Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135 ΣΜ) στην Σκύρο, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό ενημέρωσής του για την δραστηριότητες των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αμέσως μετά την προσγείωση του στην 135 ΣΜ, με μαχητικό αεροσκάφος F16 BLOCK 52+, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στα «Readiness» όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό των μαχητικών αεροσκαφών που εκτελούν καθήκοντα επιφυλακής, εξάροντας την σπουδαιότητα της αποστολής τους σε ότι αφορά στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ακολούθως επισκέφθηκε το κλιμάκιο της άρτι συσταθείσας και στο ΓΕΕΘΑ υπαγομένης μέσω του ΓΕΑ Διακλαδικής Μονάδος Medium Altitude – Long Endurance UAV (MALE UAV), από την οποία επιχειρεί το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) HERON 1 που αποκτήθηκε πρόσφατα. Εκεί είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του συστήματος ως προς τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR) και την μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time) στο ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ. Το σύστημα HERON εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2021 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η 22η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (22 ΜΚΒ) PATRIOT PAC III, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ετοιμότητα του προσωπικού και την υψηλή διαθεσιμότητα των μέσων, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων με την εκτέλεση αποστολών ενεργού αεράμυνας και καταστάσεων ανάγκης οποτεδήποτε απαιτηθεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και εξήρε τον επαγγελματισμό, την αποφασιστικότητα, την διακλαδική λειτουργία και την ευελιξία που επιδεικνύουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηριστικά που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των υβριδικών και μη απειλών του προηγούμενου έτους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση.
Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο https://t.co/MPlBmNa4NM μέσω @Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας – Επίσημη Ιστοσελίδα @ChiefHNDGS @HAFspokesman #F16 #HAF #Heron #Patriot #Skyros
— ΓΕΕΘΑ (GEETHA)-HNDGS (@hndgspio) June 20, 2021
Κανονικα ενα απο αυτα επρεπε να παει οπως ειναι στην Ιντρακομ ή στην Aether για reverse engineering οσο μπορουμε αλλα δεν ειμαι πολυ αισιοδοξος πως θα ειχε κανεις τη θεληση για τετοιες πρωτοβουλιες.
Τώρα που υπάρχει και κάτι πιο σύγχρονο στα μέρη μας, ελπίζω να αξιοποιούνται όσο γίνεται ΚΑΙ σε ασκήσεις προσομοιώνοντας τρέχουσες και μελλοντικές απειλές. Οι ΕΕΔ ήδη πρέπει να έχουν κάποια εμπειρία εκπαίδευσης σε περιβάλλοντα με παρουσία ΜΕΑ αλλά λίγος εκσυγχρονισμός κακό δεν κάνει.
Τα Heron είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εισαχθεί η Ελλάδα στον κόσμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών . Λογω της υπερδεκαετους εξοπλιστικης αδράνειας μείναμε απελπιστικά πίσω στον συγκεκριμένο τομέα . Πρακτικά ξεκινάμε από το μηδέν, παρ’οτι εμείς ξεκινήσαμε τον χορό των μη επανδρωμένων στο Αιγαίο πλέον αυτό δεν λέει τίποτα . Heron λοιπόν και μακάρι να κινηθούμε σύντομα για απόκτηση και άλλων UAVs όπως Patroller , Reaper κ.α
Καλά αυτά αλλά με 2 οχήματα τι περιμένουμε να κάνουμε; Χρειάζεται ταχεία επιτάχυνση των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη και παραγωγή UCAV’s. Όταν η Τουρκία έχει 150 και εμείς χαιρόμαστε για 2 νοικιασμένα drone επιτήρησης και μόνο, εεε είναι λίγο γελοίο.
Αν δεν κανω λαθος η Ελλαδα νοικιασε τρια συστηματα. Αρα και τρια αεροχηματα? Αν δεν ειναι διαβαθμισμενη πληροφορια μπορει καποιος να απαντησει? Αν πραγματι ειναι τρια δεν ειναι λιγα για ενα τοσο μεγαλο μετωπο?
Πραγματικά, ζούμε σε εικονική πραγματικότητα. κάνουμε άθλο 3 drone.