31.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΔένδιας- Ατζέντα 2030: Η Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που...

Δένδιας- Ατζέντα 2030: Η Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχε ποτέ στην ιστορία της

- Advertisement -

Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα και αυτό αποτελεί εισιτήριο για την επιβίωση. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας, σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου, στο 28th Annual Economist Government Roundtable στο Λαγονήσι.

«Δεν δαπανούμε απλώς. Μεταρρυθμίζουμε» προσέθεσε. «Το ονομάζουμε Ατζέντα 2030. Και θα φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα και πέραν αυτού» και σε επίπεδο δογμάτων και με την εισαγωγή της καινοτομίας, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Όταν ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση η Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχε ποτέ στην ιστορία της. Η συμβολή μας στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή θα είναι αυτή» επισήμανε.

Ο κ. Δένδιας μίλησε στο πάνελ με θέμα:

How can Europe mitigate the current security threats?

– In need of a new Euro-Atlantic defense and security architecture?

– A new global arms race? How can Europe manage the risks?

– EU’s Red Sea naval mission

– The role of the defense industry in turbulent times

– Energy security as a pillar for Europe’s resilience and unity

Για τη συμμετοχή των χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι «η κάθε χώρα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση που δεν αναμέναμε».

Υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζουμε συρράξεις που αποσταθεροποιούν τη Βόρεια Αφρική ενώ έχουμε και μια κίνηση από τους Χούθι «που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το εμπόριο». Ακόμη, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όπου, όπως είπε, «αναμένουμε σύγκλιση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Κάλεσε για ταυτόχρονη διευθέτηση των προκλήσεων ενώ προανήγγειλε ότι το Σάββατο θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μπορέλ για την επιχείρηση «Ασπίδες».

Για τη συνάντηση κορυφής στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας είπε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «την πιο πετυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία». Και αυτό «αποδεικνύεται στην Ουκρανία» συμπλήρωσε.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο. Όχι μόνο μια στρατιωτική συμμαχία αλλά μια συμμαχία αρχών για να μπορεί να τις εξάγει ανά το κόσμο. Αυτή είναι η πρόκληση για το ΝΑΤΟ» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τζορτζ Τσούνης: Οι προκλήσεις παραμένουν

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης είπε ότι πιστεύει πως «οι προκλήσεις παραμένουν» ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ως Δύση αποτύχαμε να στηρίξουμε τα Βαλκάνια. Υποσχεθήκαμε αλληλεγγύη και επενδύσεις και δεν τα υλοποιήσαμε. Πρέπει να δείξουμε πυγμή».

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Πρέπει να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στην Ουκρανία» ανέφερε.

Για τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η συνεισφορά της χώρας «είναι κρίσιμη». Όπως εξήγησε, «έχουμε κρίσεις τριγύρω μας και η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυνατότητες. Εμμένει στις αρχές και τις αξίες της. Όταν η Ελλάδα λέει ναι το λέει αμέσως ακόμη και σε δύσκολες περιόδους» προσέθεσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε στη σημασία της Σούδας, της Λάρισας αλλά και της Αλεξανδρούπολης τονίζοντας ότι παίζουν «κρίσιμο ρόλο στη διακλαδικότητα του ΝΑΤΟ και στην ενεργειακή του ασφάλεια».

«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος» σχολίασε και κατέληξε τονίζοντας ότι «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται».

Ντέιβιντ Χάρις: Αποτύχαμε να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του χθες στο σήμερα

O Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP), είπε ότι «ιστορικά δείξαμε απροθυμία να πιστέψουμε τον Χίτλερ όταν το 1934 έγραφε ό,τι έγραφε».

Και αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να έχουμε μετά από εκατό χρόνια αποτυχία της φαντασίας μας;»

Τόνισε ότι ιστορικά απέτυχε η πολιτική κατευνασμού και συνέχισε: «Αποτύχαμε να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του χθες στο σήμερα».

Για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σχολίασε ότι «γενεσιουργός αιτία της 7ης Οκτωβρίου ήταν ότι δεν καταλαβαίνουμε τη Χαμάς».

Όπως είπε: «Η κατοχή τελείωσε το 2005. Η λύση, μάς είπε η Χαμάς, ήταν τα δύο κράτη. Ποιος λογικός άνθρωπος θα έλεγε όχι σε αυτό;»

«Η λύση αυτή βρίσκεται στο τραπέζι από το 1947. Βλέπουμε την αποτυχία της φαντασίας μας. Το θέμα είναι τα πλοκάμια του Ιράν στην Υεμένη, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στο Ιράκ, στη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Τζέιμς Σταυρίδης: Οι ΗΠΑ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες προς το ΝΑΤΟ

O Τζέιμς Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων και διευθύνων σύμβουλος- εταίρος της Carlyle Group, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι «ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια» με πάνω από 3 εκατ. ενεργούς στρατιώτες.

Για τα 75 χρόνια από τη γέννηση του ΝΑΤΟ είπε ότι «η πρώτη δουλειά είναι η νίκη στην Ουκρανία και το σταμάτημα της πορείας του Πούτιν». Στάθηκε σε δύο βασικούς τομείς όπου πρέπει να επικεντρωθεί το ΝΑΤΟ, την κυβερνοασφάλεια και τη τεχνητή νοημοσύνη. «Εκεί απαιτείται πρόοδος» σχολίασε.

Για την προσθήκη Σουηδίας και Φινλανδίας, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε και τον Νότο αλλά και τον Βορρά, το νέο μας σύνορο. Ο Αρκτικός είναι εξαιρετικά σημαντικός».

Για το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι το σημαντικό είναι οι ΗΠΑ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες προς το ΝΑΤΟ.

 Sergei Konoplyov: Για να δείξουμε πυγμή πρέπει να έχουμε εξοπλισμούς

Ο Sergei Konoplyov, διευθυντής του Black Sea Security Programme, Harvard Kennedy School of Government, σχολίασε ότι οι εξελίξεις τρέχουν από τη Λευκορωσία έως και την Ταϊβάν.

«Η λέξη επιβίωση είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι «η ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πόρους, χωρίς δαπάνες στην άμυνα του ΝΑΤΟ».

«Χρειαζόμαστε κονδύλια. Πάνω από 600 δισ. δολάρια για την Άμυνα. Για να δείξουμε πυγμή πρέπει να έχουμε εξοπλισμούς» υπογράμμισε.

«Η Ουκρανία κατά την άποψή μου πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις της είναι ετοιμοπόλεμες και απέκτησαν τεχνογνωσία με τον πόλεμο» ανέφερε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ντάνιελ Φράνκλιν, executive editor and senior editor, The Economist.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!

 

Πληροφορίες ΕΔΩ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

77 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
77 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή...

44
Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουλίου 1974: Επιχείρηση «Νίκη» στην Κύπρο, η...

17
Τα νέα της τουρκικής εισβολής και η δυσμενής για την Εθνοφρουρά εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Κύπρο, έθεσαν, καθυστερημένα, σε κίνηση τα σχέδια ενίσχυσης  από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πολεμικό Ναυτικό: συνεκπαίδευση φρεγατών S με πλοία της SNMG-2

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής...

Φωτό και βίντεο: Η Σχολή Ευελπίδων βγήκε για θερινή εκπαίδευση

Από 26 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου 2024, διεξήχθη η θερινή στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου. Επιπρόσθετα,...

ΥΠΕΘΑ: Διερεύνηση για συντήρηση σε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Μανούσου, σχετικά με περιστατικό κραδασμών σε ελικόπτερο του ΠΝ μετά από συντήρηση, ο υπουργός Εθνικής...