Οι περισσότερες χώρες είναι συντηρητικές στην αγορά οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα κατά την ειρήνη, οπότε και μεριμνούν να εκσυγχρονίζουν κυρίως το διαθέσιμο υλικό. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με το Κατάρ.
Η μικρή αραβική χώρα ψωνίζει στην κυριολεξία ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Και όχι μόνον αυτό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνει την ανάπτυξη ικανοτήτων που καμία άλλη χώρα δεν θα έχει. Γιατί όμως;
Όπως το «Jane’s» παρατηρεί, ορισμένες εξοπλιστικές κινήσεις αφορούν την αντιμετώπιση του Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προμήθεια προηγμένων Α/Α συστημάτων από τις ΗΠΑ, καθώς επίσης η ενίσχυση των αντιπλοϊκών ικανοτήτων, μέσα από την αγορά ευρωπαϊκών κατευθυνόμενων βλημάτων Exocet και Marte.
Ένας επιπλέον λόγος μπορεί να είναι η προσπάθεια απομόνωσης του Κατάρ από διάφορες αραβικές χώρες, κυρίως τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Τέλος, το Εμιράτο αγοράζει όπλα για να απολαμβάνει τη στήριξη Δυτικών χωρών. Ας σημειωθεί, στο έδαφος του Κατάρ υπάρχει η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, αλλά και η πρώτη βάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το Κατάρ να έχει διαθέσει $50 δις μόνο την τελευταία δεκαετία για να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα. Και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που θα το αναγκάσει να πάψει την εξοπλιστική μανία, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.
ΘΕΜΑ: Ποιος θα “πετάει” τα Eurofighter, Rafale, F-15QA του Κατάρ, ποιος ο ρόλος της Τουρκίας;