Η ισοτιμία του ρώσικου ρουβλίου/δολαρίου ΗΠΑ ξεπέρασε σήμερα τα 110 ανά ένα δολάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Πρόσφατα ο Πρόεδρος Πούτιν ανανέωσε το πυρηνικό δόγμα της χώρας για να “διευρύνει” τα σενάρια που δικαιολογούν τη χρήση τέτοιων όπλων, όταν η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ.
Αυτές οι εξελίξεις αύξησαν την πίεση στο ρούβλι, ενώ η ρωσική κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς κεφαλαίου, καθώς ένα “ασθενέστερο” νόμισμα βοηθά την κυβέρνηση του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό. Η Μόσχα μείωσε την υποχρεωτική μετατροπή εσόδων για τις κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο 25% από το 80% που ίσχυε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, μειώνοντας σημαντικά την ζήτηση για ρούβλια.
Επιπρόσθετα, το ρούβλι υπέστη πίεση και από την απαισιόδοξη προοπτική της κινεζικής οικονομίας, η οποία περιόρισε τις προσδοκίες για ζήτηση ρωσικών προϊόντων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα ρωσικά προϊόντα εξάγονται κυρίως πλέον στην Κίνα, και εκεί σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με πριν το 2022, που η Ρωσία πουλούσε στη Δύση χωρίς κυρώσεις.
Η αβεβαιότητα στη διεθνή σκηνή, συνδυασμένη με τις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον για το ρωσικό νόμισμα. Οι επιπτώσεις αυτών των κινήσεων είναι αισθητές όχι μόνο στο εσωτερικό της Ρωσίας αλλά και στην παγκόσμια αγορά, καθώς το ρούβλι παρακολουθείται στενά λόγω της στρατηγικής σημασίας της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή αγορά.
Η κατάσταση αυτή προσθέτει ακόμα περισσότερο βάρος στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και επιδεινώνει την οικονομική πίεση εν μέσω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρέει το ρούβλι. Το Φεβρουάριο του 2022 είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται στα 125 ρούβλια για ένα δολάριο, αλλά μετά επανήλθε.