Το “παρατσούκλι” του βαλλιστικού βλήματος μέσου βεληνεκούς DF-26 προσελκύει την προσοχή. Τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τον αποκαλούν “δολοφόνο του Γκουάμ” ή “Guam Express” επειδή μπορεί να πλήξει με συμβατικά εκρηκτικά και πυρηνικές κεφαλές την αμερικανική αεροπορική βάση σε αυτό το μικρό νησί του Ειρηνικού, που βρίσκεται 4.000 χιλιόμετρα μακριά.
Ο προηγμένος βαλλιστικός πύραυλος DF-26 μέσου βεληνεκούς της Κίνας έχει ενσωματωθεί πλήρως στην διοίκηση Πυραυλικών Δυνάμεων της χώρας, ενισχύοντας την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της Κίνας σε ξηρά και σε θάλασσα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Κίνα.
Το Γκουάμ είναι η “παραδοσιακή” βάση των Β-2, αλλά καθώς η εμβέλεια των κινεζικών και βορειοκορεατικών πυραύλων μεγαλώνει και τα συστήματα καθοδήγησης γίνονται ακριβέστερα, η μεταφορά και η εκτέλεση επιχειρήσεων από την ασφάλεια της Χαβάης μοιάζει αναπόφευκτη.
Ο DF-26 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς με εκτιμώμενη εμβέλεια άνω των 5.000 χιλιομέτρων και βασίζεται στον παλαιότερο DF-21. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμβατική κεφαλή βάρους έως 1.800 κιλά και CEP από 150 έως 450 μέτρα. Οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως ο DF-26 μπορεί να δράσει και ως αντιπλοϊκός πύραυλος, όντας σε θέση να πλήξει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα πολύ πριν πλησιάσουν τις κινεζικές ακτές.
Η πυραυλικές δυνάμεις της Κίνας έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να ισοπεδώσουν τις άμυνες της Ταϊβάν πριν από μια προσπάθεια εισβολής και κατάκτησης του νησιού, ενώ ταυτόχρονα θα συνέβαλε στο να κρατήσει σε απόσταση τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που θα έσπευδαν για υποστήριξη των συμμάχων τους.
Μέχρι στιγμής πάντως, η Κίνα δεν έχει δοκιμάσει τον DF-26 εναντίον κινούμενου ναυτικού στόχου. Προκειμένου να πλήξει για παράδειγμα ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το CEP του πυραύλου θα πρέπει να περιοριστεί στα περίπου 10 μέτρα, κάτι που δυτικοί αναλυτές θεωρούν για την ώρα ανέφικτο. Η Κίνα βέβαια ισχυρίζεται πως η έκδοση DF-21D έχει CEP 20 μέτρων, ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει αποδείξεις.
Οι ΗΠΑ από την άλλη, δεν εφησυχάζουν διότι τα τεχνολογικά άλματα της Κίνας σε τομείς όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι και ειδικά τα πολυηχητικά όπλα, θα μπορούσαν να καταστήσουν τα συστήματα μάχης Aegis ξεπερασμένα. Ο λόγος; Μια μαζική επίθεση με τα προαναφερθέντα όπλα εναντίον ενός αεροπλανοφόρου και των συνοδευτικών σκαφών του, εκτός από κορεσμό, δίνει ελάχιστα δευτερόλεπτα αντίδρασης και αναχαίτισης τόσο γρήγορων απειλών, σε σχέση με παραδοσιακούς αντιπλοϊκούς πυραύλους που συνήθως είναι υποηχητικοί.