Σε μία κίνηση η οποία έχει προφανή σκοπό να πιέσει περαιτέρω Σουηδία και Φιλανδία, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκριθεί και από το τουρκικό κοινοβούλιο…
Στην ουσία ο τούρκος πρόεδρος θέλει να στείλει το μήνυμα για την ύπαρξη ενός plan b στην περίπτωση που κατά τον ίδιο οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε… Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Κατά τα άλλα, ο κ. Ερντογάν μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη βρήκε τον παλιό, … κακό του εαυτό, προκαλώντας ευθέως την ελληνική πλευρά και τον έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας σε δηλώσεις του πως δεν θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη αν δεν “συνέλθει”.
Τί φοβάται ο Ερντογάν
Ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Μαδρίτη – η οποία επετεύχθη μετά από ισχυρές πιέσεις που άσκησαν οι μεγάλοι διεθνείς “παίκτες” – ο τούρκος πρόεδρος φοβάται ότι Στοκχόλμη και Όσλο θα βρουν τον τρόπο να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, καταφεύγοντας σε νομικές ερμηνείες και αξιοποιώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς των χωρών τους, οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα.
Και όντως αυτοί οι φόβοι φαίνεται να επιβεβαιώνονται καθώς στις πιέσεις Ερντογάν για έκδοση “73 τρομοκρατών” από τη Σουηδία, η Στοκχόλμη απάντησε ότι αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση, οι σουηδικές αρχές επισημαίνουν ότι γι αυτά τα ζητήματα αποφασίζει η δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη», ένα ξεκάθαρο “καρφί” για τη λειτουργία των δικαστηρίων στην Τουρκία
«Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτή δήλωσή του.
«Πρόσωπα που δεν έχουν σουηδική υπηκοότητα μπορεί να εκδοθούν κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, αλλά μόνο εάν αυτό συμμορφώνεται προς τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης» σημειώνεται στην ίδια δήλωση.
Η φινλανδική πλευρά μέχρι στιγμής κινείται σε πιο ήπιους τόνους, κάτι που ομολογουμένως έκανε από την αρχή αυτής της κρίσης. Δείχνει μεγαλύτερη υποχωρητικότητα στις απειλές του Ερντογάν και δείχνει να ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική.
Πάντως όπως όλα δείχνουν, ο Ερντογάν δεν νοιώθει καθόλου σίγουρος για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους εχθρούς της Άγκυρας. Αντιθέτως, είναι πιθανό οι δύο υπό ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ να ακολουθήσουν μια παρελκυστική πολιτική το επόμενο διάστημα, δίνοντας ελάχιστα από αυτά που ζητάει η Άγκυρα.
Τί μένει οπότε στον τούρκο πρόεδρο; Προφανώς η συνάντηση την οποία εναγωνίως επιθυμούσε με τον αμερικανό πρόεδρο και τελικά την πήρε. Μαζί με μερικά – σφιγμένα – χαμόγελα και τους μάλλον αμήχανους χαριεντισμούς με τον -ενοχλημένο από τις χειρονομίες Ερντογάν – Μπόρις Τζόνσον.
Μπορεί η αναφορά Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 να του έδωσε κάτι για να το “πουλήσει” στο εσωτερικό της χώρας ως νίκη, αλλά και αυτή η περίπτωση μόνο ανέφελα δεν φαίνεται ότι θα εξελιχτεί, καθώς το κλίμα στο Κογκρέσο αυτή τη στιγμή μόνο θετικό δεν είναι και οι σχετικές διαπραγματεύσεις ίσως κρατήσουν για καιρό.
Καιρό που ο Ερντογάν δεν έχει με τις εκλογές να πλησιάζουν, την οικονομία να παραπέει, τη δημοτικότητα του να πέφτει και την αντιπολίτευση να τον σφυροκοπά διαρκώς, διακρίνοντας ότι πλέον βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
Ελληνοαμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν τη στήριξη Μπάιντεν στην πώληση F-16 στην Τουρκία