Σε μια πράξη πολιτικής σκοπιμότητας και στρατηγικού κυνισμού, ο Τσώρτσιλ διατάσσει τον βρετανικό στόλο να καταστρέψει τον γαλλικό της Μεσογείου, μέσα στα αγκυροβόλιά του στη Βόρειο Αφρική.
Με την κατάληψη της Γαλλίας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία, τα περισσότερα πλοία του στόλου κατέφυγαν στο ναύσταθμο του Μερς ελ Κεμπίρ (Mers-el-Kébir) στο Οράν της Γαλλικής Αλγερίας. Ο Γαλλικός στόλος ήταν ισχυρός, η δεύτερη ναυτική δύναμη στην κρίσιμη φλέβα ανεφοδιασμού της Μεσογείου (με 1η τη Βρετανία και 3η τη Ιταλία) με ναυστάθμους στη ΒΔ. Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Η συνθηκολόγηση του στρατάρχη Πεταίν με τον Άξονα, θα επέφερε την αλλαγή στρατοπέδου της Γαλλίας, θέτοντας τους Βρετανούς σε μειονεκτική θέση στη θάλασσα. Με τα γαλλικά λιμάνια του Ατλαντικού σε γερμανικά χέρια, ο βρετανικός στόλος όφειλε να δώσει έναν πολυμέτωπο αγώνα, εναντίον των γερμανικών πλοίων και υποβρυχίων στον Ατλαντικό, να περιορίσει τον ιταλικό στόλο στη Μεσόγειο και να διατηρήσει ανοιχτές τις ζωτικές διόδους ανεφοδιασμού από την Αμερική και την Ασία. Οπότε οι διαθέσιμες δυνάμεις του δεν επαρκούσαν για να κάνει αποκλεισμό στους γαλλικούς ναυστάθμους στην Αφρική, μέχρι οι εκεί αρχές αποφασίσουν με ποιά πλευρά θα πολεμούσαν.
Η συνέχεια στο Military History