Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής των Ιαπώνων, η βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ παραδίδεται. Οι Ιάπωνες εισέβαλαν στο συγκεκριμένο στρατηγικό σύμπλεγμα νήσων την επομένη της επίθεσής τους στο Περλ Χάρμπορ, ως μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας-σοκ για να καταβάλλουν όσους περισσότερους εχθρικούς στόχους μπορούσαν, πριν οι αντίπαλοί τους αναλάβουν από τον αιφνιδιασμό. Απέναντί τους αμυνόταν μια μικτή δύναμη απο Βρετανούς, Καναδούς και Ινδούς μαζί με την πρόσφατα συγκροτημένη εθελοντική δύναμη αυτοάμυνας.
Βρισκόμαστε στα 1941. Σαράντα περίπου χρόνια πριν, στα 1902, η Ιαπωνία ήταν ο μεγαλύτερος και πλέον ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος της Βρετανίας στην ανατολική Ασία. Τότε, βέβαια, η Κίνα ήταν ένας οπισθοδρομικός γίγαντας και οι Βρετανοί νοιάζονταν περισσότερο για την αναχαίτιση της επεκτατικότητας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος του 1904-1905 και οι συντριπτικές ιαπωνικές νίκες στη θάλασσα έθεσαν οριστικά τέρμα στις ρωσικές φιλοδοξίες, αλλά άνοιξαν μια πόρτα που δεν θα έκλεινε εύκολα. Στα επόμενα χρόνια, η Ιαπωνία επεκτάθηκε στην Κορέα και λίγο αργότερα στην Κινεζική Μαντζουρία και Μογγολία, ενώ οι ορέξεις της δεν είχαν όριο.
Το 1921, η Βρετανοϊαπωνική Συμμαχία τερματίστηκε, ενώ η Ιαπωνία καταλάμβανε μεγάλες περιοχές της Κίνας. Το 1938, οι Ιάπωνες κατέλαβαν εκτάσεις λιγότερο από 24 χλμ. μακρυά από το στρατηγικό λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, που ανήκε στο βρετανικό στέμμα. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία υποστήριζε την εθνικιστική Κίνα του πολεμάρχου και δικτάτορα Τσιανγκ Κάι Σεκ, στον οποίο παρέδιδε τεράστιες ποσότητες πολεμοφοδίων για τις μάχες του κατά των Ιαπώνων. Υπολογίζεται πως το 40% των εφοδίων αυτών περνούσε μέσα από το Χονγκ Κονγκ, καθώς η Ιαπωνία είχε καταλάβει τα άλλα μεγάλα κινεζικά λιμάνια.
Η συνέχεια στο Military History