Η χώρα μας είναι εδώ και καιρός σε συζητήσεις για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9B SeaGuardian της General Atomics, ώστε να μπει και αυτή στην μεγάλη γκάμα χωρών που χρησιμοποιούν τα Reaper.
Το ερώτημα είναι, αν το αεροσκάφος μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλαπλές χρήσεις από τη χώρα μας, καλύπτοντας τόσο αμυντικές όσο και άλλες ανάγκες, ώστε να συνεισφέρει ολικά. Έχοντας συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως τη μεγάλη διάρκεια πτήσης που φθάνει έως και τις 40 ώρες, όπως και την ποικιλία φορτίου που μπορεί να φέρει, ώστε να προσαρμόζεται σε κάθε αποστολή. Ειδικά το πολύ μεγάλο διάστημα παραμονής τους στον αέρα προσφέρει συνεχή εποπτεία και παρατήρηση χωρίς διακοπές, σε μεγάλο ύψος, δηλαδή στοιχεία που είναι κρίσιμα σε καταστάσεις ανάγκης.
Ήδη διεθνώς τα Reaper έχουν αξιοποιηθεί σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ως από τα πρώτα μέσα που θα φθάσουν στην πληγείσα περιοχή, δίνοντας σαφή εικόνα της έκτασης των ζημιών και την απαραίτητη πληροφορία πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, χωρίς βέβαια να υπάρχει ρίσκο προσωπικού. Συγκεκριμένα το SeaGuardian μπορεί να συνεισφέρει ως εξής:
Με παροχή έγχρωμης εικόνας υψηλής ανάλυσης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μέσω της υπέρυθρης κάμερας, όπου π.χ. μπορεί να καταγραφεί με ακρίβεια το μέτωπο μιας δασικής πυρκαγιάς, η κίνηση των πυροσβεστικών τμημάτων στο έδαφος, οι οδοί διαφυγής και πρόσβασης και η κατάσταση τους. Αντίστοιχα μπορούν να καταγραφούν πλημμυρικά φαινόμενα, οι καταστροφές που έχει προκαλέσει, η τοπική εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, να γίνει εντοπισμός πληγέντων που χρειάζονται άμεσα βοήθεια κ.ο.κ. όλα σε πραγματικό χρόνο.
Εξειδικευμένα πλέον φορτία που μπορεί να εξοπλίσουν το SeaGuardian προσφέρουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα, τα ραντάρ μπορεί να αποδώσουν την εικόνα της επιφάνειας ακόμη και μέσα από πυκνό καπνό, ομίχλη και σύννεφα, δηλαδή σε συνθήκες που μικρότερα UAV αδυνατούν να αποδώσουν. Αντίστοιχα, σε θαλάσσιο περιβάλλον, ένα ναυτικό ραντάρ μπορεί να απεικονίσει μεγάλη έκταση με όλη την θαλάσσια κυκλοφορία, σε όποια πιθανή κατάσταση χρειάζεται παρέμβαση και έλεγχος.
Νέα ατρακτίδια για το Reaper, σε ρόλο κόμβου επικοινωνίας στο πεδίο της μάχης
Με φορτίο κάποιο τηλεπικοινωνιακό ατρακτίδιο το MQ-9B μπορεί να παρέχει και τοπικές τηλεπικοινωνίες, σε πυροσβέστες, διασώστες, αστυνομικούς κ.λπ. σε συνθήκες που μπορεί το δίκτυο ασυρμάτων τους να μην λειτουργεί η να έχει μειωμένη απόδοση, π.χ. σε κάποιο φαράγγι ή χαράδρα. Παρέχοντας τους ταυτόχρονα εικόνα της περιοχής που κινούνται. Ακόμη, ένα MQ-9B μπορεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να δράσει ως κόμβος κινητής τηλεφωνίας σε μια περιοχή, αν μια φυσική καταστροφή έχει ξηλώσει το δίκτυο στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση το μη επανδρωμένο περιφέρεται πάνω από την πληγείσα περιοχή, προσφέροντας για πολλές ώρες υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας στους πληγέντες και τα συνεργεία διάσωσης.
Τέτοιες δράσεις το MQ-9B έχει ήδη αναλάβει σε υπηρεσία π.χ. με τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικανικής Αεροπορίας, με τη Βρετανική Αεροπορία, την Ιαπωνική Ακτοφυλακή, και το Ινδικό Ναυτικό.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα του MQ-9Β σε τέτοιες καταστάσεις είναι η δεδομένη συμβατότητα του με τις πολιτικές πτήσεις που γίνονται στην περιοχή. Καθώς το αεροσκάφος έχει ενσωματωμένο σύστημα αποφυγής εναέριων συγκρούσεων και ήδη έχει πιστοποιηθεί για πολιτικές πτήσεις από την αμερικανική FAA και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, χωρίς την ειδική άδεια που απαιτούσαν παλαιότερα μοντέλα. Τα οποία χρειάζονταν ή συνοδεία από επανδρωμένο αεροσκάφος, ή καθορισμό ειδικού αεροδιαδρόμου για την κίνηση τους.
MQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην Ανατολική Μεσόγειο
Πέρα από τον πολιτικό τομέα βέβαια, το MQ-9B έχει μεγάλο ιστορικό δράσης σε στρατιωτικές αποστολές, όπως παροχή κάλυψης πλοίων επιφανείας, κρούση επιφανείας αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ σε διεθνείς ασκήσεις υπάρχουν περιπτώσεις που τέτοια μη επανδρωμένα, αποσπάστηκαν για να βοηθήσουν σε κλήσεις πολιτικών υπηρεσιών, π.χ. σε μια θαλάσσια διάσωση. Κάτι που δείχνει και την ευελιξία του μέσου και την προσαρμοστικότητα του. Στοιχεία, δηλαδή, που αν ενταχθεί σε ελληνική υπηρεσία, μπορεί να χρησιμεύσουν και στη χώρα μας: που αντιμετωπίζει μεγάλη ποικιλία αμυντικών προκλήσεων αλλά και σημαντικές ανάγκες σε πολιτική προστασία.
1η δημοσίευση 23/1/2024