22.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣMQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην...

MQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην Ανατολική Μεσόγειο

- Advertisement -

Τα γεγονότα του 2020 ήταν μια υπενθύμιση, πως έθνη υπό απειλή όπως η Ελλάδα, είναι κρίσιμο να ενισχύσουν την τακτική και στρατηγική τους πληροφόρηση, μέσω επιτήρησης και αναγνώρισης σε κάθε σημείο της επικράτειας, αλλά και της ΑΟΖ τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με το τι συμβαίνει σε κρίσιμους γεωγραφικά τομείς, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν και, εάν είναι απαραίτητο, να δράσουν (πολιτικά ή/και στρατιωτικά). Σκεφτείτε ότι το 2020 η Πολεμική Αεροπορία αναγκαζόταν να “σηκώνει” F-16D από την 115ΠΜ με ατρακτίδιο DB-110 για να υπάρχει εικόνα του τι συνέβαινε στις εσχατιές των συνόρων μας.

ΑΝΑΛΥΣΗ: MQ-9B, ο “φύλακας-άγγελος” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ένα σύστημα που ικανοποιεί αυτή την ανάγκη είναι το MQ-9B SkyGuardian/SeaGuardian, ένα εξελιγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατασκευάζεται από την αμερικανική General Atomics Aeronautical Systems, με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ενώ είναι απόγονος των γνωστών Reaper.

Το MQ-9B είναι χωρίς καμία αμφιβολία, το πιο προηγμένο στην κατηγορία του στον κόσμο, σε υπηρεσία, ή λίγο πριν μπει σε υπηρεσία, με τις αμερικανική, βρετανική, βελγική, ιαπωνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο, μεσαίου υψομέτρου ελικοφόρο που μπορεί να πετάξει για έως και 40 ώρες συνεχώς. Αν η ΠΑ επιθυμεί να έχει τέτοιες δυνατότητες, δεν είχε άλλη επιλογή οπότε σωστά αποφασίστηκε η αγορά του. Ας δούμε το γιατί.

Sky Guardian, “θάνατος από ψηλά” – ξεκίνησαν οι δοκιμές του βελτιωμένου MQ-9B παραγωγής

Καταρχάς το MQ-9B μπορεί να “δει” σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και καιρού, μέσα από σύννεφα, καπνό ή ομίχλη μέσω συνθετικού ραντάρ και πυργίσκου ηλεκτροοπτικών.  Μπορεί επίσης να μεταφέρει μια σειρά ωφέλιμων φορτίων για πολλές διαφορετικές αποστολές. Από επισκόπηση, θαλάσσια και επίγεια επιτήρηση και έλεγχο συνόρων, διάσωση, συντονισμό λιμενικών σκαφών, αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών, έως στοχοποίηση εχθρικού στόλου, κυνήγι υποβρυχίων, και πολλά ακόμη.

Το αεροσκάφος λειτουργεί από πλήρωμα δύο ή τριών ατόμων (στο έδαφος), συμπεριλαμβανομένου ενός πιλότου και ενός αξιωματικού πληροφοριών ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλα στελέχη υπηρεσιών (π.χ. από την Πολιτική Προστασία, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική). Ο επίγειος σταθμός  ελέγχου μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε (και σε θωρακισμένο ασφαλή χώρο), ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα από το σημείο όπου κινείται το MQ-9B, καθώς η επικοινωνία με το αεροσκάφος είναι κυρίως δορυφορική ενώ υπάρχει και η εναλλακτική μέσω επίγειας εκπομπής ραδιοσήματος.

Οπλισμένα drones MQ-9B για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

Αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος μπορεί να πετάξει τις πολύωρες αποστολές του χωρίς τα ανθρώπινα πληρώματά του να κουραστούν και να έχουν μείωση της απόδοσής τους, αλλάζοντας βάρδιες τακτικά. Έτσι μια μοίρα MQ-9B με 2 έως 4 αεροσκάφη έχει την ικανότητα να εναλλάσει πληρώματα και αεροσκάφη συνεχώς, διασφαλίζοντας την συνεχή 24η κάλυψη μιας περιοχή ενδιαφέροντος για πολλές μέρες αν χρειαστεί, χωρίς καμμία διακοπή.

MQ-9 Sea Guardian στη Λάρισα, το Video!!!

Σε ότι αφορά την αξιοπιστία, σημειώνουμε πως η οικογένεια αεροσκαφών του MQ-9B έχει περισσότερες από 7 εκατομμύρια ώρες πτήσης, καταγράφοντας υψηλότατα ποσοστά διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας, σε διεθνές επίπεδο. Το MQ-9A Reaper που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και από άλλα κράτη είναι ικανό να εκτελεί αποστολές περισσότερο από το 90% του χρόνου υπηρεσίας του. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατιωτικές και κυβερνητικές αρχές δεν έχουν μόνο ένα σύστημα που πετά, αλλά ένα σύστημα που πολύ σπάνια θα καθηλωθεί στο έδαφος.

Πιστοποίηση του MQ-9 για μεταφορά 8 πυραύλων AGM-114 Hellfire!

Το MQ-9B έχει επίσης ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Διαθέτει σύστημα ανίχνευσης και αποφυγής σύγκρουσης εν πτήση, που του επιτρέπει να πιστοποιείται να πετά ως κάθε άλλο αεροσκάφος πολιτικής αεροπορίας.

Άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δημιουργούν άβολες “καταστάσεις” σε ότι αφορά την συμβατότητα τους με την πολιτική αεροπορία, οπότε είτε αναζητούν συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους με ειδικά σχέδια πτήσης, είτε δεσμεύουν κάποιους για να βεβαιωθεί η ασφαλής πορεία τους, ή ακόμη απαιτούν σε κάποια σκέλη πτήσης την συνοδεία από επανδρωμένα αεροσκάφη. Το MQ-9B δεν τα χρειάζεται όλα αυτά, μειώνοντας το κόστος χρήσης του αλλά και αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ευελιξία.

MQ-9 Reaper για την Ελλάδα; Η ΠΑ δοκιμάζει το προηγμένο UAV σε ελληνική “διαμόρφωση” στη Λάρισα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ!

Ως εκ τούτου, το MQ-9B είναι για την Ελλάδα ένα απίστευτα ευέλικτο σύστημα για την ασφάλεια των συνόρων, την ασφάλεια στη θάλασσα, την πυρόσβεση και άλλες αποστολές.

Πακέτο υποστήριξης για τα ισπανικά MQ-9A Block 5, «έλεγχος τιμών»

Το MQ-9B έχει επίσης κορυφαίες στρατιωτικές εφαρμογές. Το ραντάρ σταθερού διαφράγματος και άλλοι προηγμένοι αισθητήρες σημαίνουν ότι μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις και πέρα από τα σύνορα, από το συμμαχικό ή διεθνή εναέριο χώρο.

Εξομοιωτής πτήσης για MQ-9 Reaper (U.S. Air Force photo by Lt. Col. Kenneth Degon/Released)

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν χρειαστεί, μπορεί να μεταφέρει και σειρά από κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου βεληνεκούς (δεν θα το αναλύσουμε περισσότερο εδώ), για αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία αποστολών και στόχων, σε ξηρά και θάλασσα.

Μερικά από τα φορτία αποστολής που μπορεί να μεταφερθούν, από ραντάρ, ηλεκτρονικού πολέμου, τηλεπικοινωνιών, αυτοπροστασίας, διανομής υποπυρομαχικών και ηχοσημαντήρων

Για την Ελλάδα έχει όμως ιδιαίτερη σημασία η ικανότητα του σε θαλάσσιες αποστολές. Έτσι το αεροσκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης 360 μοιρών, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να έχει αποδείξει σε αρκετές ασκήσεις πως τα MQ-9 μπορούν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την “αντίληψη” ενός Στόλου που επιχειρεί σε μεγάλη έκταση ανοιχτής θάλασσας. Στην περίπτωση μας προφανώς μιλάμε για την Ανατολική Μεσόγειο.

General Atomics: «Εντυπωσιακή η επίδειξη των δυνατοτήτων του MQ-9 στην Ελλάδα»

Κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι και η ενίσχυση της αξίας της χώρας μας εντός ΝΑΤΟ, καθώς παρόμοια συστήματα (και της ίδιας οικογένειας) ήδη χρησιμοποιούνται από συμμάχους. Οπότε η πολυεθνική συνεργασία και η κοινή εκπαίδευση βελτιώνονται σημαντικά όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, τονίζουμε πως το MQ-9B θα επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις όπως αυτές του 2020, αποτρέποντας τον αιφνιδιασμό, παρέχοντας έγκαιρη ειδοποίηση και στη συνέχεια ψηλής ποιότητας πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση σε πρωτόγνωρα για εμάς επίπεδα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

85 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
85 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και...

32
Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Μαΐου 1919: Πόντος, ημέρα μνήμης για τη...

0
Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε οργανωθεί από νεαρή ηλικία στο κίνημα των Νεοτούρκων, μια φράξια στρατιωτικών του οθωμανικού στρατού με εθνικιστική ατζέντα που εξελίχθηκε με...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...

Oι Red Arrows μάγεψαν στο Φλοίσβο – βίντεο και φωτό

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, με πρωτοβουλία της Πολεμικής Αεροπορίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, έγινε μια εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη του...

Ο ΑΓΕΣ στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού...