H απόφαση του US Navy για την επιλογή της ιταλικής FREMM, Bergamini Class, σαν το νικητή του διαγωνισμού FFG(X) δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μια προσεκτική ανάγνωση των υποψήφιων σχεδίων θα μπορούσε να αποκαλύψει πως οι Ιταλοί είχαν το πλέον “σωστό” και ισορροπημένο σχέδιο, ή μάλλον το σχέδιο στα “μέτρα” του διαγωνισμού και πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμεί το USN.
Oi Ισπανοί έχουν ένα μάλλον παρωχημένο πλοίο, ενώ οι Αυστραλοί ήρθαν με ένα σχέδιο προηγμένο μεν, αλλά αρκετά ακριβό δε. Οι Ιταλοί ήρθαν διαβασμένοι, έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές σε ένα ήδη εξαιρετικό σχέδιο, με μεγάλη επιτυχία ήδη και εξαγωγές σε αρκετές χώρες, ενώ όλο το πλοίο ήταν πολύ κοντά στις αμερικανικές ανάγκες. Η FREMM από μόνη της είναι ένα μικρό αντιτορπιλικό, ενώ στην ιταλική έκδοση (και αμερικανική) το προωστήριο σκεύος έχει πολλά κοινά με τα όσα ξέρουν οι Αμερικανοί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Έτσι, γεννιέται ένα ερώτημα σε πρώτη φάση. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ενδιαφερθεί για τις δυο ιταλικές FREMM που ήταν διαθέσιμες προς πώληση; Γιατί έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση δυο πλοία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σχετικά γρήγορα το ΠΝ κατέληξαν στην Αίγυπτο; Τι σημαίνει αυτό, πως τα πλοία δεν θα μπορούσαν να έρθουν με G2G συμφωνία όπως οι Belh@rra;
Τώρα, καθώς οι δυο ιταλικές φρεγάτες είναι παρελθόν, έχουμε κάτι εξαιρετικά “χειροπιαστό” στα χέρια μας. Οι ΗΠΑ, έχουν πλέον “Νέα Φρεγάτα”, ένα πλοίο ικανότερο από τις LCS (με τον πραγματικά “αστείο” οπλισμό) αλλά μικρότερο και φθηνότερο από τα παντοδύναμα Arleigh Burke. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια παραδοχή πως το πείραμα των LCS ήταν ενδιαφέρον, αλλά μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Η FFG(X) είναι το προσωρινό όνομα για μια κλάση σκαφών που μάλλον δεν θα περιοριστεί στα 10 ή 20 σκάφη, αλλά αργά και σταθερά θα αποκτήσουν το δικό τους ρόλο στους ωκεανούς και θάλασσες του πλανήτη. Σύντομα θα τα δούμε να παίξουν το ρόλο που κάποτε έπαιζαν οι O.H.Perry, και φυσικά, είτε δεν μπορούν να παίξουν τα LCS, είτε είναι πολύ κοστοβόρο να παίξουν τα ΑΒ. Κάπου εδώ να πούμε πως οι FFG(X) δεν θα έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τις FFG(X).
Η Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο
Το USN έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τις FFG(X) αν και γενικά τα αμυντικά προγράμματα δεν φημίζονται για τις δυνατότητες που έχουν να παραμένουν εντός των ορίων του αρχικού προϋπολογισμού. Στις FFG(X) όμως υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο, δεν μιλάμε για ένα πλοίο με τεχνολογίες που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά, αλλά για ένα υπαρκτό πλοίο, που θα κατασκευαστεί σε μια τροποποιημένη έκδοση.
Οι φίλοι θα θυμούνται πως πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει για τη διαθεσιμότητα 2 ιταλικών φρεγατών FREMM, που τελικά κατέληξαν στην Αίγυπτο. Τα πλοία είχαν ήδη προσφερθεί στη Βραζιλία, σε μια εξαιρετική συμφωνία που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να μας είχε “αφυπνίσει”. Ως συνήθως όμως, και αυτά τα πλοία “πέρασαν” από μπροστά μας, χωρίς άλλη ελληνική αντίδραση.
Είναι κοινό μυστικό πως το θέμα FFG(X) έχει συζητηθεί σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Αμερικανοί επιτελείς έχουν προτείνει την εξέταση του αμερικανικού σχεδίου, καθώς το κόστος του, για την ισχύ πυρός που θα έχει, θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η FFG(X) είναι ένα πλοίο κατά πολύ ανώτερο της LCS, και συγκρίσιμο σε ισχύ με τις Type 26. Ενώ φυσικά δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με τις Belh@rra τεχνολογικά, αν εξαιρέσει κανείς το μεγαλύτερο εκτόπισμα των FFG(X).
Το ενδεχόμενο απόκτησης της FFG(X) δεν είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί από το ΠΝ στις αναλύσεις του. Το θέμα είναι πως μέχρι και πριν λίγες ώρες, οι ΗΠΑ δεν είχαν κάποιο σχέδια, αλλά σχέδια, ενώ το όλο πρόγραμμα δεν ήταν καν “σίγουρο”. Είχαμε μόνο υποψήφιους διαγωνιζόμενους, που μάλιστα συνέχιζαν να “κονταροχτυπιούνται” πριν ανακηρυχτεί ο νικητής. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά το USN δεν επέλεξε δυο σχέδια, αλλά ένα.
ThinkOfTheBox: Belh@rra ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;
Το πλοίο μοιάζει ιδανικό για την Ελλάδα, παρά το μεγάλο του μέγεθος. Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το ΠΝ προτιμά αμερικανικά όπλα για τις νέα του πλοία, όποια κι αν είναι αυτά. H “περιπέτεια” με τις Adelaide έδειξε πως στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών του ΓΕΝ είναι ο SM-2, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στενή σχέση που έχει η χώρα μας με τον ESSM.
Το πλοίο, αν αποκτηθεί, θα μπορούσε να ήταν μια από τις καλύτερες λύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Πολύ πιο σύγχρονο και με πολύ χαμηλότερες ανάγκες συντήρησης και επάνδρωσης σε σχέση με τα Arleigh Burke, θα μπορούσε να κάνει όλα όσα θέλει το ΠΝ, και το σημαντικότερο, να προσφέρει αυτό το “κάτι” που χρειάζεται το Ναυτικό για να αποκτήσει, μια και καλή την ποιοτική υπεροχή.
Το σημαντικότερο όμως είναι, πως το USN θα ήθελε πάρα πολύ, με την “πρώτη”, να δείξει πως η FFG(X) δεν θα είναι απλά ένα “αμερικανικό” πλοίο, αλλά το επιλέγουν και συμμαχικά ναυτικά. Μια Ελλάδα με FFG(X), με ένα ΠΝ με δυνατότητα υποστήριξης πλοίων σαν την FFG(X) θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη από πολλές απόψεις.
Μια “μακροχρόνια” παραγγελία πλοίων από την Ελλάδα, εκτός του ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, θα έριχνε ακόμη περισσότερο το κόστος για ΗΠΑ και Ελλάδα, ενώ θα προέτρεπε κι άλλα ναυτικά να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ. Βέβαια, θα πρέπει να αποδεχτούμε πως η Ελλάδα θα παραλάβει πλοία μετά το 2026. Αλλά ούτως ή άλλως, περίπου εκείνη την περίοδο θα μπορούσαμε να παραλάβουμε κάθε νέο πλοίο, ακόμη και τις Belh@rra.
Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga
Είναι σχεδόν βέβαια, πως μια “πρόσδεση” στο άρμα των ΗΠΑ και του USN θα ήταν πλέον η άρση του τελευταίου εμποδίου στην παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τα αμερικανικά αποθέματα, ή έστω Ticonderoga, που θα αποσύρονταν μετά από μια δεκαετία ή και περισσότερο, όταν θα έμπαιναν σε υπηρεσία όλες οι ελληνικές FFG(X).
Μια επιστροφή των αμερικανικών πιέσεων και “προσφορών”, προκειμένου η Ελλάδα να ξεχάσει εντελώς την υπόθεση των γαλλικών πλοίων, και να σκεφτεί “αμερικάνικα”. Άλλωστε οι καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβολαίων με τους Γάλλους, δείχνει πως κάτι άλλο παρά έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα, χρηματοδοτικά ή εξοπλισμού.
Το θέμα της κλάσης FFG(X) είναι μεγάλο, και θα επανέλθουμε. Θα θέλαμε να σας πούμε ετοιμάζουμε ένα άρθρο για το νέο πλοίο του USN! Μείνετε συντονισμένοι!