Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδη “Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα”, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας είπε τα εξής:
«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.
Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.
Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.
Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».
Όπως είναι φανερό, η αποστολή της φρεγάτας κρίνεται απαραίτητη καθώς η Ελλάδα έχει και σημαντικά συμφέροντα στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, αλλά και την πολιτική να μετέχει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στον περίγυρο της, προς διαφύλαξη της διεθνούς ασφάλειας. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει άλλωστε εμπειρία συμμετοχής σε τέτοιες δράσεις, με φρεγάτες μας να μετέχουν είτε στην καταπολέμηση της πειρατίας ανοιχτά της Σομαλίας, είτε σε αποστολές του ΟΗΕ στο Λίβανο κ.ο.κ.
Να σχολιάσουμε εδώ πως η παραφιλολογία ότι η χώρα μας “δεν έχει κατάλληλο σκάφος για να μετέχει σε αποστολές τέτοιας επικινδυνότητας, όπως αυτή στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω της πιθανότητας επίθεσης με μη επανδρωμένα των Χούθι” είναι τουλάχιστον άνευ περιεχομένου. Καμία χώρα δεν εξασφαλίζει τον ευρύτερο χώρο της, μόνο εφόσον διαθέτει κάποιο “ιδανικό όπλο/μέσο”. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να απέχουμε από πολλά δρώμενα διεθνώς, αυτοπεριοριζόμενοι σε κάποιο δικό μας “δωμάτιο ασφαλείας”, αφήνοντας την πρωτοβουλία σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που μετά θα πρόβαλλε και ως “υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου”.