Ο Ερντογαν επέκρινε σήμερα Κυριακή τη Σουηδία μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την ανοχή μιας «συνεχιζόμενης τρομοκρατικής παρουσίας», καθώς είπε ότι η έκδοση τρομοκρατών είναι απαραίτητη για τη σκανδιναβική χώρα για να κερδίσει το δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ!
«Τους έχουμε πει (στη Σουηδία): “Κοιτάξτε, αν δεν εκδώσετε τους τρομοκράτες που έχετε, τότε δεν μπορούμε να επικυρώσουμε αυτή (την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ) στο κοινοβούλιό μας”», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις Σουηδίας και Φινλανδίας τον περασμένο Ιούνιο να υιοθετήσουν μια πιο σθεναρή στάση εναντίον των «τρομοκρατών», προκειμένου να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ.
«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 τρομοκράτες προκειμένου οι προτάσεις τους να περάσουν από το κοινοβούλιό μας, (αλλά) δυστυχώς δεν το έχουν κάνει ακόμη», πρόσθεσε, μιλώντας στη Μούγκλα, στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Επικαλούμενος κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, ο Ερντογάν ανέφερε ότι είπε στη Σουηδία να εκδώσει τον ύποπτο “γκιουλενιστή” Μπουλέντ Κένες, τονίζοντας τη σημασία αυτού του ζητήματος. «Είναι ενδιαφέρον ότι το δικαστήριό τους απέρριψε την απέλαση του Μπουλέντ Κένες σε εμάς», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Ο Κένες που ζει στη Σουηδία είναι πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Today’s Zaman, και θεωρείται από τους Τούρκους ότι μετέχει στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).
Στο πραξικόπημα του 2016, που ο Ερντογαν θεωρεί πως το ενορχήστρωσε η FETO και ο ηγέτης της, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.734 τραυματίστηκαν. Λέγοντας ακόμη, ότι διαδηλώσεις του PKK εμφανίζονται συχνά στους δρόμους της Στοκχόλμης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία προειδοποίησε επανειλημμένα τη Σουηδία για αυτό, αλλά «δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ενέργεια για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις του PKK/PYD».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του Αντρέας Νόρλεν, στην Τουρκία ως απάντηση στις πρόσφατες «προκλήσεις» υποστηρικτών της οργάνωσης PKK που πραγματοποιήθηκαν στην Στοκχόλμη.
Τονίζοντας ότι οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν παρουσία όχι μόνο στη Σουηδία και στη Φινλανδία, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που το PKK βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε πως η «Τουρκία θα καθορίσει ανάλογα τη στάση της απέναντί τους».
Σύμφωνα με μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα κατά των τρομοκρατών προκειμένου να γίνουν μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Για αυτό απαιτείται συμφωνία από όλα τα μέλη – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.