Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ παρέτεινε χθες Τρίτη για άλλον έναν μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο «πόλεμος» του οποίου εναντίον των συμμοριών, ή «μάρας», έχει οδηγήσει σε πάνω από 64.000 συλλήψεις και προφυλακίσεις.
Η παράταση, που ενέκριναν 67 μέλη του Κογκρέσου από τα 84, είναι η 11η κατά σειρά από τον Μάρτιο του 2022.
«Η χώρα ήδη άλλαξε», «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» και η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στα «αποτελέσματα που επιτύχαμε στους δρόμους», σχολίασε ο πρόεδρος της σαλβαδοριανής εθνικής αντιπροσωπείας Ερνέστο Κάστρο. «Θα απαλλαγούμε απ’ όλα τα μέλη συμμοριών», διαβεβαίωσε.
Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, ο «πόλεμος» κατά των συμμοριών έχει οδηγήσει σε 64.111 συλλήψεις.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο πάντως έκανε γνωστό πως από το σύνολο των συλληφθέντων και προφυλακισθέντων αφότου επιβλήθηκε η κατάσταση εξαίρεσης, 3.745 άνθρωποι «αποφυλακίστηκαν», καθώς δεν τους βάραινε καμιά κατηγορία.
Η κατάσταση εξαίρεσης, που επικρίνεται έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει ιδίως συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Επιβλήθηκε αρχικά στα τέλη του Μαρτίου του 2022, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε σε «μαρέρος», μέλη των συμμοριών που κατατρομοκρατούν τους πολίτες του Σαλβαδόρ και γειτονικών χωρών της κεντρικής Αμερικής.
Πρόσφατα η κυβέρνηση εγκαινίασε φυλακή γιγαντιαίων διαστάσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σε απομονωμένη αγροτική περιοχή κοντά στην Τεκολούκα, 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, όπου θα φυλακιστούν 40.000 μέλη των συμμοριών.
Ο πρόεδρος Μπουκέλε τόνισε χθες Τρίτη μέσω Twitter πως αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2019, έχουν πλέον συμπληρωθεί «300 ημέρες χωρίς καμιά δολοφονία».
Η κυβέρνησή του αποδίδει το επίτευγμα αυτό στην «αποτελεσματικότητα» του σχεδίου του σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε.