω από 40 διαφορετικές πλατφόρμες οχημάτων, από ελαφρά τεθωρακισμένα μέχρι βαριά άρματα μάχης.
Ο κ. Loske τόνισε ότι τα Spike έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη πολλών ενόπλων δυνάμεων και φυσικά τον τίτλο του ”battle proven” συστήματος. Επισήμανε ότι η διαλειτουργικότητα είναι βασικό πλεονέκτημα: αν κάποιος γνωρίζει τη χρήση π.χ. του Spike LR2, μπορεί εύκολα να χειριστεί και τα μοντέλα ER2 ή NLOS, καθώς διαθέτουν κοινή φιλοσοφία λειτουργίας.

O Spike και οι εκδόσεις του
Στη συνέχεια, ο κ. Loske περιέγραψε αναλυτικά την οικογένεια πυραύλων Spike, που καλύπτει κάθε τακτική και στρατηγική ανάγκη. Η έκδοση SR, με βεληνεκές 2χλμ. είναι ιδανική για χρήση από τον ώμο, ικανή να διατρήσει ακόμα και κύρια άρματα μάχης (MBT). Η LR2, με εμβέλεια 5,5χλμ. χρησιμοποιείται συνήθως από δύο άτομα, έναν διοικητή και έναν πυροβολητή, και είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις σε επίπεδο λόχου. Η ER2 φτάνει τα 10χλμ. από επίγειο εκτοξευτή ή τα 16χλμ. από ελικόπτερο, όπως το H145M (έξι τέτοια έχει παραγγείλει η Κύπρος), ενώ η NLOS, με βεληνεκές 30 χιλιομέτρων η επίγεια έκδοση -και αρκετά περισσότερο όπως σημείωσε, η αεροεκτοξευόμενη – απευθύνεται σε επίπεδο μεραρχίας. Αυτή η κλιμακωτή δομή επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να προσαρμόζουν το σύστημα στις δικές τους ανάγκες, κάτι που εξηγεί την εμπορική επιτυχία του βλήματος.
Ο Spike και οι ελληνικές ανάγκες
Η συζήτηση στράφηκε στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αμυντικές εξελίξεις μετά την κρίση στην Ουκρανία, που ανέδειξε την αντιαρματική άμυνα ως κρίσιμο ζήτημα. Ο κ. Loske ανέφερε ότι η Eurospike σχεδιάζει επίδειξη πραγματικών βολών στις 3 Απριλίου με το σύστημα LR2, ενσωματωμένο σε όχημα Hummer της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας. Στόχος της εταιρείας, όπως είπε, είναι να επιδείξει πώς το Spike μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, που βαίνουν ιδιαιτέρως πιεστικές, μιας και υπάρχουν πολλά ρωσικά συστήματα που χρειάζονται ήδη ή θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον αντικατάσταση. Επισήμανε πως το Spike, μπορεί να φιλοξενηθεί στα οχήματα Hummer του Ε.Σ. ταχύτατα.
Ο ίδιος πρότεινε πως η όποια προμήθεια εφόσον αποφασιστεί , θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας προμηθειών NSPA, που απλοποιεί τη διαδικασία, μειώνει το κόστος μέσω ομαδικών παραγγελιών και εξασφαλίζει σαφή χρονοδιαγράμματα, εγγυήσεις και νομική ασφάλεια. Είπε χαρακτηριστικά πως η NSPA μοιάζει με «Amazon της άμυνας», ενώ διοργανώνει και το Spike Users Club, μια ετήσια συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών από χρήστες των πυραύλων, που φέτος θα φιλοξενηθεί στη Σλοβακία.
Μάλιστα προσκάλεσε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να συμμετάσχουν, τονίζοντας ότι η κοινότητα των χρηστών – πάνω από 20 χώρες στην Ευρώπη και 40 παγκοσμίως – μοιράζεται γνώσεις και λύσεις, με όφελος τόσο για τις ίδιες όσο και για την Eurospike, που μαθαίνει από την αξιοποίηση των συστημάτων της.
Για την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Loske δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει όλες τις πιθανές συνεργασίες, είτε στην παραγωγή εξαρτημάτων είτε στη δημιουργία κέντρου συντήρησης που θα εξυπηρετεί και γειτονικές χώρες, στα Βαλκάνια, ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος και τον όγκο των παραγγελιών.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την επιβεβαίωση της συμμετοχής της Eurospike στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA που θα γίνει σε τρεις μήνες. Ο κ. Loske προσκάλεσε την αμυντική κοινότητα να επισκεφθεί το περίπτερο της Eurospike για συζητήσεις και έκλεισε υπογραμμίζοντας τη διαλειτουργικότητα, την ευελιξία και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του Spike.