Από την εκλογή του Προέδρου Ομπάμα το 2008, ο αριθμός των φορητών όπλων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκε, ενώ οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν. Αυτό δε σημαίνει πως έχουν αυξηθεί οι αγοραστές -το ποσοστό παραμένει ίδιο εδώ και δεκαετίες- αλλά πως ένας σχετικά μικρός αριθμός Αμερικανών, συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες όπλων. Το 3% του πληθυσμού των ΗΠΑ, κατέχει πάνω από το 50% των όπλων που έχουν πωληθεί νόμιμα στη χώρα. Το (εύλογο) ερώτημα είναι ποιοι αγοράζουν όπλα και για ποιο λόγο;
Στο Scientific American διαβάζουμε για μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι άνδρες κατά μέσο όρο κατέχουν διπλάσιο αριθμό όπλων από τις γυναίκες και συγκεκριμένα οι λευκοί άνδρες, που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο προφίλ πολιτών.
Πρόκειται για λευκούς άνδρες που αγωνιούν για τη προστασία της οικογένειάς του, είναι ανασφαλείς για την εργασία τους και διακατέχονται από ρατσιστικά αισθήματα. Τείνουν να είναι λιγότερο μορφωμένοι και θρησκευόμενοι (σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο βαθμός προσήλωσης στη πίστη είναι αντιστρόφως ανάλογος της επιθυμίας για κατοχή όπλου).
Σύμφωνα με τη κοινωνιολόγο Angela Stroud του Northland College που μελέτησε τις αιτήσεις για αγορά όπλου στο Τέξας μετά το 2008, διαπίστωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων αφορούσε λευκούς άνδρες που ήθελα να προστατευτούν, ειδικά από τη στιγμή που αποκτούσαν οικογένεια και παιδιά. Οι ίδιοι άνδρες φαίνεται να διακατέχονταν από ρατσιστικά κίνητρα, φοβούμενοι πως ο Ομπάμα θα ευνοούσε τις μειονότητες, κάτι που μπορούσε να απειλήσει την ιδιοκτησία και την οικογένειά τους.
Η ανωτέρω διαπίστωση επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες, όπως μια του 2013 από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διαπιστώθηκε πως οι διακατεχόμενοι από ρατσιστικά αισθήματα, ήταν 50% πιο πιθανό να κατέχουν όπλο. Άλλη μελέτη του 2016 του University of Illinois, διαπίστωσε πως ο ρατσισμός τροφοδοτούσε αντίθεση σε οποιοδήποτε σχέδιο για έλεγχο των όπλων. Μια έρευνα του 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ιδιοκτήτες όπλων ήταν κατά 50% πιο πιθανό να ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πως η κουλτούρα γύρω από τη κατοχή όπλων, συνδέεται ξεκάθαρα με ρατσιστικά αισθήματα.
Μια διαπίστωση που προέρχεται από περσινή μελέτη του Baylor University και επιβεβαιώνει τα ανωτέρω, είναι πως σε δείγμα 600 ιδιοκτητών όπλων, αυτοί που ένιωθαν περισσότερο ηθικά και συναισθηματικά προσκολλημένοι στα όπλα τους, ήταν 78% λευκοί και 65% άνδρες, που ένιωθαν πως η κατοχή όπλου, τους έκανε πιο σεβαστά μέλη στη κοινωνία τους. Πολλοί εξ αυτών είχαν βιώσει οικονομικές και άλλες δυσκολίες, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι έγχρωμοι και οι γυναίκες φαίνεται να αναζήτησαν άλλους τρόπους για να αντιπαρέλθουν των δυσκολιών, όπως μεγαλύτερη προσήλωση στη θρησκεία. Αλλά και στους λευκούς άνδρες, όσο μεγαλύτερη ήταν η πίστη σε μια θρησκεία, τόσο σπανιότερα κατέληγαν να αγοράσουν όπλο.
Δυστυχώς, οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν από όπλο λευκού, δεν είναι εγκληματίες και τρομοκράτες, αλλά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Οι λευκοί άνδρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν με όπλο σε σχέση με τους έγχρωμους. Οι περισσότεροι φόνοι με όπλα, δεν λαμβάνουν χώρα μεταξύ αγνώστων, αλλά μεταξύ γνωστών και ατόμων της ίδια φυλής.
Ένα όπλο στο σπίτι είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτώσει αυτούς που μένουν σε αυτό, παρά έναν διαρρήκτη ή μανιακό δολοφόνο. Οι πιθανότητες να δολοφονηθεί μια γυναίκα από το σύζυγό της, πενταπλασιάζονται αν υπάρχει όπλο στο σπίτι. Κάθε εβδομάδα, 136 ανήλικοι πυροβολούνται στις ΗΠΑ, πολύ συχνά από τους γονείς ή τα αδέρφια τους, ή ακόμη από φίλους και συγγενείς. Μια νέα μελέτη στο JAMA Internal Medicine, απέδειξε εκ νέου πως οι νόμοι περιορισμού των όπλων, δεν εμποδίζουν τους λευκούς από το να υπερασπιστούν το σπίτι τους, αλλά τους προφυλάσσει από να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον τους ή εναντίον άλλων.
Υπάρχει λύση; Πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως ο περιορισμός της πώλησης όπλων και πυρομαχικών, σίγουρα σώζει ζωές. Κανείς νόμος όμως δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της απουσίας νοήματος και σκοπού που βιώνουν πολλοί λευκοί άνδρες και η λύση δεν είναι η γελοιοποίηση τους, αλλά η επίλυση βαθύτερων κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Διαβάστε επίσης
Γιατί η Ελβετία που έχει μεγάλο ποσοστό οπλοκατοχής δεν βιώνει μαζικές δολοφονίες όπως οι ΗΠΑ;