Σε συνέντευξη του, στο “Φιλελεύθερο”, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην απόφαση να προχωρήσει η αναβάθμιση των δύο βάσεων, της ναυτικής στο Μαρί και της αεροπορικής στην Πάφο, οι οποίες θα μπορεί να προσφέρουν και διευκολύνσεις σε ξένες χώρες. Συγκεκριμένα λέει τα εξής:
Στους Αμερικάνους, τελικά, θα δοθεί βάση επί κυπριακού εδάφους;
Έχουμε αποφασίσει μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουμε εκείνα που θεωρούμε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι ξένοι εκείνο που βλέπουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική μας θέση. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της βάσης στο Μαρί και την αναβάθμιση της βάσης στην Πάφο.
Έχω ενώπιον μου σημείωμα που λέει για κόστος 14,7 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο υλοποίησης 18 μήνες. Συζητήσαμε με τους Αμερικάνους οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Και το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση. Ήρθαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, τους συνάντησα κι εγώ στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», συναντήθηκα με Αμερικανούς στρατιωτικούς και χαίρομαι γιατί στις αναφορές τους για τη συνεργασία με την Εθνική Φρουρά αναφέρθηκαν στον επαγγελματισμό των στελεχών της δύναμης. Είτε μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι είτε όχι. η βάση «Α. Παπανδρέου» θα αναβαθμιστεί. Οι Αμερικάνοι έχουν δείξει ενδιαφέρον. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ με έχει ενημερώσει ότι εντός Ιανουαρίου θα έρθουν ειδικοί, τεχνοκράτες που ασχολούνται με αεροπορικές βάσεις. Θέλουμε να μας πουν κι εκείνοι την άποψη τους για τις υποδομές της βάσης.
Η εμπλοκή τους σε ποιο βαθμό θα είναι;
Η εμπλοκή τους θα είναι είτε με τεχνική βοήθεια, είτε με οικονομική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση η βάση θα συνεχίσει να είναι μια βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τη ναυτική βάση, μιλώ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίλησα πάλι πρόσφατα, για οικονομική συνεισφορά της ΕΕ μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει η Ένωση έτσι ώστε η βάση να μπορεί να φιλοξενεί οποιοδήποτε πλοίο από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα είναι βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Και οι δύο θα είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε βάση σε οποιοδήποτε άλλο.
Οι οποίες θα παρέχουν διευκολύνσεις σε οποιοδήποτε κράτος ή μόνο στους δυτικούς;
Ανάλογα, αν είναι για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Να υπενθυμίσω ότι την περίοδο της κρίσης είχαν χρησιμοποιηθεί τα λιμάνια μας από την Κίνα προκειμένου να απομακρυνθούν δύο χιλιάδες Κινέζοι από την περιοχή. Δεν έχουμε αρνηθεί σε οποιονδήποτε για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν τίθεται θέμα να αρνηθούμε. Είναι όλα αυτά που αναδεικνύουν τη χώρα μας, να τα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Είχε μέρα στη βάση «Α. Παπανδρέου» που δεν μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε κόσμο και αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε κι έκαναν άλλες επιλογές. Δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται και οι δικοί μας. Όσον αφορά τις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές, έχουμε στείλει τέσσερα ονόματα ενδιαφερομένων. Σύντομα θα έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με τη στρατιωτική μας συνεργασία, πριν από τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν.
Γι’ όλα αυτά σας κατηγορούν ότι μετατρέπετε την Κύπρο σ’ ένα ορμητήριο των Αμερικανών.
– Ούτε ορμητήριο είμαστε, ούτε οτιδήποτε άλλο. Τώρα, σε σχέση με τη Συρία. Πήγαμε στις Βρυξέλλες, παρουσιάσαμε τη προσέγγιση, έγινε η συζήτηση. Ταυτόχρονα, όμως, ως Κυπριακή Δημοκρατία βάλαμε και δύο προτάσεις κάτω. Πρώτον, το 2012 η Κύπρος είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση της μονάδας που ασχολήθηκε με τα χημικά στη Συρία, και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό το ρόλο. Δεύτερον, υπάρχει θέμα αγνοουμένων στη Συρία, εμείς έχουμε την τεχνογνωσία , είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να βοηθήσουμε σ’ αυτό το θέμα.
Άρα, σιγά-σιγά πάμε προς το ΝΑΤΟ ή είναι νωρίς ακόμα;
Δεν είναι θέμα ΝΑΤΟ. Αν ήταν εφικτό να ενταχθούμε αύριο στο ΝΑΤΟ θα το κάναμε. Εξάλλου, αν με ρωτάτε από ιστορικής πλευράς, η Κύπρος έπρεπε να ήταν στο ΝΑΤΟ από το 1960. Ο λόγος γιατί δεν μπήκε δεν οφείλεται στην Τουρκία, οφείλεται σε άλλη χώρα η οποία ήθελε να διατηρήσει μόνη της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχε στην Κύπρο. Επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου, προσπαθούμε από πλευράς εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, αναδιοργάνωσης να εξασφαλίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα. Και όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνουμε και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Και της αγοράς εξοπλισμών;
Ναι, και της αγοράς εξοπλισμών. Είναι μέσα στις σκέψεις μας η αγορά αμερικανικών εξοπλισμών.
Η άμυνα κοστίζει. Οικονομικά η Κύπρος μπορεί να κάνει αυτά τα βήματα;
Ναι, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομίας μας, μας επιτρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό είναι σημαντική η οικονομία μας, γι’ αυτό είπα προηγουμένως όλους εκείνους τους εσωτερικούς παράγοντες που πρέπει να τους ενισχύσουμε. Γιατί επηρεάζουν και το Κυπριακό. Γιατί είσαι πολύ λιγότερο ευάλωτος και σε πιέσεις και στο να σε εκμεταλλευθούν.
Η συνέχεια στο philenews.com