Το τραγικό ατύχημα στο ρωσικό ερευνητικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο AS-12 «Losharik» πριν μερικούς μήνες, έφερε στην επιφάνεια μνήμες από μία σειρά ατυχημάτων που έχουν συμβεί σε υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού τα τελευταία χρόνια αφήνοντας μίας εξαιρετικά δυσμενή εικόνα για το επίπεδο εκπαίδευσης, τήρησης πρωτοκόλλων ασφαλείας και τελικά και ποιότητας κατασκευής.
Στο πιο πρόσφατο ατύχημα, έχασαν την ζωή τους 14 μέλη του πληρώματος, Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο ατύχημα σε υποβρύχιο από το 2008. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα των πιο σημαντικών ατυχημάτων και που αφορούν ρωσικά υποβρύχια.
Κ-141, 12 Αυγούστου 2000
Το πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο Kursk (κλάση Oscar II) βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς κατά την διάρκεια μεγάλης ναυτικής άσκησης εξαιτίας μιας έκρηξης στην αίθουσα τορπιλών, σκοτώνοντας και τα 118 μέλη του πληρώματος, κάποιους ακαριαία, τους υπόλοιπους από έλλειψη οξυγόνου μετά από μέρες.
Σαν σήμερα η τραγική απώλεια του Κουρσκ με 118 νεκρούς (βίντεο)
Κ-159, 30 Αυγούστου 2003
Εννέα μέλη πληρώματος πεθαίνουν όταν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-159 (κλάση November) βυθίζεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Το K-159 ήταν σε διαδικασία ρυμούλκησης σε ένα ναύσταθμό όπου θα του γινόταν αφαίρεση των πυρηνικών του αντιδραστήρων, όταν ξέσπασε μια καταιγίδα.
AS-28, 7 Αυγούστου 2005
Στελέχη του Βρετανικού Ναυτικού με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας βοήθησαν στη διάσωση επτά Ρώσων ναυτικών από ένα υποβρύχιο στα ανοικτά των ακτών της Καμτσάτκα. Το ρωσικό υποβρύχιο είχε παγιδευτεί για τρεις ημέρες σε δίχτυα αλιείας και καλώδια και εξαντλούνταν τα αποθέματα οξυγόνου του. Κατά τραγική ειρωνεία, επρόκειτο για υποβρύχιο διάσωσης υποβρυχίων.
Β-414, 7 Σεπτεμβρίου 2006
Μια πυρκαγιά στο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο Daniil Moskovskiy (κλάση Viktor III) στη Θάλασσα του Μπάρεντς σκοτώνει δύο μέλη του πληρώματος. Η φωτιά ξέσπασε σε μια αίθουσα μηχανοστάσιου.
K-152, 8 Νοεμβρίου 2008
Στο πλέον θανατηφόρο ατύχημα σε υποβρύχιο μετά το Kursk, 20 Ρώσοι ναυτικοί και εργάτες ναυπηγείου σκοτώνονται πάνω στο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο K-152 Nerpa (κλάση Akula) όταν το σύστημα πυρόσβεσης ενεργοποιείται τυχαία, προκαλώντας ασφυξία. Ακόμα 20 και πλέον μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.
Κ-84, 29 Δεκεμβρίου 2011
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίζονται όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Yekaterinburg (κλάση Delta IV) ενώ βρισκόταν δεξαμενισμένο σε ναυπηγείο. Η πυρκαγιά μαινόταν για εννέα ώρες, με τις φλόγες να φτάνουν τα 10 μέτρα ύψος.
Κ-150, 16 Σεπτεμβρίου 2013
Η Ρωσία αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι 15 ναυτικοί τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Tomsk (κλάση Oscar II) ενώ βρισκόταν σε ναυπηγείο στην πόλη Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολής.
Κ-266, 7 Απριλίου 2015
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Oryol (κλάση Oscar II) πιάνει φωτιά κατά τη διάρκεια επισκευών σε δεξαμενή λιμάνι στο ναυπηγείο Severodvinsk στη βόρεια Ρωσία. Δεν υπήρξαν θύματα σ’ αυτήν την περίπτωση, τουλάχιστον δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο.
K-173, 29 Απριλίου 2016
Το Krasnoyarsk, αποσυρόμενο πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο (κλάση Oscar) πιάνει φωτιά κατά την αποσυναρμολόγηση στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Κι εδώ δεν υπάρχουν αναφορές τραυματισμών.
Τα παραπάνω συμβάντα είναι τα κυριότερα στην μετά Ψυχρού Πολέμου εποχή επί Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προφανώς χρειάζεται ξεχωριστό άρθρο για την σταχυολόγηση των αντίστοιχων συμβάντων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και της ΕΣΣΔ.
Το πρώτο σοβιετικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (AKA K-19: the widowmaker)